Μπάρακ Ομπάμα: Smart Government - Yποσχέθηκε επανεκκίνηση της αμερικάνης μηχανής της ακμάζουσας μεσαίας τάξης

Τα σχέδιά του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, υποσχόμενος κυρίως τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Τα σχέδιά του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, υποσχόμενος κυρίως τη στήριξη της μεσαίας τάξης.


Αναζήτησε επίσης υποστήριξη για την αναθέωρηση των νόμων για την οπλοκατοχή, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.

Μετά την επανεκλογή του στην προεδρία τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να εστιάσει μεγάλος μέρος της προσοχής του στην προσπάθεια μείωσης του ποσοστού ανεργίας στη χώρα, το οποίο ανέρχεται στο 7,9%.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στα προβλήματα της μεσαίας τάξης, τονίζοντας ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι «εργάζεται για λογαριασμό των πολλών και όχι των λίγων».

Όπως είπε,  κύριο μέλημα της γενιάς του είναι «η επανεκκίνηση της πραγματικής μηχανής της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης - της ακμάζουσας μεσαίας τάξης». Μεταξύ άλλων, πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού, θέσπιση νομοθεσίας που να εξασφαλίζει ότι οι γυναίκες αμείβονται εξίσου με τους άνδρες, υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους, καθώς και ένα σχέδιο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανακατασκευής δρόμων και γεφυρών.

Μίλησε, ακόμη, για επενδύσεις στους τομείς της παιδείας και της καθαρής ενέργειας, και κάλεσε τους Αμερικανούς να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση ενέργειας την επόμενη εικοσαετία, κάτι που, όπως είπε, όχι μόνο θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θα ενισχύσει και την αμερικανική οικονομία.

Στην πιο συναισθηματική φορτισμένη στιγμή της μακράς ομιλίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε αναθεώρηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, μετά και από την πρόσφατη τραγωδία σε σχολείο στο Κονέκτικατ, με συγγενείς των θυμάτων να είναι παρόντες στο ακροατήριο.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα παρουσίασε το σχέδιό του για την απόσυρση 34.000 από τους 66.000 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος.

Πηγή:naftemporiki.gr

Επιπλέον, μία ημέρα μετά τη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για «ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε απάντηση σε αυτές τις απειλές».

Απαντώντας στον Μπαράκ Ομπάμα, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τον κάλεσε να σταματήσει την «εμμονή» του με την αύξηση των φόρων.

«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα εγκαταλείψει την εμμονή του με την αύξηση των φόρων και θα συνεργαστεί μαζί μας για την επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούμπιο.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ