Μπράβο λεβέντες μου; Μόνο το 9% των ανδρών στην Ελλάδα ασχολούνται συστηματικά με δουλειές στο σπίτι, οι υπόλοιποι «φέρε τις παντόφλες μου»! Το πιο χαμηλό ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα θα μπορούσε να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη δημιουργία 900.000 νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής ως το 2015, σύμφωνα με μελέτες.

Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα θα μπορούσε να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη δημιουργία 900.000 νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής ως το 2015, σύμφωνα με μελέτες. Αρα, υπάρχει η ανάγκη της άμεσης προώθησης στη χώρα μας σημαντικών πρωτοβουλιών από πλευράς πολιτείας και επιχειρήσεων ώστε μέσω της εκπαίδευσης να αποκτήσουν ολοένα και περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες ψηφιακή κατάρτιση, η οποία θα τις διευκολύνει να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως επισημάνθηκε στο 6ο συνέδριο Women on Leadership με τίτλο «24/7», που διοργανώθηκε από τον Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ.



Το δημογραφικό πρόβλημα Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας ώστε να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα που πλήττει σήμερα τη χώρα μας, καθώς ενώ η ΕΕ σημειώνει αύξηση του πληθυσμού με ρυθμό κατά μέσο όρο 2,2% η Ελλάδα καταγράφει μείωση 5‰ (πέντε τοις χιλίοις) - αντιμετωπίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό υπογεννητικότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ακόμη, ενώ στη χώρα μας έχουμε πάνω από 50% ανεργία στις νέες με κατάρτιση γυναίκες, παρατηρείται μείωση της συμμετοχής τους σε αντικείμενα σπουδών που συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία, όπως π.χ. τον προγραμματισμό, τη φυσική, τα μαθηματικά και τη μηχανική.
Ποια είναι όμως τα πέντε επαγγέλματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εργαζόμενες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης έχοντας παράλληλα και τον ρόλο της μητέρας; Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, σύμφωνα με μελέτη του ΤΟΓΜΕ, τα επαγγέλματα αυτά είναι οι υπεύθυνοι φροντίδας παιδιών (child minders), υπεύθυνοι καθημερινών προμηθειών (daycare providers), διαχειρίστριες κοινωνικών δικτύων, e-εκπαιδεύτριες παιδαγωγοί και διαχειρίστριες τηλεπικοινωνιακών μέσων.
Μιλώντας στο συνέδριο η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΟΓΜΕ κυρία Αναστασία Μάνου αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις εργαζόμενες μητέρες λέγοντας ότι πρέπει «να εμβολιάσουμε τις Ελληνίδες με την τεχνολογία, γιατί αυτή θα δώσει δουλειές, θα δημιουργήσει επιχειρήσεις, θα γεννήσει πλούτο. Είναι πλέον γνωστό ότι την επόμενη 4ετία στην ΕΕ θα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε τεχνολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και θέλουμε οι Ελληνίδες είτε ως εργαζόμενες είτε ως εργοδότριες να διεκδικήσουμε μέρισμα».



Το χάσμα των φύλων Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων κυρία Βάσω Κόλλια αναφέρθηκε σε πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για την ισότητα των φύλων η οποία διαπιστώνει άνιση κατανομή του χρόνου μεταξύ γυναικών και ανδρών για τη φροντίδα σπιτιού και οικογένειας. «Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, στις χώρες της Ενωσης κατά μέσο όρο απασχολούνται 77% γυναίκες και 24% άνδρες σε συστηματική βάση με την οικιακή φροντίδα. Για την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 78% και 9%. Το χάσμα των φύλων στο πεδίο αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ενωσης μετά την Πορτογαλία.
Η άνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας της οικογένειας μεταξύ των φύλων θέτει σοβαρά εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην οικονομική αυτονομία των γυναικών. Τα μεγάλα διαστήματα διακοπής της επαγγελματικής ζωής της γυναίκας λόγω της γέννησης και ανατροφής των παιδιών δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης και επανένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Δημιουργούνται εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών και την ανάληψη θέσεων ευθύνης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr