Top Woman η Θέμις Καρδιόλακα που δημιουργεί υπέροχα φαγητά χωρίς γλουτένη: Με 3 γλώσσες, άπειρα πτυχία ακόμα & δίπλωμα χασάπη!

Θυμάμαι να προσπαθώ να φτιάξω το τέλειο βραστό αυγό στην ηλικία των 7, με αποτέλεσμα να μου έχει μείνει για ενθύμιο ένα σημάδι εγκαύματος στην κοιλιά. Οπότε δεν μπορώ να σου πω πώς ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μαγειρική. Η μαγειρική είναι μέρος της ζωής μου από τότε μου με θυμάμαι.

 

Με το πρώτο της best seller «Μαμά δεν τρώω πράσινα» αγάπησα τα λαχανικά. Το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο «Όχι γλουτένη, μαμά», λύνει τα χέρια σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, δίνοντάς τους γευστικές παραλλαγές απλών και καθημερινών συνταγών. Αναφέρομαι στη Θέμιδα Καρδιόλακα, απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας στο NYU της Νέα Υόρκης, συγγραφέας, food blogger, μητέρα δύο παιδιών και πλέον μία σύγχρονη «e-mom». Η Θέμις έχει σπουδάσει Οικονομικά. Έχει δύο μεταπτυχιακά στην  Επικοινωνία και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Επίσης, μιλάει τρεις γλώσσες. Παρόλα αυτά, το πτυχίο που ισχυρίζεται ότι απόλαυσε περισσότερο είναι αυτό του χασάπη (γιατί και από αυτό έχει)! Και έτσι όπως τελικά της τα έφερε η ζωή, αυτό είναι και το πιο χρήσιμο στη δουλειά της, καθώς και διάφορα σεμινάρια μαγειρικής που έχει παρακολουθήσει).

Αν και δε θεωρεί ότι δουλεύει, είναι ευτυχισμένη που έχει καταλήξει να κάνει τη μεγάλη της αγάπη -τη μαγειρική- δουλειά. Γιατί, «τι καλύτερο από το να βρίσκεσαι σε μία κουζίνα με υλικά γύρω σου, να αυτοσχεδιάζεις και να δημιουργείς κάτι τόσο γευστικό που –στην κυριολεξία- να γλείφεις τα δάχτυλά σου;».

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μαγειρική;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μαγειρική σχεδόν από τότε που ξεκίνησα να τρώω (άντε, λίγο αργότερα). Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολικό, αλλά έτσι είναι. Θυμάμαι τον εαυτό μου συνέχεια σε μία κουζίνα, είτε προσπαθώντας να πλάσω κουλουράκια, είτε να τυλίξω λαχανοντολμάδες μαζί με τη γιαγιά μου, είτε απλώς να ανοίγω το ψυγείο και τα ντουλάπια και να προσπαθώ να «εμπνευστώ» τι θα μαγειρέψω. Και όλα αυτά σε ηλικία που ακόμα δεν είχα πάει σχολείο. Όπως επίσης θυμάμαι να προσπαθώ να φτιάξω το τέλειο βραστό αυγό στην ηλικία των 7, με αποτέλεσμα να μου έχει μείνει για ενθύμιο ένα σημάδι εγκαύματος στην κοιλιά. Οπότε δεν μπορώ να σου πω πώς ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μαγειρική. Η μαγειρική είναι μέρος της ζωής μου από τότε μου με θυμάμαι.

Πόσο καιρό διήρκησε η διαδικασία από την αρχική ιδέα μέχρι την τελική εκτύπωση του πρώτου βιβλίου σου; Συνάντησες δυσκολίες;
Η ιδέα του βιβλίου μου είχε έρθει ενάμιση χρόνο πριν να κυκλοφορήσει. Όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, κάτι το οποίο δεν έχεις ξανακάνει ποτέ, συνήθως εμφανίζεται αυτή η «κακιά φωνή» μέσα στο μυαλό σου που σου λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις. Εκεί, λοιπόν, ή την ακούς, κάθεσαι στ’ αυγά σου και δεν κάνεις τίποτα, ή την αγνοείς και κάνεις αυτό που έχεις σκεφτεί. Και όταν συμβεί αυτό, πάντα κερδισμένος βγαίνεις. Συνάντησα τις δυσκολίες που συναντάει ο οποιοσδήποτε κάνει κάτι για πρώτη φορά. Αλλά ένα από τα moto στη ζωή μου είναι το «κάθε εμπόδιο για καλό, οπότε μία χαρά εξελίχθηκαν όλα τελικά.

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου σου περίμενες τη σημερινή απήχηση;
Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τέτοια απήχηση και τόσο σύντομα. Μέσα μου πίστευα ότι το βιβλίο θα πήγαινε καλά, γιατί το θέμα με τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών είναι μεγάλο και το αντιμετωπίζουν 9 στις 10 μαμάδες. Δεν φανταζόμουν όμως ούτε ότι σε 6 μήνες το βιβλίο θα επανεκδιδόταν, ούτε ότι θα ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα είχε αποκτήσει τόσους φίλους. Και αντίστοιχα δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ την απήχηση του δευτερου βιβλίου. Τα μηνύματα είναι δεκάδες από μαμάδες που μου γράφουν πόσο τους έχει διευκολύνει τη ζωή τους το βιβλίο και πόσο το έχουν αγαπήσει τα παιδιά τους. Γεγονός, ειλικρινά, πολύ συγκινητικό.

Μέχρι τώρα σε γνωρίζω ως μητέρα δύο παιδιών, συγγραφέα, food blogger και guest σε εκπομπές ως μαγείρισσα. Υπάρχει κάποιος ρόλος που ξέχασα;
Ξέχασες το ρόλο της συζύγου και της φίλης. Όταν κάποιος κάτι θέλει, το μπορεί. So simple, so true!

Πες μου για το δεύτερο βιβλίο σου Όχι πια γλουτένη, μαμά .
Όπως γράφω και στον πρόλογο, η ιδέα του συγκεκριμένου θέματος προέκυψε έπειτα από την παρουσία μου σε ένα συνέδριο για την κοιλιοκάκη. Ένα μικρό κορίτσι ρώτησε πώς μπορεί να μη ζηλεύει τα άλλα παιδάκια που τρώνε όλα αυτά που εκείνο δεν μπορεί να φάει και αυτό ήταν το έναυσμα για να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Το δεύτερό μου βιβλίο περιλαμβάνει συνταγές χωρίς γλουτένη, 63 εύκολες, καθημερινές και γρήγορες συνταγές για τους ανθρώπους εκείνους που είτε έχουν κοιλιοκάκη και απαγορεύεται η γλουτένη στην καθημερινή τους διατροφή, είτε για εκείνους που έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την κατανάλωση γλουτένης.

Θεωρείσαι από τα παιδιά της νέας γενιάς e-mom γιατί είσαι full active μέσα στον κόσμο των social media. Τα παιδιά σου τι πιστεύουν για αυτό; Είσαι «cool mom» για αυτά;
“e-mom”, “cool mom”… Βασικά είμαι “mom”. Τα παιδιά μου δεν καταλαβαίνουν πόσες φορές και τι ποστάρω καθημερινά στα social media (αν και αρκετές φορές με ρωτάνε: “Τώρα μαμά αυτό θα το ανεβάσεις;»). Τα παιδιά και ειδικά αυτά στην ηλικία των δικών μου το μόνο που καταλαβαίνουν και τους νοιάζει είναι αν είσαι “ekei-mom”. Το οποίο -με απλά λόγια- σημαίνει: πόσο, δημιουργικό & ουσιαστικό, χρόνο περνάς μαζί τους κάθε μέρα. Αν είσαι “ekei-mom”, αυτό τους φτάνει και τους περισσεύει. Και εγώ προσπαθώ να είμαι εκεί.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο grekamag.gr

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ