Ο αρχηγός ενός κράτους αγνοείται: Πού έχει εξαφανιστεί εδώ και ένα μήνα ο Πρόεδρος του Μαλάουι;

Μια πολύ διαφορετική "κρίση" απασχολεί εδώ και περίπου ένα μήνα τους πολίτες του Μαλάουι.

Ο πρόεδρός της χώρας, Πίτερ Μουταρίκα, είναι από τις 20 Σεπτεμβρίου... άφαντος!  

Ο Μουταρίκα συμμετείχε την ημέρα εκείνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία μάλιστα μίλησε από το βήμα των ομιλιτών. 'Εκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται!

Τις πρώτες ημέρες της απουσίας του κανείς δεν έδωσε σημασία. Δεν είναι ασυνήθιστο για ηγέτες αφρικανικών χωρών να αξιοποιούν την ευκαιρία... παράτασης της παραμονής τους στο εξωτερικό , ειδικά όταν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Καθώς όμως περνούσαν οι ημέρες, οι πολίτες του Μαλάουι άρχισαν να ανησυχούν με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

Οι πολίτες ανησυχούν κυρίως για την υγεία του προέδρου τους, καθώς αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο συνήθως ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου εξαφανίζονται για καιρό σε πλουσιότερες χώρες του εξωτερικού. 

Την τρίτη εβδομάδα μετά τελευταία εμφάνιση του Μουταρίκα, η κυβέρνηση του Μαλάουι έκανε τον κόπο να ανακοινώσει πως ο πρόεδρος συμμετείχε σε (αόριστες) σημαντικές συναντήσεις στις ΗΠΑ «για το καλό της χώρας» και διαβεβαίωνε πως η υγεία του είναι σε άριστη κατάσταση. 

Η καχυποψία δεν είναι απολύτως αδικαιολόγητη, αν σκεφτεί κανείς τι συνέβη με τον προηγούμενο πρόεδρο, ο οποίος ήταν αδελφός του σημερινού προέδρου. Το 2012 ο Μπίνγκου Μουταρίκα πέθανε από έμφραγμα, ο θάνατός του δημοσιοποιήθηκε μερικές ημέρες αργότερα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ