Πολεμική Αεροπορία: 125 νεκροί σε 28 χρόνια & πτώση 81 αεροσκαφών

Από το 1990, 125 μέλη της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μετά την τραγική απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000- 5 που έχασε την ζωή του όταν το μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη ανοικτά της Σκύρου, ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια οι απώλειες που θρηνεί η Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Από το 1990, οπότε η τουρκική προκλητικότητα άρχισε να απορρόφα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πτητικού έργου της Πολεμικής Αεροπορίας, άνθρωποι και μηχανές άρχισαν να ωθούνται στα όρια τους.

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ στο δελτίο ειδήσεων, μόλις δύο από τους, συνολικά 125, θανάτους έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων.

Η πρώτη ήταν το 1992, όταν ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το Μirage του δεν άντεξε την αερομαχία με τουρκικά F-16 και έπεσε στη θάλασσα.

(Νίκος Σιαλμάς)

Η δεύτερη περίπτωση ήταν εκείνη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος συγκρούστηκε στον αέρα με ένα τουρκικό F-16, το οποίο, όπως είχε αναφερθεί, τότε είχε πέσει, σκόπιμα, πάνω του.

(Κώστας Ηλιάκης)

81 αεροσκάφη έχουν συντριβεί στην περίοδο από το 1990 έως και το 2018, ενώ ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στην κρίση των Ιμία το 1996, οπότε και έχασαν τη ζωή τους τρείς νέες και φερέλπιδες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. 

Τα τρία μέλη του πληρώματος ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που απογειώθηκε από την φρεγάτα "Ναυαρίνο", ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, έχασαν τη ζωή του μετά από πτώση του ελικοπτέρου.

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκφραστεί μία σίγουρη απάντηση. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.

Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη πως το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφτηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

( Χριστόδουλος Καραθανάσης- Παναγιώτης Βλαχάκος- Έκτορας Γιαλοψός)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ