Applications για την απώλεια βάρους: Πόσο έμπιστα είναι;

Σε μια έρευνα που έγινε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο βρέθηκε ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 εφαρμογές που αφορούν την απώλεια βάρους και την καλυτέρευση του τρόπου ζωής μέσα από την διατροφή. 

Αυτές τις εφαρμογές είχαν χρησιμοποιήσει, έστω και για λίγο, πάνω από 600.000.000 άτομα. Μεγάλο ποσοστό αυτών των εφαρμογών, όμως, ήταν «χτισμένες» πάνω σε ασταθές περιβάλλον, καθώς δεν έγιναν υπό την επίβλεψη όχι μόνο κάποιου πανεπιστημίου, αλλά ούτε καν κάποιου διαιτολόγου.

 

Οι εφαρμογές αυτές στηρίζονταν περισσότερο στην καταγραφή διατροφικού ημερολογίου και στην καταμέτρηση θερμίδων, για να χάσει κάποιος το περιττό βάρος. Αυτό όμως δεν κρίνεται διατροφικά άρτιο, καθώς μπορεί οι θερμίδες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αλλά όταν ένα άτομο δεν έχει τη γνώση των θρεπτικών συστατικών που κρύβονται πίσω από τις θερμίδες στα τρόφιμα, δεν είναι σε θέση να οργανώσει την διατροφή του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει απώλεια θρεπτικών συστατικών.

 

Επίσης δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, το θέμα της εξατομίκευσης. Μικρό ποσοστό των εφαρμογών αυτών έδινε την δυνατότητα στον χρήστη να αλλάξει εν μέρει τις συνήθειές του, καθώς τον βοηθούσαν να ασκηθεί περισσότερο και να κάνει πιο καλές επιλογές με γνώμονα την ευρύτερη υγεία του.

 

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν;
Η δύναμη των περισσότερων εφαρμογών που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη την δύναμη ενός καλού διαιτολόγου. Ο χρήστης θα πρέπει αρχικά να ελέγχει τις πηγές της εφαρμογής, αλλά και την ιδιότητα του καθοδηγητή.

 

Επιπροσθέτως, μια εφαρμογή απώλειας βάρους θα μπορούσε να λύσει τα χέρια σε πολλά ζητήματα, όταν συνδυαστεί η χρήση της με τη συνοδεία ενός καλού Πτυχιούχου Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Κάποια στιγμή, ίσως σύντομα, η τεχνολογία θα υπερκαλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου. Αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει όμως ακόμη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ