Με άρωμα Θεσσαλονίκης η τρισέλιδη λίστα με τα νέα μέτρα πήγε Βρυξέλλες - Όλο το περιεχόμενο!

Με καθεστώς άκρας μυστικότητας, αλλά και πολύ λιτές, «κεντρικά» διοχετευμένες, διαρροές, στις οποίες είναι ξεκάθαρες οι αναφορές στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης, εισέρχεται σήμερα η Αθήνα στην τελική ευθεία για την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Περνά πρώτα σε επίπεδο EuroWorkingGroup και μετά από το Eurogroup που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνέρχεται το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για εντονότατες διαβουλεύσεις με τους δανειστές, διαβουλεύσεις που ήταν άλλωστε εξ΄ αρχής αναμενόμενες λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος. Μόνο που η κυβέρνηση έχει και ένα ακόμη μέτωπο: την απουσία ηρεμίας στα... μετόπισθεν. 

Η κρίσιμη σημερινή διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει στο «κλείδωμα» της 4μηνης παράτασης του μνημονίου στο σενάριο συμφωνίας. Ωστόσο ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης έχει κάνει σαφές από την Παρασκευή ότι αν απορριφθεί, τότε συμφωνία δεν υπάρχει...

Αν υπάρξει η πολιτική απόφαση για την επονομαζόμενη «λίστα» ή αλλιώς την έκθεση που συνοδεύει το αίτημα παράτασης και την έγκριση του Eurogroup, τότε το «πακέτο» εγγράφων θα οδεύσει προς τα κοινοβούλια (πχ Φινλανδίας, Αυστρίας, Γερμανίας) και το EFSF που πρέπει να εγκρίνουν πριν αλλάξει ο μήνας. Το τελικό τυπικό «ΟΚ» θα δοθεί μέσα από το EWG. 

Μετά, ξεκινά άλλος ένας μαραθώνιος, καθώς η σημερινή λίστα έχει γίνει αποδεκτό να είναι μία πρώτη καταγραφή (απουσία χρόνου) και το πλήρες κοστολογημένο κείμενό της θα δοθεί τέλος Απριλίου. Όσο για τις δόσεις (1,8 δισ. ευρώ του δανείου της ΕΕ και 1,84 δισ. ευρώ των κερδών ομολόγων, θα πρέπει να δοθούν μετά από αξιολόγηση εφαρμογής προγράμματος που ακόμη δεν έχει φανεί τι όρους περιέχει και πως έως τότε θα καλύπτει η Ελλάδα τις ανάγκες της προς τους εταίρους αλλά και προς το εσωτερικό...

Από τη Θεσσαλονίκη στις Βρυξέλλες

Όπως έγινε σαφές από την προηγούμενη Παρασκευή η σημερινή συμφωνία απαιτεί μία πρώτη λίστα που θα βασίζεται στις υφιστάμενες δεσμεύσεις του προγράμματος- δανείου, με μία ελαστικότητα υποκατάστασης μέτρων από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. 

Στο ενημερωτικό που έδωσε ατύπως χθες η κυβέρνηση η εικόνα παραπέμπει σε κείμενο πιο πολύ για... εσωτερική κατανάλωση και όχι για να περάσει από τις συμπληγάδες των Βρυξελλών. 

Γίνεται ακοστολόγητη αναφορά σε μεταρρυθμίσεις (σημ στα κείμενα που παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα Εurogroup γίνεται λόγος για 5,5 δισ. ευρώ έσοδα. Ο λόγος για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης», όπως: δίκαιο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό) και ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας και για μεταρρυθμίσεις από κοινού με τον ΟΟΣΑ.

Παροχές Θεσσαλονίκης

Επίσης εκτενής αναφορά γίνεται στις παροχές, πάντα σε ευθεία αναφορά με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Καταγράφεται λιτά όλος ο πρώτος πυλώνας (μέτρα για όσους έχουν πληγεί αλλά και άρση εξίσωσης στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και επίδομα Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους), μέρος του 3ου πυλώνα για τις συλλογικές συμβάσεις-διαπραγματεύσεις (με ασαφές αν στο 4μηνο πρόγραμμα θα ενταχθεί αναφορά για μελλοντική σταδιακή αύξηση μισθών ιδιωτικού τομέα) και μέρη του 2ου πυλώνα (ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας). 

Αναφορά δεν υπάρχει επίσης (σε σχέση με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) για το αν θα ανακληθούν οριστικά οι διατάξεις στο συνταξιοδοτικό περί αύξησης ορίων και μείωσης επικουρικών συντάξεων, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και για το αν θα γίνει η επαναφορά επιδομάτων ΟΓΑ.

Πάντως, σύμφωνα με το κυβερνητικό έγγραφο, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό (σημ 15.000 προσλήψεις).

Όχι σε περικοπές συντάξεων – αύξηση ΦΠΑ

Αλλά και ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, προανήγγειλε τη λίστα μιλώντας στο CNN. Είπε ότι πρόκειται "για μια πολύ περιεκτική λίστα των μεταρρυθμίσεων που αυτή η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει". Επανέλαβε ότι η συμφωνία της Παρασκευής διασφαλίζει ότι για τους επόμενους 4 μήνες δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ. Εϊπε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν παράνομα αφού τα 2.000 αυτά άτομα θα ενσωματωθούν στις 15.000 προσλήψεις που μπορούν να γίνουν. 

Επίσης, για τον κατώτατο μισθό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ανόρθωση της οικονομίας.

Τι λέει η απόφαση της Παρασκευής

Η απόφαση της Παρασκευής έχει και άλλα κέρδη για την ελληνική πλευρά με κεντρικό τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα θα συνδυάζεται για το 2015 με τις οικονομικές εξελίξεις. Ανοίγει όμως παράθυρο και για το χρέος καθώς αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012».

Υπάρχουν όμως και δεσμεύσεις. «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως» επισημαίνεται. Επίσης, «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους». Επίσης γίνεται σαφές ότι «τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να κρατούνται από το EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν «μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δαπάνες εξυγίανσης».

Στην απόφαση γίνεται και σαφής ο τελικός στόχος: «σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία (σ.σ. δανειακή σύμβαση) αλλά «κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας». Γίνεται μάλιστα λόγος και για μία «πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία» μετά το τετράμνηνο που λήγει στο τέλος Ιουνίου...

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στις προτάσεις της Αθήνας, που στέλνονται σήμερα στις Βρυξέλλες

Ενσωματώνοντας τα βασικά στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, κατάλληλα προσαρμοσμένα, η κυβέρνηση αποστέλλει σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει. Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
Σήμερα Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ