Σουβλάκι (πιτόγυρο): Η εθνική μας διατροφική βόμβα - Πόσες θερμίδες έχουν τα υλικά

Ήρθε το καλοκαίρι και όλοι μας σκεφτόμαστε τα σουβλάκια που πρέπει να αποχωριστούμε....

Πόσες θερμίδες και τι λιπαρά ετοιμάζεσαι να βάλεις το στομάχι σου; 

Αυτή η τόσο λαχταριστή και αγαπημένη για τους Έλληνες λιχουδιά λοιπόν μπορεί να κοστίσει έως και 1000 θερμίδες. 1000 θερμίδες; Έχουν όμως τόση μεγάλη σημασία οι θερμίδες; Στην τελική είναι απλά ένας αριθμός! Χαλάλι Δυστυχώς όμως όλη μας η ζωή περιτριγυρίζεται από αριθμούς! Και αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσες είναι οι 1000 θερμίδες απλά σκεφτείτε ότι η ημερήσια πρόσληψη σε έναν φυσιολογικό ενήλικα είναι 1800 θερμίδες ή ακόμα λιγότερες για έναν φυσιολογικό ενήλικα που βρίσκεται σε δίαιτα. Πως όμως γίνεται ένα τόσο μικρό και αθώο φαγητό να είναι τόσο θερμιδογόνο;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή… Γίνεται το σουβλάκι (πιτόγυρο) που θα παραγγείλω να είναι υγιεινό; Απόλυτα υγιεινό σίγουρα όχι. Μπορούμε όμως να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμιδικές βόμβες και τα κορεσμένα λιπαρά.

ΠΙΤA
Η εικόνα της πίτας φαίνεται αθώα! Πιστεύουμε ότι θα έχει 50 άντε 100 θερμίδες. Λάθος! Η πίτα τηγανίζεται και είναι βουτηγμένη σε λάδι πράγμα το οποίο μπορεί να της αποδώσει μέχρι και 100 επιπλέον θερμίδες φτάνοντας τις 275 αντί για 175 που είναι μια αλάδωτη πίτα. Το χειρότερο όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι οι θερμίδες αλλά τα λιπαρά. Διότι συνήθως δεν χρησιμοποιείται ελαιόλαδο αλλά φοινικέλαιο ή σπορέλαιο, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά καρδιαγγειακών νοσημάτων, αναφέρει το logodiatrofis

KPEAΣ
Το κρέας που θα βάλουμε στην πίτα μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των θερμίδων αλλά και των λιπαρών που θα προσλάβουμε. Για παράδειγμα ο χοιρινός γύρος εκτός τις μεγάλες ποσότητες λιπαρών που έχει, περιέχει περίπου 280 θερμίδες ανά μερίδα σε αντίθεση με το χοιρινό σουβλάκι που οι θερμίδες του περιορίζονται στις 120. Βέβαια σοφότερη επιλογή θα ήταν το σουβλάκι κοτόπουλο, το οποίο είναι άπαχο κρέας με μικρό αριθμό λιπαρών και θερμίδες που με τα βίας φτάνουν τις 100.

ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Αυτή η τόσο λαχταριστή και γευστική λιχουδιά εγκυμονεί και τους περισσότερους κινδύνους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι προτηγανισμένες πατάτες που έχουν τηγανιστεί στο ίδιο επαναχρησιμοποιημένο λάδι αποτελεί μία από τις κυριότερες θερμιδικές βόμβες και αρκούν 8-10 πατάτες για να πάρουμε 250 θερμίδες. Ωστόσο όπως και στην πίτα έτσι και στις πατάτες το σημαντικότερο είναι η ποιότητα των λιπαρών. Οι τηγανητές πατάτες λοιπόν των fast food είναι συνώνυμο των trans λιπαρών και όταν αναφερόμαστε στα trans λιπαρά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα τροφής και για υγιεινή διατροφή. Και αυτό γιατί τα trans λιπαρά είναι τα πλέον επιβλαβή λιπαρά που οδηγούν σε αύξηση της ολικής αλλά και της ‘κακής΄ χοληστερόλης και σε μια σειρά από νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων όπως για παράδειγμα αρτηριοσκλήρυνση.

ΑΛΟΙΦΕΣ
Κανείς δεν περίμενε ότι μια απλή αλοιφή μπορεί να είναι τόσο θερμιδογόνα. Έλα μωρέ λίγη σως θα βάλω για να κατέβει καλύτερα…. Αυτή όμως η φράση μπορεί να προσθέσει στο φαγητό μας 300-350 επιπλέον θερμίδες. Απίστευτο έτσι;

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Κι όμως σε ένα σάντουιτς υπάρχουν και αθώα συστατικά, τα οποία είναι σημαντικό να προσθέτουμε. Και δεν είναι άλλα από τα λαχανικά! Ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, κρεμμύδι έχουν τόση μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη και από 10 θερμίδες.

TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ LIGHT ΕΚΔΟΣΗ

  1. Eπιλέξτε αλάδωτη πίτα. Σίγουρα όχι τόσο γευστική αλλά γλυτώνουμε τουλάχιστον 100 θερμίδες. Και πολλά γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών επίσης!
  2. Δεν υπάρχει πιο σοφή επιλογή κρέατος από το σουβλάκι κοτόπουλο. Υγιεινό και αθώο όσο δείχνει με μόλις 75 θερμίδες φαντάζει το ιδανικό!
  3. Κρατηθείτε… Γίνεται να παραγγείλουμε σάντουιτς ΧΩΡΙΣ πατάτες. Κι όμως! Αναλογιστείτε μόνο τις 300 τουλάχιστον θερμίδες που γλυτώνετε αλλά και τα trans λιπαρά που θα αποφύγετε.
  4. Μακριά από τις σως. Αν φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να παραγγείλουμε σουβλάκι κοτόπουλο σε αλάδωτη πίτα χωρίς πατάτες, είμαστε υποχρεωμένοι να μη βάλουμε και σως! Διότι αν βάλουμε κάνουμε απλά μια τρύπα στο νερό. Και αν δε γίνεται αλλιώς, προτιμήστε τζατζίκι ή γιαούρτι.
  5. Μη βάλετε επιπλέον αλάτι. Τα κρεατικά, οι πατάτες αλλά και οι πίτες για λόγους συντήρησης περιέχουν αρκετή δόση αλατιού και το επιπλέον αλάτισμα φαντάζει αχρείαστο και υπερβολικό. Άλλωστε η συνολική πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι κάτω από 5-6 γραμμάρια ημερησίως.

ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Έτσι με απλά μαθηματικά ένα light σάντουιτς σε αλάδωτη πίτα με σουβλάκι κοτόπουλο, ντομάτα και μαρούλι μπορεί να μας δώσει το πολύ 250 με 300 θερμίδες. Στον αντίποδα γύρος χοιρινός σε λαδωμένη πίτα με πατάτες και σως θερμιδικά μπορεί να αποδώσει μέχρι και 1100 θερμίδες, όσο δηλαδή 10 μερίδες σαλάτα. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι πρέπει να παραγγέλνουμε άλλη φορά και να μη ξεχνάμε να μην το παρακάνουμε διότι όπως είπε και ο Σωκράτης παν μέτρον αρίστον…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ