Η Ντίνα Νικολάου μας δείχνει τον τρόπο: Φτιάξτε λαβράκι στη λαδόκολλα με πατατούλες και μυρωδικά

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ψήσετε τσιπούρες, μικρές σφυριδούλες και άλλα εκλεκτά ψάρια. Οσο για τα φρέσκα μυρωδικά, μην τα αντικαταστήσετε με ξερά γιατί θα χάσετε μεγάλο μέρος της ευωδιάς τους. 

Υλικά
Για 2 άτομα
2 λαβράκια «μεριδιάρικα» βάρους 500 - 600 γρ. το καθένα, καθαρισμένα από λέπια, πτερύγια και εντόσθια
150 ml ελαιόλαδο
τα φυλλαράκια από 3 - 4 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη
1 ακέρωτο λεμόνι, καλά πλυμένο και κομμένο σε στρογγυλές φέτες χυμός από 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
4 - 5 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
2 – 3 ολόκληρα κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
Πλένω καλά τα λαβράκια και τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Κάνω δυο-τρεις παράλληλες τομές και στις δύο πλευρές κάθε ψαριού,  τα αλείφω με λίγο από το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνω μέσα κι έξω και τα πασπαλίζω με τα φυλλαράκια δεντρολίβανου (βάζω μερικά και μέσα στην κοιλιά τους) και 1 κουτ. γλυκού από τη ρίγανη.
Μοιράζω τις φετούλες λεμονιού στην κοιλιά κάθε ψαριού, τυλίγω προσεκτικά το καθένα με διάφανη μεμβράνη και τα βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο για να μαριναριστούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το μισό ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού τη λιωμένη σκελίδα σκόρδου, αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και άλλο 1 κουτ. γλυκού ρίγανη. Προσθέτω τις πατάτες, ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Τις αφήνω και αυτές να μαριναριστούν για 20 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Κόβω δύο μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας και βάζω το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο. Ξετυλίγω τα λαβράκια από τη διάφανη μεμβράνη και τα βάζω στο κέντρο της διπλής λαδόκολλας, το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο. Γύρω τους βάζω τις πατάτες, με τη μαρινάδα τους και το ολόκληρο σκόρδο. Σκορπίζω τα ολόκληρα κλαδάκια δεντρολίβανου, αλάτι, πιπέρι, και την υπόλοιπη ρίγανη. Περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και κλείνω καλά τις λαδόκολλες σε πακέτο, σφικτά. Αν χρειαστεί μάλιστα, δένω το πακέτο με σπάγκο μαγειρικής για να μη ξετυλιχτεί. Μετά τυλίγω καλά το πακέτο σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Βάζω το πακέτο σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Ανοίγω προσεκτικά το πακέτο (δεν θέλω να χάσω το πεντανόστιμο ζουμάκι που περιέχει) και βάζω τα λαβράκια σε μια μεγάλη πιατέλα. Γύρω τους βάζω τις πατάτες, περιχύνω με το ζουμάκι και σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ