Οι "καθαρές" από κορωνοϊό περιοχές της Ελλάδας - Ποιες έγιναν ασφαλείς, ποιες είναι στο "κόκκινο"

Οι περιοχές στις οποίες ισχύουν περιοριστικά μέτρα και οι Covid-free περιοχές... 

Εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες περιοχές της χώρες είναι, σε μεγάλο βαθμό, "καθαρές" και ποιες βρίσκονται στο "κόκκινο" αυτές τις μέρες.

Όπως φαίνεται από τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ υπάρχουν κάποιες περιοχές που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από άλλες.

Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 των τελευταίων 10 ημερών,οι πιο "καθαρές" περιοχές είναι στην Πελοπόννησο - και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας - στην Κρήτη, στους νομούς Ρεθύμνης και Λασιθίου, καθώς και στους νομούς Θεσπρωτίας, Άρτας, Ευρυτανίας και Φωκίδας.

Ακόμη, καλή είναι η κατάσταση στους νομούς Σερρών και Καβάλας, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στον Έβρο, όπου στο παρελθόν είχαμε φαινόμενα πολλαπλών κρουσμάτων και συρροών. 

Γενικότερα, από τον περασμένο Μάρτιο οπότε και ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού υπάρχουν κάποιες περιοχές που "χτυπήθηκαν" λιγότερο από την Covid-19, παρουσιάζοντας λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ανάμεσα σε αυτές της περιοχές είναι οι νομοί: Λασιθίου, Σερρών, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. 

Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Όσο για τις περιοχές όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, εκείνες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Αττική, Αχαΐας, Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου, Ημαθίας, Χανίων, Ηρακλείου, Χαλκιδικής και Ζακύνθου, αλλά και στους δήμους Μυκόνου και Κύθνου.

Στις περιοχές αυτές, δε, προστέθηκαν από χθες και οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης, καθώς παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. 

(Photo: ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

Τα μέτρα που ισχύουν στις συγκεκριμένες περιοχές είναι τα εξής:

- Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

- Έχει ανασταλεί κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες.

- Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και στους δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

- Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Να θυμίσουμε πως χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, 407 νέα κρούσματα, μέσα σε 24 ώρες, ενώ 4 ακόμη ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ