Τι έλεγε πριν 1 χρόνιο η κόρη του Παττακού: «Ο πατέρας μου ήθελε να αυτοκτονήσει γιατί έχασε την μάνα μας»

Πώς πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο εκ των προτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Στυλιανός Παττακός.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, ο Παττακός εγκαταστάθηκε στο σπίτι του στα Πατήσια μαζί με τη σύζυγό του, Δήμητρα. Μέχρι πριν κάποια χρόνια ακολουθούσε ακόμη στρατιωτικό πρόγραμμα. Ξυπνούσε πολύ νωρίς το πρωί, περπατούσε αρκετά, παρακολουθούσε την επικαιρότητα και διάβαζε βιβλία καθώς διέθετε μία τεράστια βιβλιοθήκη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του η κατάσταση του χειροτέρεψε.

Τις άγνωστες αυτές στιγμές αποκάλυψε πριν από ένα χρόνο   η μια από τις δύο κόρες του, η Ρένα (Ειρήνη) Παττακού, σε συνέντευξή της «Όταν πέθανε η μητέρα μου, το 2013, ο πατέρας μου σταμάτησε να τρώει. Ήθελε να αυτοκτονήσει. Ήταν μαζί 63 χρόνια και του στοίχισε η απώλειά της».

Με αυτά τα λόγια άρχισε να μιλάει για τη ζωή του πατέρα της, έτσι όπως η ίδια τη βίωνε  καθημερινά στο μικρό διαμέρισμα, το οποίο, όπως λέει, δεν του ανήκει καν. Ο ίδιος ήταν κατάκοιτος, τυφλός και ανήμπορος να αντεπεξέλθει στα προς το ζην. Δεν λάμβανε καμιά σύνταξη, καθώς θεωρείται αποθανών από το 1974, ενώ τα χρήματα για την οικιακή οικονόμο τα έδιναν οι δύο κόρες του, παράλληλα με τα ελάχιστα χρήματα που λάμβανε από τα βιβλία που έχει γράψει.

Στο μικρό διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια τίποτε δεν φανερώνει πως εκεί ζούσε μέχρι πρότεινως ο άλλοτε πρωτεργάτης της Χούντας.«Και αυτό ήταν προίκα της μητέρας μας. Εκείνος δεν έχει ούτε ένα ελαιόδεντρο. Όσα είχε στην Κρήτη, τα χάρισε στα αδέρφια του», ανέφερε πριν από ένα χρόνο η κόρη του Ρένα.   «Η μαμά μου έπαιρνε σύνταξη ως χήρα. Για να έπαιρνε μέχρι και το 2013 τέτοια σύνταξη, προφανώς τον θεωρούσαν νεκρό. Σημαίνει ότι τον είχαν πετάξει».

Καθημερινά η κόρη του βρισκόταν στο προσκέφαλό του, μην αφήνοντας πλέον κανέναν να τον αντικρίσει. Ο ίδιος, άλλοτε καταλάβαινε και άλλοτε όχι. «Ούτε τα παιδιά μου πλέον δεν αφήνω να τον δουν, παρόλο που έρχονται για να του κρατήσουν συντροφιά». 

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα η κ. Παττακού, «ο πατέρας μου πλήρωνε από την τσέπη του ακόμα και τα ταξίδια που πήγαινε και ήταν καθαρά κρατικής δαπάνης. Το ίδιο και τα γεύματα. Είχε άλλη νοοτροπία, γι’ αυτό και δεν έχει καν δικό του σπίτι».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως τονίζει η Ρένα Παττακού, είναι ένας πολίτης, ο οποίος το 1972 είχε ζητήσει να φτιαχτεί μια πλατεία στο χωριό του. Και ο Παττακός την έφτιαξε. «Ήρθε πρόσφατα και όταν μπήκε στο σπίτι του πατέρα μου, κλαίγοντας, μου είπε: “καλά, είναι δυνατόν να έφτιαξε σε εμάς πλατείες, δημαρχείο, εκκλησίες και το σπίτι του να καταρρέει;”».

«Δεν έχει μετανοιώσει…»

 

Η κουβέντα  έφτάσε και στο αν είχε μετανοήσει για το πραξικόπημα και την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα, μιας και ήταν από τους πρωταίτιους: «Ο πατέρας μου έχει ζητήσει και συγγνώμη όπου χρειαζόταν, και το αναφέρει και στα βιβλία του.

Όμως, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο να έχει μετανιώσει. Για την 21η Απριλίου; Όχι, δεν έχει μετανιώσει. Όταν ένας στρατιωτικός κάνει κάποια πράξη, τη σκέφτεται πολύ πριν την κάνει. Βλέπετε την Ελλάδα πώς πάει σήμερα;».

Ο δημοσιογράφος την ρώτησε για τη Χρυσή Αυγή και την άποψη που έχει εκείνος για το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου. «Απέφευγε να απαντήσει. “Δεν τους ξέρω”, μας έλεγε και δεν γνωρίζω γιατί μας το έλεγε αυτό».

Διαβάστε επίσης: Στυλιανός Παττακός: Ο Αρχιχουντικός με το μυστρί – Σπάνιες φωτογραφίες χωρίς λόγια

Διαβάστε επίσης: Ο βίος και η πολιτεία του πρωτεργάτης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου Στυλιανού Παττακού που πέθανε σε ηλικία 104 ετών

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ