Μια υπέροχη σαλάτα με αμπελοφάσουλα, γραβιέρα Κρήτης & ελιές, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο!

Eυχαριστούμε τον Δ. Σκαρμούτσο και το cookbox.gr για την παραχώρηση της συνταγής

YΛΙΚΑ
1000 γρ. αμπελοφάσουλα
1 σκελίδα σκόρδο
170 ml. ελαιόλαδο
4 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες
1 κ.σ φρέσκο δεντρολίβανο
10 ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι και χονδροκομμένες
230 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κύβους ή κεφαλοτύρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα αμπελοφάσουλα να ζεματιστούν για 5 - 6 λεπτά. Μπορούμε να τα ζεματίσουμε και για περισσότερο χρόνο, αναλόγως πόσο μαλακά τα θέλουμε.  Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ξαναβάζουμε την άδεια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο και το μισό ελαιόλαδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό περίπου. 
Ρίχνουμε στο σκεύος τα αμπελοφάσουλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να βραχούν καλά με το ελαιόλαδο και να αρωματιστούν με το σκόρδο. 
Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα μας.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες. Τις αφήνουμε να σοταριστούν για 3 λεπτά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τις ελιές κομμένες στη μέση χωρίς κουκούτσια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Αφήνουμε να μαγειρευτούν τα υλικά μας για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ώσπου να δέσει η σάλτσα . 
Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε απαλά μία φορά και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας πάνω από τα αμπελοφάσουλα, ανακατεύουμε απαλά και τα σερβίρουμε.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.ψΕκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ