Μαύρο σουσάμι: Ποια είναι τα οφέλη του και γιατί είναι πιο θρεπτικό από το λευκό;

Το μαύρο σουσάμι διαφέρει αρκετά από το λευκό, παρόλο που τα συγχέουμε μεταξύ τους.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό niger που σημείνει μαύρο, ενώ ο σπόρος προέρχεται από το φυτό Nigella sativa (οικ. Ranuculaceae), αυτοφυες της Νοτιο-Δυτικης Ασιας.

Το μαύρο σουσάμι ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην Αρχαία Αίγυπτο, καθώς ανακαλύφτηκαν σπόροι και λάδι απο μαύρο σουσάμι, μέσα σε ταφικά μνημεία, μεταξύ αυτών και στου Τουταγχμών.

Πρώτη γραπτή αναφορά για το μαύρο σουσάμι βρίσκουμε στην Παλαιά Διαθήκη.

Ο προφήτης Μωάμεθ συμβούλευε την χρήση των "μαύρων σπόρων", επειδή "γιατρεύουν όλες τις αρρώστιες, εκτός από τον θάνατο".

Έτσι, το μαύρο σουσάμι χρησιμοποιήθηκε ευρεύως στην μουσουλμανική λαϊκή ιατρική για την αντιμετώπιση μιας σιεράς από ενοχλήσεις.

Μάλιστα, οι Άραβες του έδωσαν την ονομασία “habbatul barakah”, δηλαδή ευλογημένος σπόρος.

Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ανατολίτικη κουζίνα, ενώ η γεύση του μπορεί να χαρακτηριστεί πικρή, έντονη, λίγο καυτερή με ένα ελαφρύ άρωμα από φράουλα.

Η κύρια χρήση του είναι για παρασκευή λικέρ, καραμέλλων και γενικότερα γλυκών, αλλά και ως διακοσμητικό αρτοσκευασμάτων, κυρίως στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Ακόμη χρησιμοποιείται πολύ στην Γιαπωνέζικη κουζίνα, είτε ως αυτούσιο είτε ως πάστα, η οποία παρασκευάζεται πολτοποιώντας τους σπόρους, σύμφωνα με το forwoman.gr.

Γενικότερα το μαύσο σουσάμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. 

Μπορείτε να το εντάξετε στην διατροφή σας και να απολαύσετε τα οφέλη του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ