Σταρότο: Ο Άκης Πετρετζίκης λανσάρει την συνταγή με στάρι & γαρίδες πράσα & παρμεζάνα για γκουρμέ βραδιές του καλοκαιριού

Ένα εξαιρετικό πιάτο που θα λατρέψετε...

Συστατικά
250 γρ. σιτάρι που το έχουμε στο νερό για ένα βράδυ
1 καρότο σε κυβάκια 4 χιλιοστών
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κύβους λαχανικών
1.5 λίτρα νερό
ελαιόλαδο
παρμεζάνα (προαιρετικά)
2 κ.σ. ταχίνι
ξύσμα και χυμό απο 1 λεμόνι
μαϊντανός ψιλοκομμένο
1 πακέτο γαρίδες 500 γρ. ,καθαρισμένες

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Ξεπλένουμε καλά καλά το σιτάρι και το σουρώνουμε να φύγουν όλα τα υγρά.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, κρεμμύδι, πράσο, το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το σιτάρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Ύστερα ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο - λίγο τον ζωμό, όπως ένα ριζότο, και το σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά , ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε με το καπάκι κλειστό να τελειώσει το φαγητό εκτός εστίας και να χυλώσει.
Χαράσσουμε τις γαρίδες στο πίσω μέρος για να βγάλουμε το έντερο με ένα μαχαίρι μικρό. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις λαδώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα απ’όλες τις πλευρές τις αποσύρουμε.
Μόλις χυλώσει το σταρότο μας προσθέτουμε 2 κ.σ. ταχίνι ξύσμα και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με τις γαρίδες!
Σε περίπτωση που θα βάλουμε μύδια αντί για γαρίδες απλά τα βάζουμε μέσα στο κριθαρότο 2 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά και το καπάκι θα είναι σκεπασμένο για να αχνηστούν.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ