Κώστας Σκανδαλίδης μόνο στο eirinika: Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ η πιο χρήσιμη για τη χώρα και τους πολίτες

Υποψήφιος στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης ένας από τους έμπειρους πολιτικούς με μεγάλη διαδρομή και έργο από τους τομείς που πέρασε.

Ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika σε μια smart interview, για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, τις αλλαγές που έχει επιφέρει το πέρασμα του χρόνου στο Κίνημα, αλλά και για το πως θέλει να είναι η Ελλάδα στο μέλλον

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και πλήθος

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ;

Για να τιθασεύσει τον αυταρχισμό και την οίηση του Κ. Μητσοτάκη και τον αδιέξοδο λαϊκισμό του Α. Τσίπρα. Να αλλάξει τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και κυρίως η διακυβέρνηση. Να οδηγήσει σε επιλογές σύνθεσης, συνεννόησης και συνεργασίας. Και να εφαρμοστεί ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα το σηματοδοτήσουν θεσμικές αλλαγές και όχι ευκαιριακές επιδοματικές πολιτικές. Κι έπειτα είναι η ιστορία που οδηγεί τον πολίτη  να θεωρήσει τη ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, την πιο χρήσιμη για τη χώρα και τους πολίτες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Παλιό και νέο ΠΑΣΟΚ, οι αλλαγές στο χρόνο…

Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου να επαναλαμβάνει συχνά την ανάγκη διατηρώντας αλώβητες τις αξίες  και τις αρχές μας να διαβάζουμε την πραγματικότητα που αλλάζει και να προσαρμοζόμαστε στα κάθε φορά νέα δεδομένα που υπηρετούν το όραμα και το στόχο μας. Το ΠΑΣΟΚ της πρώιμης περιόδου έφερε στην επιφάνεια ένα λαογενές  κίνημα που επαγγέλθηκε ένα αφήγημα που ερχόταν από το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 υπήρξε ο φορέας της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’90 εκσυγχρόνισε τη χώρα και την οδήγησε στο ευρώ και την ΟΝΕ. Ακόμη κι αυτό του 2010 πλήρωσε μόνο του το κόστος να σώσει τη χώρα από την ασύντακτη χρεωκοπία που την οδήγησε η ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Και τώρα που αλλάζει ραγδαία η εποχή οφείλει να αλλάξει ξανά το ΠΑΣΟΚ με μια πρόταση που έρχεται από το μέλλον

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Brain Drain και νέες τεχνολογίες, το αύριο ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα

Πρόσφατα παρουσίασα  το βιβλίο μου «ΤΟ ΠΑΣΟΚ Meta» διατυπώνοντας ακριβώς τις προϋποθέσεις και τις αλλαγές ξεκινώντας από το μέλλον και την αχαρτογράφητη εποχή μας. Την εποχή της εικονικής πραγματικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της ασύλληπτης διάδοσης της γνώσης. Όλα άλλαξαν ριζικά. Πρέπει από την αρχή και με πρωτοπόρα τη νέα γενιά να προσδιορίσουμε τις κρίσιμες αλλαγές όχι μόνο για τη χώρα αλλά και το πολιτικό σύστημα που βρίσκεται σε παρακμή. Μια άλλου τύπου πολιτικοποίηση σε ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα σύγχρονο ψηφιακό και επικοινωνιακό θεσμό που θα βρει τον τρόπο να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο ως συλλογική δράση και απόφαση. Ξεπερνώντας τα χαρακώματα που μας κρατούν καθηλωμένους ακόμα στην Μεταπολίτευση. Οι εποχές άλλαξαν, το δημογραφικό ανάγεται σε πρώτο θέμα, η πράσινη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος απαιτούν άλλες κατανομές πόρων και το σύστημα διακυβέρνησης σε ένα ψηφιοποιημένο κράτος απαιτεί να τεθούν οι προϋποθέσεις για τις νέες δομές και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Όλα αυτά αναλύονται με συγκεκριμένες προτάσεις.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Qatargate και πόσο «κόστισε» στο ΠΑΣΟΚ

Κόστισε πράγματι αλλά το  ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα σε κάθε τέτοια περίπτωση αντιδρά ακαριαία. Δεν είδα την ίδια ευαισθησία για τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα  αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό ήθος και η θεσμική στάση καθορίζουν τη θέση μας. Και μας επιβάλλουν μετά τις εκλογές να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αξιοκρατικής επιλογής των κάθε λογής αντιπροσώπων μας με αποφασιστική γνώμη της βάσης του κινήματος. Είναι κι αυτή μια επείγουσα προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ Meta.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ποιος είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης

Ο Κώστας Σκανδαλίδης γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1953, στην Καρδάμαινα της Κω, στα Δωδεκάνησα. Είναι το τέταρτο και τελευταίο παιδί του παπα-Γιώργη και της Χριστίνας Σκανδαλίδη.

Τελείωσε το Δημοτικό και τις τέσσερις πρώτες τάξεις του εξαταξίου Γυμνασίου στην Κω, την Πέμπτη στο 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και την Έκτη Γυμνασίου στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από όπου πήρε το πτυχίο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανήκει στη “γενιά του Πολυτεχνείου”. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κω. Το 1971, με την είσοδό του στο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιείται στο Σύλλογο Δωδεκανησίων Σπουδαστών, του οποίου εκλέγεται Πρόεδρος κατά την περίοδο 1975-1977. Το 1975 εκλέγεται στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΠ. Από τον Ιούνιο του 1976 έως και την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 1977, είναι Αναπληρωτής Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα που ακολουθεί την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το 1977 και μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981, είναι μέλος και Αναπληρωτής Γραμματέας του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕ.ΜΕ.ΔΙΑ) του Κινήματος, ενώ από το 1977 μέχρι και σήμερα, εκλέγεται συνεχώς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΠΑΣΟΚ.

Στις 16 Μαρτίου του 2005 εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος.

Από το 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου έως τις 11 Οκτωβρίου του 1995, είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το καλοκαίρι του 1988 είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του. Στις 11 Οκτωβρίου του 1995 εκλέγεται για πρώτη φορά Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και πάλι μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη θέση αυτή ο Κώστας Σκανδαλίδης επανεκλέγεται μετά το 4ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 1996 και μετά το 5ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1999, ύστερα από αντίστοιχες προτάσεις του Κώστα Σημίτη. Στη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε. παραμένει μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2001.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Από το 1989 έως και το 2000 ήταν, βουλευτής Δωδεκανήσου, έχοντας εκλεγεί στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιουνίου 1989, του Νοεμβρίου του 1989, του Απριλίου του 1990, του Οκτωβρίου του 1993 και του Σεπτεμβρίου του 1996.

Τον Απρίλιο του 2000 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής της Α’ Αθήνας.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Στην πολιτική του πορεία, ο Κώστας Σκανδαλίδης διετέλεσε επίσης από τον Ιανουάριο του 1979 έως και τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981, Υπεύθυνος Τύπου του Δήμου Αθηναίων κατά την πρώτη δημαρχία του Δημήτρη Μπέη. Από τις εκλογές του 1981 έως και τις εκλογές του Ιουνίου του 1985, διετέλεσε διαδοχικά Σύμβουλος Υπουργού στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού και Τύπου. Στο διάστημα 1985 έως 1990 υπήρξε Διευθυντής της εφημερίδας “Εξόρμηση”, τόσο στην εβδομαδιαία όσο και στην καθημερινή της έκδοση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπήρξε Υπουργός Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 1993 έως και τον Ιούλιο του 1994, ενώ από τον Ιούλιο του 1994 έως και το Σεπτέμβριο του 1995 κατείχε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών.

Από τις 23 Οκτωβρίου 2001 έως και το Φεβρουάριο του 2004 κατείχε τη θέση του Υπουργού  Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με το Συνδυασμό «Η Αθήνα αλλά-ζει».

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και μόνιμος κάτοικος Αθηνών από το 1970. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Παναγοπούλου από το 1989 και έχουν ένα γιο, το Γιώργο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ