Ό Άκης μεγαλουργεί για κόμη μια φορά – Χοιρινό με μαύρη μπύρα & καστανή ζάχαρη

Γευστικό και ζουμερό το σημερινό χοιρινό του Άκη!

 Συστατικά

Για τη μαρινάδα

  •     1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  •     1 κ.σ. καπνιστή γλυκιά πάπρικα
  •     1 κ.γ. μπούκοβο
  •     1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
  •     1 κοφτή κ.σ. μαύρο πιπέρι
  •     1 κ.σ. χοντρό αλάτι

Για το κότσι

  •     1600 γρ. χοιρινό κότσι ή ωμοπλάτη,  χωρίς δέρμα
  •     4 κ.σ. ελαιόλαδο
  •     2 κ.σ. απαλή μουστάρδα
  •     1 κρεμμύδι μεγάλο ή δύο μικρά
  •     500 ml μαύρη μπύρα

Για το σερβίρισμα

  •     150-200 γρ. iceberg
  •     1 κ.σ. μαγιονέζα
  •     αλάτι
  •     πιπέρι
  •     6 μαλακά ψωμάκια για μπέργκερ
  •     3 φέτες τυρί
  •     γαλλική μουστάρδα
  •     τηγανητές πατάτες

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 Μέθοδος Εκτέλεσης

    Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 140°C  στον αέρα.

Για την μαρινάδα

    Σε ένα μούλτι ή σε ένα γουδί, χτυπάμε την καστανή ζάχαρη, την καπνιστή γλυκιά πάπρικα, το μπούκοβο, το τριμμένο μπαχάρι, το μαύρο πιπέρι, το χοντρό αλάτι και αφήνουμε στην άκρη

Για το κότσι

    Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει
    Χαράσουμε το κρέας μας και βάζουμε την μουστάρδα φροντίζοντας να απλωθεί παντού
    Ρίχνουμε την ξερή μαρινάδα και την απλώνουμε σε όλο το κρέας μας
    Βάζουμε στο τηγάνι μας, ελιαόλαδο και το χοιρινό και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρει ώραίο χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές
    Σε μία γάστρα προσθέτουμε το κρεμμύδι, αφού πρώτα το κόψουμε σε λεπτές φέτες, μαζί μα την μαύρη μπύρα. Τελευταίο προσθέτουμε το κότσι μας
    Κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 4 ώρες
    Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο.
    Τοποθετούμε το κότσι σε ένα ξύλο κοπής και αφαιρούμε όλα τα κόκκαλα.
    Με δύο πιρούνια σπάμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και περιχύνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα.

Για το σερβίρισμα

    Σε ένα μπολ, κόβουμε το iceberg σε λεπτές φέτες, προσθέτουμε την μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε
    Κόβουμε τα ψωμάκια του μπέργκερ στην μέση. Στα μισά προσθέτουμε φέτες τυρί και τα βάζουμε όλα μέσα στον φούρνο να ζεσταθούν, ίσα ίσα να λιώσει το τυρί
    Αλείφουμε την κάτω πλευρά από τα ψωμάκια (τα 3 που δεν έχουν τυρί) με μουστάρδα, βάζουμε από πάνω τα κομμάτια από το χοιρινό μας, το iceberg και καπακώνουμε
    Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ