Πέτρος Μαθιουδάκης: Ο Έλληνας που βρέθηκε μέσα στο υποβρύχιο Titan πριν από 4 χρόνια - Ποιος είναι και τι έκανε στην κατάδυση το 2019

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης είχε καταδιθεί στα 3.760 μέτρα μαζί με τον Στόκτον Ρας που χάθηκε με το Titan

Με μια φωτογραφία του από το 2019, όταν και επιβιβάστηκε σε υποβρύχιο της OceanGate, ο Πέτρος Μαθιουδάκης έδειξε να θυμάται τη δική του εμπειρία στον βυθό.

Τότε, η Oceangate σημείωσε ρεκόρ βαθιάς κατάδυσης (3.760 μέτρα), όταν τέσσερις τολμηροί εξερευνητές επιβιβάστηκαν στο υποβρύχιο Titan.

«Αυτή η κατάδυση ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εξερεύνηση βαθιών θαλασσών» δήλωσε τότε ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας, ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα που χάθηκαν στον Ατλαντικό.

Διαβάστε ακόμα: Τίτλοι τέλους για το Titan: Καταστροφική αποσυμπίεση, ακαριαίος ο θάνατος των 5 επιβατών - Το Ναυτικό των ΗΠΑ «άκουσε» την έκρηξη (βίντεο)

Το υποβρύχιο Titan χρειάστηκε δύο ώρες για να κατεβεί στον πυθμένα του ωκεανού, έξω από το Λιτλ Χάρμπορ, κοντά στο νησί Γκρέιτ Άμπακο, στις Μπαχάμες.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης είχε δηλώσει: «Η κατάδυση ήταν μια εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή».

«Ήταν συναρπαστικό να είμαι μέρος αυτού του πληρώματος που καταρρίπτει το ρεκόρ. Η κατάδυση παρείχε πρακτική εμπειρία ενόψει της αποστολής του Τιτανικού και οι πληροφορίες που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούμε σαρώσεις και καταγράφουμε δεδομένα ενώ βρισκόμαστε στη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι» πρόσθεσε, σύμφωνα με το GeekWire.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης
Ο Πέτρος Μαθιουδάκης (αριστερά) / Φωτογραφία: Facebook

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη σελίδα του στο Facebook, εργάζεται ως μηχανικός ηλεκτρονικών συστημάτων στην εταιρεία θαλάσσιας τεχνολογίας Kraken Robotics, η οποία κατασκευάζει σύνθετους υποθαλάσσιους αισθητήρες, ραντάρ, αλλά και διάφορα άλλα ρομποτικά συστήματα.

Είναι παντρεμένος και διαμένει στον Καναδά.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης (δεύτερος από αριστερά) στο υποβρύχιο «TITAN» το 2019 / Φωτογραφία: Facebook

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης (δεύτερος από αριστερά) στο υποβρύχιο «TITAN» το 2019 / Φωτογραφία: Facebook

Οι πλούσιοι στρέφονται σε ταξίδια στον βυθό και στο Διάστημα επειδή η ζωή τους είναι μονότονη

Η τραγωδία του υποβρυχίου Titan «φώτισε» μια άλλη πλευρά των πλούσιων ανθρώπων του κόσμου: του extreme τουρισμού.

Όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες από το κλειστοφοβικό εσωτερικό του υποβρύχιου σκάφους, πολλοί έμειναν εμβρόντητοι στο άκουσμα ότι οι πέντε επιβαίνοντες πλήρωσαν 250.000 δολάρια έκαστος για ένα εισιτήριο.

Ο δρ Σκοτ Λάιονς, ψυχολόγος, ο οποίος έχει πελάτες μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δήλωσε στην Daily Mail ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστήσει εφικτό για τους πλούσιους ανθρώπους να κυνηγούν όλο και πιο επικίνδυνες συγκινήσεις.

Σύμφωνα με την Grand View Research, ο παγκόσμιος κλάδος του τουρισμού περιπέτειας προβλέπεται να αυξηθεί από 322 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2023, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους σε τολμηρούς τουρίστες.

«Οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερες συγκινήσεις αν είναι επιρρεπείς στην πλήξη. Όσο πιο εξωφρενική γίνεται η ζωή τους, τα πράγματα γίνονται λιγότερο συναρπαστικά. Αναζητούν πρωτοπορία, καθώς τα πράγματα γίνονται τόσο διαθέσιμα γι' αυτούς» αναφέρει ο δρ Λάιονς, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πλούσιοι στρέφονται σε εξερευνήσεις στον Τιτανικό και στο Διάστημα επειδή η οικονομική ασφάλεια έχει κάνει τη ζωή τους «μονότονη».

«Οι περιπέτειες προσφέρουν μια "αίσθηση ζωντάνιας". Αν υπάρχει ασφάλεια σε κάποια σημεία της ζωής τους, όπως τα οικονομικά, όπου δεν αισθάνονται το ρίσκο, μπορεί να αναζητήσουν τη συγκίνηση και το ρίσκο σε άλλα σημεία», τονίζει.

Υπάρχει ένας ισχυρός φυσιολογικός μηχανισμός πίσω από την αναζήτηση συγκίνησης, εξήγησε ο δρ Lyons. «Ξεκινά από το τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, η οποία αξιολογεί τις αρνητικές συνέπειες και ουσιαστικά ενεργοποιεί έναν καταιγισμό ορμονών, όπως η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η σεροτονίνη. Υπάρχει ένα ολόκληρο κοκτέιλ ορμονών που απελευθερώνεται και στιγμιαία χαρίζει αυτή την αίσθηση δύναμης, που μας ανεβάζει πάνω από το όριο της πλήξης».

Το συναίσθημα είναι παρόμοιο με αυτό που νιώθει κάποιος αν τρέξει πάνω από τρία μίλια, δήλωσε ο δρ Λάιονς, και είναι επίσης συγκρίσιμο με τη λήψη ναρκωτικών.

«Όπως κάθε άλλο ναρκωτικό, η αναζήτηση της αίσθησης δημιουργεί ένα επίπεδο ανοχής στον εγκέφαλο. Χρειαζόμαστε περισσότερο για να νιώσουμε περισσότερα. Μπορεί να ξεκινήσεις να βγάζεις 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά μετά χρειάζεσαι 2 εκατομμύρια και μετά παίρνεις το ένα ρίσκο και μετά παίρνεις περισσότερα ρίσκα», ανέφερε ο ψυχολόγος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ