Μαγική μακαρονάδα με θαλασσινά και χαλβάς με σοκολάτα από την Αργυρώ!

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής   

1. Καθαρίζουμε τα μύδια, τραβώντας το μουστάκι τους προς αντίθετη φορά και τρίβουμε το κέλυφος με καθαρό σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
2. Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και κρατώντας τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα.
Κόβουμε σε φέτες το καλαμάρι.
3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, 2' λιγότερο απ' όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα σε δυνατή φωτιά για 2'-3'. Προσθέτουμε τις γαρίδες και το καλαμάρι και σοτάρουμε για 2' -3' να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ούζο. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις γαρίδες και το καλαμάρι σε πιάτο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
5. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μύδια. Σκεπάζουμε και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3'-4' μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Κουνάμε μια δυο φορές το τηγάνι για να ανοίξουν πιο εύκολα. Όσα δεν ανοίξουν, αφού τα ανακατέψουμε τα αφαιρούμε και τα πετάμε. Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες και το καλαμάρι.
6. Με τσιμπίδα και όπως στάζουν ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στη σάλτσα θαλασσινών. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2'-3' να πιουν τα σπαγκέτι τα υγρά των θαλασσινών και της σάλτσας.
Δεν αλατίζουμε αν δεν δοκιμάσουμε πρώτα. Τα φρέσκα μύδια είναι πολύ νόστιμα και συνήθως δεν προσθέτουμε αλάτι στο μαγείρεμα.
7. Στο τέλος του μαγειρέματος πασπαλίζουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε, ισομοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.

Χαλβάς με σοκολάτα και καβουρδισμένο αμύγδαλο

Αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο σε περίοδο εκτός νηστείας το ζεσταίνουμε και το καθαρίζουμε από την πρωτεΐνη. Κρατάμε το καθαρό βούτυρο μόνο. Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του. Τότε προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!
Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τον γαρνίρουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού.

Υλικά συνταγής

    1/3 φλ. ελαιόλαδο
    1/2 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
    2 σκ. σκόρδο σπασμένες
    880 γρ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα και πλυμένα
    2 καλαμάρια κομμένα σε φέτες
    300 γρ. φρέσκες γαρίδες
    1/3 φλ. ούζο
    3 ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
    500 γρ. σπαγγέτι
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
    2-3 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
    Για το χαλβά με σοκολάτα
    2/3 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή καθαρό βούτυρο
    1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
    1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
    1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
    2-1/2 φλ. ζάχαρη
    4 φλ. νερό
    1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
    1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
    1 φλούδα πορτοκαλιού
    1 φλούδα λεμονιού
    1 ξύλο κανέλας
    100 γρ. πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη
    Για το γαρνίρισμα
    λίγη λιωμένη σοκολάτα
    γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ