Ένα άπαικτο γεμιστό τσουρέκι με κάστανα θα φτιάξουμε σήμερα με τον Άκη Πετρετζίκη παρέα

Ένα τέλειο γλυκό για όλη την οικογένεια.

Συστατικά
Για τον πουρέ κάστανο

400 γρ. κάστανα σε σακούλα σε κενό αέρος
500 γρ. νερό
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το τσουρέκι

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
150 γρ. νερό
15 γρ. μαγιά ξερή
1,5 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. μαχλέπι
ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1,5 γρ. μαστίχα
150 γρ. μέλι
100+50 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
ασπράδι για το άλειμμα
150 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον πουρέ κάστανο

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κάστανα με το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει 1 δάχτυλο νερό στον πάτο της κατσαρόλας.
Περνάμε τα κάστανα από το μούλτι και τα πολτοποιούμε μαζί με τα ζουμιά του.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να βοηθήσουμε τον πουρέ να γίνει πιο λείος.
Αφήνουμε τον πουρέ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως (περίπου 2-3 ώρες).
Για το τσουρέκι

Βάζουμε στο μίξερ νερό και μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τις βανίλιες, 1 πρέζα αλάτι και τη μαστίχα, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 - 2 ώρες.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Κάνουμε το κάθε ένα σαν κορδόνι, το ανοίγουμε λίγο με τη βοήθεια του πλάστη και βάζουμε στο κέντρο το 1/4 από τον πουρέ κάστανο.
Κλείνουμε το κάθε κορδόνι πιέζοντας καλά ώστε να μην ξεφεύγει η γέμιση από μέσα. 
Τέλος, πλάθουμε το τσουρέκι, το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για 20-30 λεπτά, τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.
Αφού βγει από το φούρνο απλώνουμε λευκή σοκολάτα που την έχουμε λιώσει.

Tip
Αν το θέλετε πιο σοκολατένιο, βάλτε συνολικά 300 γρ. λευκή σοκολάτα και περιχύστε την από πάνω! 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ