Συμφωνία στα πρώτα 20 λεπτά του Eurogroup - Τετράμηνη παράταση χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά με μεταρρυθμίσεις! (Φωτό)

Ξεκίνησε με τρίωρη καθυστέρηση η συνδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν αν θα δεχτούν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

21:25  Krugman για το Eurogroup: θα υπάρξει σύγχυση για το ποιος κέρδισε 
Σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα των NYT εν αναμονή των ανακοινώσεων του Eurogroup ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman γράφει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάρει μία επίσημη αναγνώριση μόνιμης ελάφρυνσης των όρων λιτότητας απόψε. Είναι πολύ σύντομα ακόμη, δεν έχει γίνει αρκετή δουλειά. Αντί αυτού, μια ελληνική νίκη θα περιλαμβάνει μία επέκταση της δανειακής σύμβασης που θα δώσει χρόνο χωρίς να κλειδώνει την Ελλάδα σε στόχους τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία γερμανική νίκη θα ήταν η Ελλάδα να αναδιπλωθεί και να συμφωνήσει στην προηγούμενη συμφωνία με αντάλλαγμα χρήματα. 

Το θέμα είναι, γράφει ο Krugman, ότι μία ελληνική νίκη με αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσε εύκολα να αναγνωριστεί σαν γερμανική νίκη  - η γλώσσα θα υπονοεί συνέχεια και θα πρέπει κανείς να διαβάσει πολύ προσεκτικά για να καταλάβει σε τι συμφώνησε ή σε τι δεν συμφώνησε η Ελλάδα.

21:09 Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup μετατέθηκε για τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος. 

20:50 Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέντευξη Τύπου του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 ώρα Ελλάδος. 

20:46 «Υποχωρήστε, κύριε Σόιμπλε» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» και στο οποίο επισημαίνεται ότι το γερμανικό σκεπτικό για την κρίση χρέους δεν λειτουργεί. «Αυτό θα έπρεπε ο κ. Σόιμπλε επιτέλους να το παραδεχθεί και να αποδεχθεί λιγότερα μέτρα λιτότητας» τονίζει ο αρθρογράφος.

20:44 «Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε», γράφει στο Twitter ο Πιέρ Μοσκοβισί.

20:43 O Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

20:42 O Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. 

20:31 O Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει καθίσει στο τραπέζι και περιμένει την έναρξη του Eurogroup, η οποία ήρθε με περίπου τρίωρη καθυστέρηση. 

20:22 Eurogroup: Προς τετράμηνη επέκταση του προγράμματος

Τετράμηνη επέκταση του προγράμματος με όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συζητείται αυτή την ώρα στο Eurogroup. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, για να υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα τα οποία θα λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις και να εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.20:12 Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμφωνία πάνω σε τετράμηνη επέκταση του προγράμματος, με ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

20:05  Εικόνες λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης

19:59  FT: το κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους 19 υπουργούς
Οι Financial Times αναφέρουν ότι το κείμενο, για το οποίο γίνεται λόγος ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας για το αποψινό Eurogroup, πρέπει τώρα να παρουσιαστεί στους 19 υπουργούς για έγκριση. «Θα είναι γρήγορο», είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στους Financial Times.  

 

19:54  Reuters: υπάρχει το κείμενο, αλλά όχι επίσημη συμφωνία ακόμη
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι υπάρχει ένα κοινό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συμφωνία στην παράταση τους ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και πηγές από πλευράς Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά σύμφωνα με το πρακτορείο οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία. 

19:53 Αθήνα: Συμφωνία επί χάρτου στο Eurogroup

Για συμφωνία επί γραπτού κειμένου κάνουν λόγο πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

19:51  Προς την επίτευξη συμφωνίας αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ
Προς την επίτευξη συμφωνίας τείνουν οι υπουργοί των χωρών μελών της Ευρωζώνης αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας ανέφεραν διπλωματικές πηγές σήμερα στις Βρυξέλλες. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο οι 19 υπουργοί εμφανίζονται έτοιμοι να συνεδριάσουν με ολομέλεια ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στόχος είναι η συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

19:50  Παρασκήνιο από τις διαπραγματεύσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί με Βαρουφάκη- Σόιμπλε, πριν την έναρξη του Eurogroup 
Η Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδόθηκαν σε μια αποστολή διαμεσολάβησης σήμερα ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Γιούρογκρουπ για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αντιπροσωπεία, αναφέρει το ΑΠΕ.

Μια άλλη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις διευκρίνισε ότι «η συζήτηση αφορά την ενδεχόμενη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ για τη διασαφήνιση σημείων της ελληνικής επιστολής» η οποία στάλθηκε χθες και εμπεριείχε το αίτημα παράτασης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Αυτό το κείμενο στοχεύει να διαλύσει όλες τις παρεξηγήσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθούν ενδεχόμενες νέες ελληνικές παραχωρήσεις. «Εάν ετοιμαστεί αυτό το κείμενο, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία».

Η έναρξη των εργασιών του Γιούρογκρουπ, που κανονικά ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να αναβάλλεται συνεχώς, και δεν είχε καθοριστεί νέα ώρα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Τη διαπραγμάτευση διεξάγουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί, αντίστοιχα ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή.

Οι τρεις αξιωματούχοι συνέχιζαν να συζητούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή η οποία είναι ενήμερη για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως αυτή «η τριάδα συζητούσε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην Ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

19:31  Τσίπρας σε Τουσκ: Σύνοδος κορυφής την Κυριακή αν δεν βρεθεί λύση απόψε 
Αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

19:20  Κυβερνητική πηγή: στα όρια της προβοκάτσιας το δημοσίευμα της Bild 
«Τις τελευταίες ώρες διαρρέεται το ευφάνταστο σενάριο ότι εστάλη λάθος επιστολή στο Eurogroup και ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην κα Μέρκελ για αυτό το υποτιθέμενο λάθος!», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα σημειώνει το ΑΠΕ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «είναι προφανές ότι η νοσηρή φαντασία ορισμένων αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συκοφαντικές διαρροές».

19:11  Βαρουφάκης: ψεύτικη η ιστορία της Bild για την επιστολή

18:59  Σύμβουλοι γερμανικής κυβέρνησης στην FAZ: το GREXIT θα δυναμώσει την Ευρωζώνη
Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine η δήλωση για την Ελλάδα τεσσάρων γνωστών οικονομολόγων, μελών του συμβουλίου ειδικών για τις μακροοικονομικές εξελίξεις που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. 

Ο Lars Feld, Christoph Schmidt, η Isabel Schnabel και ο Volker Wieland  προειδοποιούν την Ελλάδα πριν από μοιραία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, λάθη στην διαμάχη για το χρέος. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους μία αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ δεν θα προκαλούσε απαραίτητα την αποδυνάμωση αλλά ενδεχομένως ακόμη και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.

18:57 «Μακριά η νύχτα μπροστά μας;», αναρωτιέται ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ, Εντουαρντ Σικλούνα.

18:43 Τζ. Γκάλμπρεϊθ: Οι ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα, αν η Ευρώπη αποτύχει

«Σε αυτές τις δραματικές ώρες, εάν η Ευρώπη αποτύχει, οι ΗΠΑ πρέπει να παρέμβουν και να στηρίξουν την Ελλάδα» υποστηρίζει με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Boston Globe o Αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σημειώνοντας ότι «εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν μπορέσει να παρακάμψει τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την τελευταία στιγμή, φαίνεται ότι θα ληφθεί η ελεεινή απόφαση».

18:42  Συμφωνία για την Ελλάδα αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο Μάρτιν Σουλτς 
Συμφωνία από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα, αναμένει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά τη συνομιλία που είχε σήμερα στην αυστριακή Βουλή με την πρόεδρό της, Ντόρις Μπούρες, και Αυστριακούς βουλευτές. Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, αλλά στο πλαίσιο της εξόφλησης του χρέους θα πρέπει να λύσει επίσης και τα κοινωνικά προβλήματα του πληθυσμού.

18:36 Θρίλερ με την ελληνική επιστολή προς τις Βρυξέλλες για επέκταση

Σύμφωνα με τη «Bild», η ελληνική κυβέρνηση έστειλε την Πέμπτη λάθος επιστολή στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας πως η σωστή εκδοχή αποδεχόταν όρους που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως σε συζητήσεις με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, o κ. Τσίπρας περιέγραψε την αποστολή της επιστολής ως ένα «γραφειοκρατικό λάθος».

18:05  Μοσκοβισί: «Αναγκαία και εφικτή» μια συμφωνία σήμερα 
«Αναγκαία και εφικτή» ανέφερε ότι θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του  Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

«Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο Π. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.

17:58 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», αναφέρει πηγή προσκείμενη στην ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. 

17:40  «Ήλπιζα ακόμη ότι ο κ. Σόιμπλε θα ενεργούσε σαν Ευρωπαίους και με χριστιανικά αισθήματα απέναντι στους Έλληνες πολίτες, που χρειάζονται αλληλεγγύη και βοήθεια», τονίζει ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

17:33 «Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

17:20 Την πιθανότητα για εύρεση «κοινού εδάφους» που θα γίνει αποδεκτό από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, συζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τους Αλέξη Τσίπρα, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Αγκελα Μέρκελ, όπως τονίζει μέσω twitter

17.00 To  Eurogroup αναζητά ένα κοινό ανακοινωθέν για απόψε. Μία συμφωνία θα μπορούσε να κλειστεί και σε μία τηλεδιάσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο, μεταδίδει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στις Βρυξέλλες.

16:46  Π. Ιγκλέσιας: Αν δεν συμφωνήσουν με την Ελλάδα, σε λίγους μήνες θα διαπραγματεύονται με την Λεπέν 
Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, ίσως σε λίγους μήνες θα έχουν να διαπραγματευτούν με τη Μαρίν Λε Πεν, δηλώνει στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC, ο ηγέτης των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας. 

16:50  Ελληνική πηγή στο ΑΠΕ: αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για τις συνομιλίες 
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, είμαστε απόλυτα θετικοί και διαφαίνεται μια αναγνώριση των προσπαθειών μας, ανέφερε ελληνική πηγή στις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα μία πλευρά να επιδείξει την αναγκαία προσαρμογή στη θέση της, σημείωσε.

Αυτή την ώρα διεξάγονται συναντήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τους κ.κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη, με στόχο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup για την Ελλάδα, που θα αρχίσει στις 17.30 ώρα Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος το Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνέχεια, οι τρεις αξιωματούχοι θα συναντηθούν χωριστά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να επιχειρηθεί, με βάση τις συναντήσεις αυτές, να ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ