Κυριακάτικα Pancakes με ρικότα, μανούρι & θυμάρι ή μπέικον μας φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης

Επιλέξτε εσείς τον τρόπο με τον οποίο θα σερβίρετε αυτά τα υπέροχα pancakes. 

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. τυρί ρικότα
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κ.γ. μπείκιν πάουντερ
1 ½ κ.σ. ζάχαρη
1/8 κ.γ. αλάτι
100 γρ. γάλα
2 αυγά, χωριστά κρόκοι και ασπράδια
½ κ.γ. βανίλια
λίγο βούτυρο για το τηγάνι

Για το σερβίρισμα

σιρόπι σφενδάμου
λίγα καρύδια
ή
μανούρι
1 κ.σ. μέλι
κανέλα
ή
3 φέτες μπέικον
1 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά
λίγο αλάτι
πιπέρι
θυμάρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χρησιμοποιούμε 2 μπολ. Στο ένα ρίχνουμε τα ασπράδια και στο άλλο τους κρόκους.
Στο μπολ με τους κρόκους, ρίχνουμε το γάλα και τη ρικότα και χτυπάμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε 1 πρέζα αλάτι και στα 2 μπολ.
Χτυπάμε γρήγορα με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να πήξει καλά η μαρέγκα.
Στο μείγμα με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τη βανίλια και το αλεύρι. Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε λίγη απ’τη μαρέγκα στο μείγμα και μόλις απορροφηθεί ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά με ελαφριές κινήσεις με μια πλαστική σπάτουλα (μαρίζ).
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μετρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι της σούπας και παίρνουμε 2 κουταλιές γεμάτες από το μείγμα των pancakes και τις ρίχνουμε στο ζεστό τηγάνι. Επειδή τα pancakes μας θα είναι αρκετά μεγάλα προσέχουμε να μην βάζουμε πάνω από 3 στο τηγάνι μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Τηγανίζουμε τα pancakes για 3 ή 4 λεπτά από κάθε πλευρά, η κάτω πλευρά θα πρέπει να έχει χρυσαφίσει και να βλέπουμε μερικές φουσκάλες να ξεπετάγονται γύρω από τα pancakes.
Αναποδογυρίζουμε τα pancakes και συνεχίζουμε το τηγανίσμα για 3 με 4 λεπτά ακόμα, μέχρι να χρυσαφίσουν.Προσέχουμε να μην καίει πολύ το τηγάνι μας για να μη μας μαυρίσει το βούτυρο και πάρουν έντονο χρώμα τα pancakes μας εξωτερικά και δεν ψηθούν ομοιόμορφα.
Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα pancake.
Σερβίρουμε τα pancakes αμέσως με σιρόπι σφενδάμου και λίγα καρύδια! Μπορούμε επίσης να τα σερβίρουμε με τυρί μανούρι, μέλι και κανέλα.
Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε με αυγά και να φτιάξουμε ένα απολαυστικό πρωινό! Τηγανίζουμε με λίγο βούτυρο, 3 φέτες μπέικον μέχρι να τραγανίσουν, τηγανίζουμε 2 αυγά, ρίχνουμε λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι και θυμάρι.

Tip - Αν φτιάχνετε πρώτη φορά pancakes τηγανίστε με σπορέλαιο αντί για βούτυρο. Αν η ρικότα, φαίνεται να έχει πολλά υγρά, την τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι ώστε να αποβάλλει τα υπερβολικά υγρά της για περίπου 30 λεπτά, πριν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε. Αν η ρικότα αντίθετα, είναι στεγνή και συμπαγής, προσπερνάμε αυτό το βήμα. 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ