Εκλογές 2023 Σκέρτσος-Τσαπανίδου: Τα "όχι" τους «σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ» & «κυβέρνηση ηττημένων» αντίστοιχα (βίντεο)

Το δικό τους τηλεοπτικό debate είχαν Άκης Σκέρτσος και Πόπη Τσαπανίδου

«Αποκλείουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος ενόψει των εκλογών 2023, σε τηλεοπτική του συνέντευξη όπου βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.  

Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 επικεντρώθηκε στα προγράμματα των κομμάτων και τις προτάσεις τους, στο ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αλλά και στην απόφαση του Αρείου Πάγου για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Σχετικά με ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκέρτσος απέκλεισε το συγκεκριμένο σενάριο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αποκλείουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με τις σκληρές γραμμές που έχει χαράξει. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην ψήφο των πολιτών και κλείνει κάθε πόρτα παραγωγικής συζήτησης όταν λέει πως δεν βλέπει για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκης ούτε τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, η ΝΔ εδώ και μία τετραετία έχει αντιμετωπίσει με επάρκεια όσα προέκυψαν αλλά και με εντιμότητα όσα δεν πήγαν καλά».

Η θέση αυτή του κ. Σκέρτσου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη μοιάζει σαν συνέχεια των όσων είπε το βράδυ της Πέμπτης, στη συνέντευξή του στο Star, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «δείχνει να έχει μια προσωπική εμμονή μαζί μου». Επομένως από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου -οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική- τα δύο κόμματα αριθμούν συνολικά περισσότερους από 151 βουλευτές. Η κυβέρνηση «καίει» το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στη στρατηγική της αυτοδυναμίας.

Τσαπανίδου: «Κυβέρνηση ηττημένων δεν θα γίνει»

Από την πλευρά της, η κυρία Τσαπανίδου σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «αν ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την εμπιστοσύνη του κόσμου και είμαστε πρώτο κόμμα, θα πάρουμε τη διερευνητική εντολή και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση», ενώ στο ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα ξεκαθάρισε πως «κυβέρνηση ηττημένων δεν θα γίνει. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, έκανε σαφές πως με πολιτικά κόμματα και αρχηγούς κομμάτων που φέρνουν στο τραπέζι συζήτηση για νομίσματα και "Δήμητρες" δεν μιλάμε». Η ίδια έθεσε και το ερώτημα στο κ. Σκέρτσο «αν δεν σχηματίσετε κυβέρνηση και πάτε σε δεύτερες εκλογές, γιατί κάποιος να ψηφίσει ΝΔ».

Η σκληρή γραμμή της Πόπης Τσαπανίδου κατά του ΜέΡΑ25 , με αφορμή το σχέδιο «Δήμητρα» για Grexit του Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται να ακολουθεί τα όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις του με τον άλλοτε υπουργό του επί των Οικονομικών: «Με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Για το κόμμα Κασιδιάρη
Η πολιτική συζήτηση μεταξύ Σκέρτσου-Τσαπανίδου συνεχίστηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. «Τα εκλογομαγειρέματα δεν αφορούν τους πολίτες. Εσείς θα θέλατε μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή; Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα αυτό απάντησε με τη στάση του "δεν ξέρουμε". Είναι στα λόγια και μόνο δημοκράτες», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Αντιδρώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου, η κυρία Τσαπανίδου απάντησε πως «είναι προσβλητικό να υπονοείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "κλείνει το μάτι" στη Χρυσή Αυγή. Η διάταξή μας για το κόμμα Κασιδιάρη δεν ήταν αντισυνταγματική, όμως εσείς φέρνατε τη μία τροπολογία μετά την άλλη και πίνατε καφέδες γύρω από το Μαξίμου με ανώτατους λειτουργούς του Αρείου Πάγου, κάτι που κατήγγειλε και ο ίδιος ο κ. Τζανερρίκος».

Μια τοποθέτηση που έφερε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε πως «το 2021 φέραμε νόμο που λέει πως δεν μπορεί να είναι αρχηγός κόμματος κάποιος που έχει καταδικαστεί. Δεν έχουμε ανοιχτή πόρτα σε αρχηγούς ακροδεξιών κομμάτων και η άποψη του κ. Αθανασίου για τον κ. Κανελλόπουλο ήταν καθαρά προσωπική και όχι πολιτική».

Η δήλωση Αθανασίου για τον Κανελλόπουλο

ναφορικά με τη διαμάχη που προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ και πρώην υπ. Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ότι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόεδρος του κόμματος ΕΑΝ, συνομιλητής του Κασιδιάρη αλλά και «μπροστινός» του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτη– είναι ένας «βαθύτατα δημοκρατικός» άνθρωπος, ο κ. Σκέρτσος είπε: «Δεν έχουμε ανοιχτή πόρτα σε αρχηγούς ακροδεξιών κομμάτων και η άποψη του κ. Αθανασίου για τον κ. Κανελλόπουλο ήταν καθαρά προσωπική και όχι πολιτική».

Δείτε το βίντεο με τον Άκη Σκέρτσο και την Πόπη Τσαπανίδου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ