Μάθετε πώς να φτιάξετε ένα λαχταριστό και ακαταμάχητο κέικ φράουλα με γλάσο σοκολάτας! Σο-κόλαση σκέτη!

Κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια της αρεσκείας μας. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βάζουμε σε μέτρια φωτιά...

Υλικά

Για τον πουρέ φράουλας

    280 γρ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες
    2 κουτ. σούπας ζάχαρη
    χυμός από 1/2 λεμόνι

Για το κέικ

    180 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για το ταψί
    200 γρ. ζάχαρη
    4 αυγά μεσαίου μεγέθους
    1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (βρίσκουμε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα. Αν δεν βρούμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 2 κάψουλες βανιλίνης)
    280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη για το ταψί
    1 1/4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
    3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
    1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Για το γλάσο σοκολάτας

    200 γρ. κουβερτούρα, 50 - 55% κακάο, τεμαχισμένη
    3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
    1 κουτ. σούπας μέλι

Διαδικασία

Πουρές φράουλας: Κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια της αρεσκείας μας. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.

Κέικ: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ ή μια στρογγυλή με τρύπα στη μέση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.  Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, για 2 - 3 λεπτά, έως ότου αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, στη συνέχεια τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 - 3 λεπτά ακόμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ χειρός, αλλά θα πρέπει να σπάμε τα αυγά με το ένα χέρι και επίσης να έχουμε κοντά μας όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε, για να τα φτάνουμε.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τον πουρέ φράουλας. Ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή μια εύκαμπτη σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ). Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μείγμα όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και μαγειρική σόδα) και ανακατεύουμε ξανά, με την κουτάλα ή τη μαρίζ, με απαλές κινήσεις.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και την τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί το κέικ, παίρνουμε ένα μαχαίρι και το βυθίζουμε στο κέντρο του. Αν βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης επάνω του, τότε είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο. Αν όχι, το ξαναβάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά και ξαναδοκιμάζουμε με το μαχαίρι. Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φόρμα. Το τοποθετούμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο: Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, το βούτυρο και το μέλι. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα η οποία περιέχει λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Προσέχουμε το μπολ να μην ακουμπάει καθόλου το νερό. Επίσης, φροντίζουμε να μην πέσουν νερό και υδρατμοί μέσα στη σοκολάτα, γιατί την καταστρέφουν. 

Ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά με μια κουτάλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσουν και να γίνει ένα λείο μείγμα, και αποσύρουμε από το μπεν μαρί. Μεταφέρουμε το κέικ σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με το γλάσο. Με μια σπάτουλα φροντίζουμε ώστε να πάει παντού το γλάσο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. 

Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ