Μία συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη με success stories στις νέες τεχνολογίες: Η CEO της Microsoft Ελλάδας Πέγκυ Αντωνάκου, ο δημιουργός της Corallia Βασιλής Μακιός καλεσμένοι του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας

Σε προνομιακό χώρο για ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας και ανάπτυξης μπορούν να εξελιχθούν, ακόμη και εν μέσω κρίσης, οι νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα. Το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και η σταδιακή δημιουργία ή ενεργοποίηση των απαιτούμενων υποδομών, δικτύων και τεχνολογιών, δημιουργούν νέα δεδομένα, που αν συνδυαστούν με γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και φιλικότερη αντιμετώπιση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, μπορούν να «μεταφραστούν» τελικά σε ανάπτυξη του μειούμενου ΑΕΠ της Ελλάδας.

Σε προνομιακό χώρο για ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας και ανάπτυξης μπορούν να εξελιχθούν, ακόμη και εν μέσω κρίσης, οι νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα. Το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και η σταδιακή δημιουργία ή ενεργοποίηση των απαιτούμενων υποδομών, δικτύων και τεχνολογιών, δημιουργούν νέα δεδομένα, που αν συνδυαστούν με γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και φιλικότερη αντιμετώπιση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, μπορούν να «μεταφραστούν» τελικά σε ανάπτυξη του μειούμενου ΑΕΠ της Ελλάδας.



Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε η 4η εκδήλωση της δράσης «Success Stories-Role Models», που διοργάνωσε χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο Τομέας Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες: Προνομιακός Χώρος για Ιστορίες Επιτυχίας». Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος της  Microsoft Ελλάς, Πέγκυ Αντωνάκου  και ο γενικός διευθυντής του Corallia, Βασίλης Μακιός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Εμπνευστείτε!»

Με το σύνθημα “εμπνευστείτε!” και την παραίνεση οι Έλληνες να δοκιμάσουν νέες προσεγγίσεις, να δουν τα πράγματα διαφορετικά και, τελικά, να βγουν νικητές από την κρίση, συνόψισε την ομιλία της στην εκδήλωση η κα Αντωνάκου. Όπως είπε, η επιχειρηματικότητα στην τεχνολογία δεν απαιτεί μεγάλα κεφάλαια ή επενδύσεις, αλλά ιδέες, όρεξη και καινοτομία. Σύμφωνα με τη κ. Αντωνάκου, εν μέσω κρίσης, η ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων στην Ελλάδα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τη Microsoft, γεγονός που αποτυπώνεται σε μια σειρά από δράσεις, όπως η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω του Κέντρου Καινοτομίας της εταιρίας: ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στην αγορά 150start-ups διεθνώς, ενώ μία εξ αυτών, η “bugsense”, που ξεκίνησε από την ιδέα δύο Ελλήνων, έχει σήμερα τα κεντρικά της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και πελάτες ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου.

Η κ. Αντωνάκου αναφέρθηκε ακόμη στη δημόσια διοίκηση και την υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με έρευνα που η Microsoft είχε αναθέσει πέρυσι στο ΙΟΒΕ, η έγκαιρη μετάβαση στις τεχνολογίες private και public cloud (τεχνολογίες “υπολογιστικού νέφους”), μπορεί να εξοικονομήσει έως και 5 δισ. ευρώ σε δαπάνες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να δημιουργήσει 35.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Περιγράφοντας την προσωπική της επαγγελματική πορεία και το ρόλο της γυναίκας μάνατζερ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάς επισήμανε ότι, ιδιαίτερα σε εταιρίες τεχνολογίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαρκείς καινοτομίες και εξελίξεις, η ταχύτητα σκέψης και η προσαρμοστικότητα, που διέπουν τη γυναικεία συμπεριφορά, είναι προσόντα για μια καλή πορεία. “Προσωπικά, δεν δίστασα μπροστά σε δυσκολίες ή προκλήσεις. Αυτά τα έβλεπα σαν ευκαιρίες. Ευκαιρίες να παλέψω ακόμη πιο σκληρά, να δω τα πράγματα από νέα σκοπιά, να τολμήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν εύκολα. Καθετί καινούργιο δημιουργεί μια ανησυχία στην αρχή, το σημαντικό είναι το πώς αποφασίζεις να το δεις. Με εμπνέει πάντα το μότο του Γκάντι, “be the change you wish to see in the world” (“Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο”). Εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις ευκαιρίες και τις συνθήκες της ζωής και της πορείας μας. Ξεκινούσα λοιπόν πάντα θετικά, προσπαθώντας να δημιουργώ όσο μπορώ, κάτι καλύτερο από αυτό που μου δίνεται”, είπε χαρακτηριστικά.



Οι συνέργειες «αφυπνίζουν» κεφάλαια στην καινοτομία!

Εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργαστήρια, με συνδυασμένο τζίρο άνω των 6,9 δισ. ευρώ το 2011, εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων και περισσότερους από 10.000 εργαζομένους, έχουν γίνει μέλη στα τρία clusters (νανο/μικροηλεκτρονικών, διαστημικών τεχνολογιών/εφαρμογών και gaming/δημιουργικού περιεχομένου), που λειτουργούν σήμερα υπό την ομπρέλα του Corallia.  Μάλιστα, το 2014 αναμένεται να βγουν στην αγορά περίπου 40 νέα προϊόντα του cluster της μικροηλεκτρονικής (αριθμεί 130 μέλη), ενώ εταιρείες των clusters του Corallia έχουν ήδη πωληθεί σε ξένες επιχειρήσεις ή και έχουν «βάλει πόδι» στη Silicon Valley. Το εν λόγω cluster (μικροηλεκτρονικής), στο οποίο μέλος είναι και ο ΟΤΕ, ξεκίνησε με 280 άτομα, που σήμερα έχουν αυξηθεί σε 5.500, ενώ εντός του έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα 80 εταιρειών και 40 ερευνητικών εργαστηρίων.

«Αυτά δείχνουν ότι όταν γίνεται κάτι συνεργατικό, τα κεφάλαια έρχονται», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Corallia, Βασίλης Μακιός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπενθυμίζοντας ότι το Corallia, με μότο το «συναγωνιζόμαστε διεθνώς, δημιουργούμε τοπικά», αναπτύσσει δραστηριότητα σε τέσσερα πεδία: στη διευκόλυνση της δημιουργίας clusters, διαχείριση κέντρων καινοτομίας, επιτάχυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας («το πιο σπουδαίο πράγμα που κάνει το «Corallia») και ανάπτυξη πανευρωπαϊκών συνεργασιών. Σύμφωνα με τον κ. Μακιό, η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα είναι απαραίτητες για την καινοτομία και οι συνέργειες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και εν μέσω κρίσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το Skype δημιουργήθηκε στην Εσθονία κι όχι στη Silicon Valley, ενώ πρόσθεσε ότι όταν η Νokia γεννήθηκε στη Φιλανδία, «η Φιλανδία βρισκόταν σε χειρότερη θέση από εμάς».

«Ο Έλληνας, που ζει σε ένα χαοτικό περιβάλλον, όπου για να πας μπροστά πρέπει να προσέχεις πάντα το επόμενο βήμα, έχει ευελιξία. Πρέπει απλά να του δώσουμε το όραμα, το εργαλείο και τον δρόμο –να φύγουν τα παιδιά μας από τα καφενεία. Το Corallia είναι ο δρόμος. Το όραμα είναι το “cluster” μυαλών που απεικονίζεται στον πίνακα “Η Σχολή των Αθηνών”», είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον κ.Μακιό, οι δυνατότητες είναι πολλές και ποικίλες. «Στη μικροηλεκτρονική για παράδειγμα, έχουμε μια γκάμα 500 δισ. ευρώ διεθνώς. Τα 100 εκατ. από αυτά να πιάσεις, μπορείς να κάνεις δουλειά», είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο πρόγραμμα egg, που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Eurobank, για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πρόσθεσε ότι, αντί οι Ελληνες επιστήμονες και καινοτόμοι επιχειρηματίες να μεταναστεύουν, όπως γίνεται σήμερα, οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού πρέπει να πειστούν να έρθουν αυτές στην Ελλάδα, ώστε να αξιοποιήσουν επιτόπου το πραγματικό αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της, πχ, μέσω της δημιουργίας design centers για τα προϊόντα τους.

3.000 εργαζόμενοι στην πλήρη ανάπτυξη της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης

Περισσότερους από 3.000 εργαζομένους σε 150 επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα φιλοξενεί στην πλήρη ανάπτυξή του το πάρκο υψηλής τεχνολογίας της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ΑΕ, δρ Γεώργιος Ασημόπουλος. Η αρχική επένδυση της Τεχνόπολης, περίπου το 50% της έκτασης της οποίας είναι διαθέσιμο για εγκατάσταση επιχειρήσεων, ξεπερνά τα 12,5 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα βήματα στον επενδυτικό της σχεδιασμό αφορούν την ανάπτυξη συγκροτήματος κτηρίων, εμβαδού 10.000 τετραγωνικών για τη στέγαση καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (BIC - Business Innovation Center) και την υποστήριξη της εγκατάστασης 22 εταιριών, που έχουν ήδη αγοράσει οικόπεδα. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία δικτύου τεχνοπόλεων - θερμοκοιτίδων στη Βόρεια Ελλάδα και η δρομολόγηση ενεργειών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον κλάδο των τεχνολογιών.

“Δεν ενδιαφέρει αν είσαι το επόμενο Google ή Facebook”

Στις “κλειστές πόρτες” που βρίσκουν στις τράπεζες οι καινοτόμοι επιχειρηματίες, αλλά και στη διστακτικότητα των επενδυτών στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσουν νέες ιδέες, αναφέρθηκε ο δρ Φώτης Λιοτόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SBOING, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πλοήγησης GPS. “Οι τράπεζες [...] δεν ενδιαφέρονται για σένα. Δεν υπάρχει ρευστότητα. Κι όταν σε δύο χρόνια τελειώσουν οι οικογενειακοί πόροι, αν δεν έχεις τζίρο ή οικογενειακή περιουσία για υποθήκευση, έχασες! Δεν τους ενδιαφέρει αν είσαι το επόμενο Google ή Facebook”, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, όταν βγαίνεις στη διεθνή αγορά των ΤΠΕ, δεν αρκεί να είσαι καινοτόμος: “Αν είναι πολύ καλή η ιδέα σου, θα αντιγραφεί πολύ γρήγορα και από πολλούς, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από σένα. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις προστατευμένα τα πνευματικά δικαιώματα της ιδέας σου ”.

Η καινοτόμος επιχειρηματίας Χαρά Κουτάλου, ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως αγρότισσα. Αυτό μέχρι το 2010, όταν ίδρυσε τη δική της εταιρεία web εφαρμογών και εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου MATRIX IT,  η οποία πλέον προσφέρει στον αγροτικό τομέα μια υπηρεσία νέας γενιάς: λογισμικό γεωργίας ακριβείας. Χάρη στα συστήματα που εγκαθίστανται στα χωράφια –σταθμοί μέτρησης κλιματικών και φυσικών παραμέτρων, καταγραφή δεδομένων για άρδευση και χρήση γεωργικών φαρμάκων - η κατανάλωση αρδευτικού νερού υπολογίζεται ότι μειώνεται κατά 25%-35%, τα φυτοφάρμακα περιορίζονται σημαντικά, ενώ η ποιότητα των προϊόντων βελτιώνεται.

Στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών και επιχειρηματικών εξελίξεων, φιλοδοξεί να βρίσκεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, αναμένει έγκριση για ένα νέο μάστερ πάνω στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ φέρνει τους φοιτητές του σε επαφή με κορυφαία στελέχη της αγοράς από επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Huawei και η Audi, αλλά και από ελληνικές εταιρείες (πχ, ΕΛΠΕ, ΡΑΕ). Τα παραπάνω επισήμανε ο δρ Νίκος Βασιλειάδης, ακαδημαϊκός συντονιστής της Σχολής Επιστημών-Τεχνολογίας του ΔΙΠΑΕ,  ο οποίος επισήμανε και το πρόβλημα της χαλαρής σύνδεσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αγοράς/παραγωγής, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μελετήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών, πχ, των σκανδιναβικών, όπου για παράδειγμα, οι εταιρείες εγκαθιστούν εργαστήρια ακόμη και μέσα στα πανεπιστήμια.

Οι  γυναίκες καινοτομούν

Κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ- Τμήνα Μακεδονίας, Λιάνα Γούτα, επισήμανε ότι «η χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών θεωρείται ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας της επιχειρηματικότητας, αν θέλουμε να μιλάμε για μια επιχειρηματικότητα υγιή, ανταγωνιστική, βιώσιμη και με προοπτική. Τα στοιχεία δηλαδή που ακριβώς χρειάζεται σήμερα η χώρα, η οικονομία, οι επιχειρήσεις, αλλά κι εμείς οι ίδιοι ως επιστήμονες και επαγγελματίες», πρόσθεσε. Η κα Γούτα επισήμανε ακόμη ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες αρχικών σταδίων διακρίνονται ως προς το φύλο, για την υψηλή τους μόρφωση, επενδύουν εντονότερα στις νέες τεχνολογίες (σε ποσοστό 51% έναντι του 25%), δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε κλάδους μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας (5,4% έναντι 4,3%) και παρουσιάζουν μεγαλύτερη καινοτομικότητα (16.2% έναντι 11,6%), παρέχοντας προϊόν ή υπηρεσία εντελώς νέα για την αγορά ή δραστηριοποιούνται σε μια εντελώς νέα αγορά χωρίς ανταγωνιστές (50% έναντι 42%).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αναφέρθηκε  –μεταξύ άλλων- στις αυξημένες ικανότητες των γυναικών εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και πρόκειται να αναλάβει προσεχώς σχετική πρωτοβουλία, για την οποία «θα χτυπήσει την πόρτα» των φορέων, που μπορούν να εμπλακούν στο εγχείρημα για τη μεγαλύτερη επιτυχία του. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΕΔΕ - Τμήμα Μακεδονίας, Απόστολος Αιγυπτιάδης και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, Ντόρα Τόδη, η οποία επισήμανε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αναπτυχθούν σε μια νέα στρατηγικής σημασίας βιομηχανία για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, η κεντρική ομιλήτρια Πέγκυ Αντωνάκου πραγματοποίησε ομιλία σε φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας που εγκαινίασε  ο ΤΟΓΜΕ Τμήμα Μακεδονίας, για επισκέψεις των ομιλητών της σειράς “Success Stories-Role Models” σε πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συνδράμει, στο πλαίσιο της αποστολής του, στη στενότερη επαφή εκπαίδευσης-αγοράς._


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ