Ο Άκης Πετρετζίκης σε μια υπέροχη & υγιεινή συνταγή - Φαλάφελ με κινόα

Πρέπει να την δοκιμάσετε! 

Συστατικά

Για το χούμους

100 γρ. ρεβίθια

1/2 κ.γ. αλάτι

650 γρ. νερό

50-70 γρ. ελαιόλαδο

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

1/2 σκ. σκόρδο, προαιρετικά

40 γρ. ταχίνι

1/2 κ.γ. κοφτό κύμινο

1/2 κ.γ. πάπρικα

αλάτι

πιπέρι

Για τα φαλάφελ

50 γρ. κινόα

120 γρ. νερό

150 γρ. ρεβίθια, βρασμένα

10 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1 κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. κύμινο

1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη

1/4 ματσάκι κόλιανδρο

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Για τη σύνθεση

1 αγγούρι

1 ντομάτα

1 κρεμμύδι

2 αραβικές πίτες

150 γρ. χούμους

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό τα ρεβίθια, το αλάτι, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά τα 650 γρ. νερό και βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα. 

Κρατάμε 150 γρ. από τα ρεβίθια που βράσαμε για τα φαλάφελ.

Στραγγίζουμε καλά τα υπόλοιπα ρεβίθια σε ένα άλλο μπολ, κρατώντας το νερό.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τα ρεβίθια που στραγγίξαμε, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο προαιρετικά, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια.

Δοκιμάζουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τα φαλάφελ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά την κινόα, το νερό, και αφήνουμε να βράσει η κινόα για 15 λεπτά και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. 

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Βάζουμε στον πολυκόφτη την κινόα, τα 150 γρ. ρεβίθια που έχουμε κρατήσει, την τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο σε σκόνη, τον φρέσκο κόλιανδρο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 

Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. 

Πλάθουμε το μείγμα σε 8 μπαλάκια και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να πλατύνουν και να γίνουν σαν δίσκοι.

Μεταφέρουμε τα φαλάφελ σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά μέχρι να σφίξουν. 

Αναποδογυρίζουμε τα φαλάφελ ανά 10 λεπτά για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Αφαιρούμε τα φαλάφελ από τον φούρνο. 

Για τη σύνθεση

Κόβουμε το αγγούρι σε φέτες, τη ντομάτα σε κυβάκια και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.

Απλώνουμε τις πίτες στον πάγκο εργασίας και τις γεμίζουμε με το χούμους που ετοιμάσαμε, το αγγούρι, τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φαλάφελ.

Σερβίρουμε με φύλλα κόλιανδρου.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ