Ντίνα Νικολάου: Μηλόπιτα με μύρτιλα - μπορείτε να την σερβίρετε με παγωτό βανίλια, για έξτρα απόλαυση

Μια διαφορετική μηλόπιτα με ζουμερά μύρτιλα που γίνεται πολύ γρήγορα και τρώγεται ακόμα γρηγότερα

Υλικά

  • 800 γρ. μήλα
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 70 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. σούπας ρούμι ή μπράντι
  • 400 γρ. μύρτιλα
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Σε ένα μεγάλο μπολ (αρκετά μεγάλο γιατί θα μπουν και τα μήλα) ανακατεύω με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτω το γάλα και και το ρούμι και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να αραιώσει το μείγμα και να διαλυθούν τα τυχόν κομπάκια.

Καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω στα τέσσερα και αφαιρώ τους πυρήνες. Τα κόβω σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο. Μεταφέρω τις φέτες των μήλων στο μπολ με το μείγμα και ανακατεύω απαλά για να καλυφθούν όλες οι φέτες.

Βουτυρώνω καλά μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και ρίχνω το 1/3 της ποσότητας των μήλων, απλώνω μια στρώση μύρτιλα και από πάνω σκεπάζω με το δεύτερο 1/3 από τα μήλα. Καλύπτω με τα υπόλοιπα μύρτιλα και τελειώνω με την τελευταία δόση των μήλων. Ισιώνω την επιφάνεια και ψήνω για 35-40 λεπτά.

Αφήνω τη μηλόπιτα να κρυώσει, την ξεφορμάρω και διακοσμώ με φρέσκα μύρτιλα και ζάχαρη άχνη.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ