Μόνο στο eirinika: Γ. Καμίνης: Θα φέρουμε 1000 bloggers να στείλουν το μήνυμα μιας Αθήνας χαρούμενης και αισιόδοξης σε όλο τον κόσμο - Μου λείπουν οι κόρες μου γιατί δουλεύω πολύ

Μολονότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν είναι με κανέναν, ο συνδυασμός του «Δικαίωμα στην πόλη» έχει δεχθεί τη στήριξη από 18 (!) πολιτικά κόμματα και κινήσεις, κάτι που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι. Ο λόγος για τον πρώην Συνήγορο του Πολίτη και δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο eirinika.gr και τον Χάρη Αποστολόπουλο, μίλησε για όλους και για όλα.



Μολονότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν είναι με κανέναν, ο συνδυασμός του «Δικαίωμα στην πόλη» έχει δεχθεί τη στήριξη από 18 (!) πολιτικά κόμματα και κινήσεις, κάτι που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι. Ο λόγος για τον πρώην Συνήγορο του Πολίτη και δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο eirinika.gr και τον Χάρη Αποστολόπουλο, μίλησε για όλους και για όλα.

Κύρια σημεία:

  • Το οικονομικό νοικοκύρεμα δεν είναι το πιο σημαντικό που έχω κάνει για τον Δήμο, αλλά οι δομές στήριξης για περίπου 20.000 συνανθρώπους μας.
  • Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μιλάει για «εικόνα της Αθήνας», αλλά οι εικόνες και το lifestyle έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
  • Το συνδυασμό μας «Δικαίωμα στην πόλη», στηρίζουν 18 πολιτικά κόμματα και κινήσεις, από τη Δεξιά ως την Αριστερά, χωρίς να θέσουν κανένα όρο σε εμάς. Απλά να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας.
  • Θα ήθελα για την Αθήνα τη μητροπολιτική δομή που έχουν το Παρίσι και το Λονδίνο ή τα δίκτυα της Βιέννης και του Βερολίνου.
  • Θα χαρώ πολύ να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα επικυρώσει σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.
  • Μου λείπει να παίζω με τις 2 κόρες μου που είναι πολύ μικρές για να καταλάβουν το γιατί όλο λείπω.




Χάρης Αποστολόπουλος: Γιατί να (ξανα)ψηφίσει κάποιος τον Γιώργο Καμίνη για δήμαρχο Αθηναίων; Τι έχει ακόμα να προσφέρει;

Γιώργος Καμίνης: Η Αθήνα έχει την ευκαιρία να συνεχιστεί ένα έργο ουσίας που έχει ξεκινήσει το 2011, μέσα σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις στην πορεία της πρωτεύουσας. Έχει την ευκαιρία να επιβραβεύσει τη συνέπεια, το σχέδιο, την αλλαγή νοοτροπίας και τις προοπτικές που διανοίγονται για μια Αθήνα με ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και ανταγωνιστική στον υπόλοιπο κόσμο.  

ΧΑ: Κάντε έναν μίνι απολογισμό του έργου σας. Τι πιστεύετε πως κάνατε καλά και τι αφήσατε ημιτελές;

ΓΚ: Αρκετοί θεωρούν ότι το πιο σημαντικό που έχουμε κάνει για την Αθήνα είναι το οικονομικό νοικοκύρεμα και ο διοικητικός εξορθολογισμός του δήμου, μέσα στην πιο βαθειά κρίση για την πόλη. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι το πιο σημαντικό που έχουμε κάνει στην πρώτη μας θητεία είναι δημιουργήσαμε δομές στήριξης για περίπου 20.000 συνανθρώπους μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Δώσαμε προτεραιότητα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Παράλληλα, με κοινοτικά κονδύλια ύψους 27 εκ ευρώ, δημιουργούμε προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας στην Αθήνα, στηρίζοντας την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα.


O δήμαρχος Αθηναίων με τη σύζυγό του, Ντία Αναγνώστου και τη μικρή τους κόρη


ΧΑ: Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεστε σταθερά πρώτος και βάσει αυτών φαίνεται ότι θα επανεκλεγείτε. Ωστόσο, ο κ. Καπερνάρος, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, ( https://www.eirinika.gr/gr/blog/interview/Vassilis-Kapernaros.asp ) δήλωσε πως «συνεργάζεστε με εταιρείες δημοσκοπήσεων». Τι απαντάτε σ' αυτό;

ΓΚ: Όλοι οι προμηθευτές του δήμου και όλες οι προμήθειες βρίσκονται στη «Διαύγεια». Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Καπερνάρος;

ΧΑ: Από την άλλη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σχολίασε πως αφήσατε μια «άσχημη εικόνα στον Δήμο» ( https://www.eirinika.gr/gr/blog/interview/spiliotopoulos3.asp ), τι λέτε γι' αυτό;

ΓΚ: Η Αθήνα, οι άνθρωποί της, τα προβλήματά της και οι ελπίδες και οι προοπτικές της, δεν είναι εικόνα. Είναι ουσία, σχέδιο και πολύ σκληρή προσπάθεια. Οι εποχές της εικόνας και του λαϊφστάιλ, παρήλθαν ανεπιστρεπτί, γιατί έφεραν τη χώρα εδώ που σήμερα βρίσκεται.   



ΧΑ: Ο ίδιος δηλώνετε ανεξάρτητος, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επίσης δηλώνουν πως σας στηρίζουν. Τελικά τι ισχύει; Γιατί αποφασίσατε να μην «κατέβετε» με κάποια παράταξη; Μήπως λόγω της «καθίζησης» του ΠΑΣΟΚ;

ΓΚ: Τη στήριξη στην ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου έχουν ανακοινώσει κόμματα και πολιτικές κινήσεις που ξεκινούν από τη φιλελεύθερη δεξιά έως και την ανανεωτική Αριστερά. Από τους Πράσινους και το ΠΑΣΟΚ έως τη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά. Και από τη ΔΗΜΑΡ και τη μεταρρυθμιστική Αριστερά έως τους «58» και τους Πειρατές της Αθήνας. Το συνδυασμό μας «Δικαίωμα στην πόλη» στηρίζουν 18 πολιτικά κόμματα και κινήσεις, χωρίς να θέσουν κανένα όρο σε εμάς, παρά μόνο να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης της Αθήνας.



ΧΑ: Θα ήθελα μια σύντομη φράση, για κάθε έναν από τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

ΓΚ: Μια φράση μπορεί να αδικεί ή να μην είναι αρκετή για να περιγράψει τις αδυναμίες κάποιου προσώπου. Νομίζω ότι από το Φεβρουάριο, που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, οι ψηφοφόροι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

ΧΑ: Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα θέλατε να διορθώσετε στον Δήμο εφόσον επανεκλείτε;  

ΓΚ: Στόχος μου είναι η πιο γρήγορη αντιμετώπιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο δημότης.



ΧΑ: Τι σας έκανε εντύπωση, τώρα που «χτενίσατε» εκ νέου τις αθηναϊκές γειτονιές;

ΓΚ: Στο σημείο αυτό βρίσκεται μία ακόμη διαφορά δική μου και της ομάδας μας, με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Δεν γνωρίσαμε τώρα τις γειτονιές και τα προβλήματά τους. Τα αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό, σε συνεργασία με τους κατοίκους, οι οποίοι –με το δίκιο τους- θέλουν λύση στο πρόβλημά τους και τη θέλουν τώρα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να καταλάβουν ότι δεν είναι τα πάντα στην αρμοδιότητα του δήμου.   

ΧΑ: Πώς μπορεί να γίνει ο δήμος μας, ένας δημοφιλής «προορισμός weekend» για τους τουρίστες;

ΓΚ: Ο δήμος Αθηναίων, όπως γνωρίζετε, έχει τη δική του δημοτική εταιρία που έχει ως αντικείμενό της την τουριστική προβολή της Αθήνας. Διαθέτουμε 7 εκ ευρώ για δράσεις τουριστικής προβολής. Φέραμε πριν από 20 μέρες στην Αθήνα και το κάναμε και πέρυσι, 120 τουριστικούς παράγοντες από όλο τον κόσμο. Διοργανώσαμε συναντήσεις με έλληνες της τουριστικής βιομηχανίας. Έγιναν 2.000 συναντήσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο φέρνουμε στην Αθήνα 1.000 ταξιδιωτικούς bloggers και συγγραφείς, οι οποίοι για μία εβδομάδα θα στέλνουν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Αθήνας, μιας πόλης ζωντανής και αισιόδοξης.



ΧΑ: Ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έχετε ως πρότυπο; Τι θα θέλατε να εφαρμοστεί και στη δική μας;

ΓΚ: Είναι μια ερώτηση που τίθεται συχνά. Κοιτάξτε, δεν υπάρχει η τέλεια πόλη που φαντάζεστε. Όλες οι πόλεις περνούν από φάσεις ύφεσης και από φάσης μεγάλης ανόδου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την κατάσταση στην Αθήνα. Για να μη μου πείτε ότι αποφεύγω το ερώτημά σας, θα σας πω ότι θα ήθελα για την Αθήνα τη μητροπολιτική δομή που έχουν το Παρίσι και το Λονδίνο ή τα δίκτυα της Βιέννης και του Βερολίνου.

ΧΑ: Είναι εξαιρετικά πιθανό, να είστε ο πρώτος δήμαρχος που θα επικυρώσει, μέσω του ληξιαρχείου, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ποια είναι η θέση σας;

ΓΚ: Θα χαρώ πολύ, αν το επιτρέψει ο νόμος, να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα επικυρώσει σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Πράγματα που έχει λύσει η ίδια η ζωή, εδώ και στο εξωτερικό, είναι καθήκον και του νομοθέτη να τα λύσει.



ΧΑ: Τελικά ποιο πρέπει να είναι το γνωστικό αντικείμενο ενός δημάρχου για να αποτελέσει τον ιδανικό δήμαρχο; Άλλοι λένε πως πρέπει να είναι νομικός, όπως εσείς για να γνωρίζει τα δικανικά «τερτίπια», άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι αρχιτέκτων ή πολιτικός μηχανικός για να ξέρει από πολεοδομία και άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να είναι οικονομολόγος, για να τα φέρνει βόλτα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Ποια είναι η γνώμη σας;

ΓΚ: Κατά τη γνώμη μου, ο δήμαρχος πρέπει να είναι αφιερωμένος στην πόλη του και να μην υποχωρεί ποτέ από το σύστημα αξιών που τον εκφράζει. Βεβαίως όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις και ως εκ τούτου και οι προδιαγραφές για το γνωστικό υπόβαθρο και την εμπειρία που διαθέτει.



Τόσο ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, όσο και ως πρώην Συνήγορος του Πολίτη, σας διαβεβαιώνω ότι οι δύο προηγούμενες ιδιότητές μου με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που έχει η δημαρχία της Αθήνας.   

ΧΑ: Ποια είναι η άγνωστη πλευρά του Γ. Καμίνη;

ΓΚ: Διαβάζω πολύ, μου αρέσει να μαγειρεύω, βρίσκω πάντα χρόνο να δω τους φίλους μου αλλά εκείνο που, όπως φαντάζεστε με ικανοποιεί περισσότερο απ’ όλα και λόγω της προεκλογικής περιόδου μου έχει λείψει απίστευτα πολύ, είναι να παίζω και γενικότερα να ασχολούμαι με τις δύο κόρες μου, οι οποίες είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν απολύτως γιατί πρέπει να λείπω τόσες πολλές ώρες από το σπίτι. 



Who is who

Ο Γιώργος Καμίνης γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1954 στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε έως πέντε ετών. Στη συνέχεια, η οικογένειά του επέστρεψε στην Αθήνα.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στα Νομικά από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1980. Τον Οκτώβριο του 1982 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Diplôme d´études approfondies (DEA) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Université de Paris II. Τον Ιούνιο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του (Doctorat d´Etat en Droit) στο Πανεπιστήμιο Paris I, με θέμα τις συνταγματικές όψεις της μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ισπανία (“La transition constitutionnelle en Grèce et en Espagne”). Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία τον Νοέμβριο του 1982 ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Β’ Έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 1990 εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούνιο του 1998 επίκουρος καθηγητής.


 
Διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από το 1998 έως τον Μάιο 2003, οπότε και εξελέγη ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως Συνήγορος του Πολίτη.
 
Τον Αύγουστο του 2010 ανακοίνωσε την παραίτησή του για να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας και εξελέγη Δήμαρχος το Νοέμβριο του 2010. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Στη διάρκεια της θητείας του ως Συνήγορος του Πολίτη διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συνηγόρων του Πολίτη της Μεσογείου και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συνηγόρων του Πολίτη.
 
Από τον Σεπτέμβριο του 1989 είναι μέλος  της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων. Είναι επίσης, Δικηγόρος Αθηνών.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά.

Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ