Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας για την ''Ελευθερία στην γέννα'' την Πέμπτη και στην Ελλάδα

Freedom For Birth: μια ταινία και μια παγκόσμια επανάσταση από τις ίδιες της μητέρες   Μια μαχητική ταινία ντοκιμαντέρ με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γέννα και τίτλο Freedom For Birth (Ελευθερία στη γέννα), έρχεται στην Ελλάδα, σε ταυτόχρονη παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, σε μια πρωτοβουλία από το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas. Προβολές της διοργανώνονται από μητέρες, γονείς, ιδιώτες και φορείς, σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας (όπως επίσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη) σηματοδοτώντας τη στιγμή που οι ίδιες οι μητέρες γεννούν μια επανάσταση:  τη στιγμή που ενημερώνονται και διεκδικούν τις επιλογές τους στον τοκετό.

Freedom For Birth: μια ταινία και μια παγκόσμια επανάσταση από τις ίδιες της μητέρες

Freedom-For-Birth-Eleytheria-sti-Genna

 

Μια μαχητική ταινία ντοκιμαντέρ με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γέννα και τίτλο Freedom For Birth (Ελευθερία στη γέννα), έρχεται στην Ελλάδα, σε ταυτόχρονη παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, σε μια πρωτοβουλία από το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas.

Προβολές της διοργανώνονται από μητέρες, γονείς, ιδιώτες και φορείς, σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας (όπως επίσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη) σηματοδοτώντας τη στιγμή που οι ίδιες οι μητέρες γεννούν μια επανάσταση:  τη στιγμή που ενημερώνονται και διεκδικούν τις επιλογές τους στον τοκετό.

 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών (και τα στοιχεία επικοινωνίας με τους διοργανωτές, για τις περιπτώσεις όπου δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ώρα ή/και διεύθυνση) στην ιστοσελίδα του ENCA Hellas. Επισκεφθείτε επίσης τη σελίδα του ENCA Hellas στο facebook για περισσότερες πληροφορίες…

Η ταινία Freedom For Birth έχει διάρκεια 60 λεπτών και ελληνικούς υπότιτλους (χάρη στην  Άντα Παλατζιάν που δούλεψε γι’ αυτό το καλοκαίρι) και (χάρη σε όλους τους εθελοντές του ENCA Hellas που συντόνισαν τη δράση) θα προβληθεί την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου σε δεκάδες ιδιωτικές προβολές, στην Αττική, στο Βόλο, στην Εύβοια, στη Ζάκυνθο, στην Ηγουμενίτσα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καστοριά, στην Κεφαλονιά, στην Κόρινθο, στην Κρήτη, στη Λαμία, στη Λάρισα, στο Ναύπλιο, στην Ξάνθη, στην Πάτρα, στη Σαντορίνη, στις Σέρρες, στη Σύρο, στα Τρίκαλα και στην Κύπρο…

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν.

«Το ποταμάκι έγινε ορμητικός χείμαρρος»…

Όταν, στις αρχές του καλοκαιριού, άρχισε να κουβεντιάζεται η πρόταση  να συμμετέχει και η Ελλάδα στην παγκόσμια πρεμιέρα στης ταινίας Freedom For Birth, το ENCA Hellas υπολόγιζε ότι θα μπορούσαν να οργανωθούν μία ή δύο προβολές… Σήμερα, οι προβολές ξεπερνούν σε αριθμό τις 35 και εξαπλώνονται γεωγραφικά σχεδόν σε κάθε σημείο της χώρας και στην Κύπρο… Μητέρες, ομάδες υποστήριξης της μητρότητας και του θηλασμού, ανεξάρτητες μαίες, σύμβουλοι θηλασμού και βοηθοί μητρότητας, γονείς, κοινωνικοί φορείς και οργανισμοί ενεργοποιήθηκαν, βρήκαν το χώρο που θα φιλοξενήσει τις προβολές, σχεδίασαν αφίσες, ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία…

Το γεγονός επιβεβαιώνει ότι είναι διάχυτη η απογοήτευση και η αγανάκτηση απέναντι στο ιατρικό, βιομηχανοποιημένο και αδίστακτο σύστημα τοκετών στη χώρα μας και ότι είναι πιεστικό, ζωηρό, μαχητικό το αίτημα για μια αλλαγή: για ένα σύστημα προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας. που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γέννα.  «Το ποταμάκι είναι ήδη χείμαρρος»…

Αυτή τη μαχητικότητα και αυτή την αλλαγή φιλοδοξεί να πυροδοτήσει εξάλλου η ταινία και οι δημιουργοί της.  FreedomForBirth-AlexWakeford-ToniHarmanΟι βρετανοί Toni Harman και Alex Wakeford είναι ένα ζευγάρι κινηματογραφιστών και πλέον αφοσιωμένοι «ακτιβιστές για τη γέννα», με τα δικά τους ταλέντα και «εργαλεία». Έζησαν οι ίδιοι, τέσσερα χρόνια πριν, στη γέννα της κόρης τους, μια σειρά από βίαιες ιατρικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε μια επείγουσα καισαρική.  Το Freedom For Birth είναι η τρίτη ταινία που ολοκληρώνουν με στόχο να προσφέρουν ενημέρωση και γνώση στις γυναίκες (η όλη προσπάθειά τους ονομάζεται One World Birth project και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο www.oneworldbirth.net).


Διεθνές συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό

«Εκατομμύρια γυναίκες σπρώχνονται στα νοσοκομεία, καθηλώνονται στο κρεβάτι και σφαγιάζονται», αναφέρει η Hermine Hayes-Klein, αμερικανίδα δικηγόρος και μια εκ των  διοργανωτών στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό, που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη. «Οι μητέρες υφίστανται ανώφελες ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες οι θεράποντες ομολογούν ότι καταφεύγουν για οικονομικούς ή λόγους προσωπικής τους ευκολίας. Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι η γέννα μπορεί να είναι ασφαλής, χωρίς να πρέπει να βιώσουν την έλλειψη σεβασμού και την κακοποίηση».

-«Η γέννα μπορεί και πρέπει να είναι η πιο όμορφη και συναρπαστική εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας», λέει η παραγωγός Toni Harman και εξηγεί ότι η αρχή μια δυναμικής αλλαγής, η αρχή μιας «παγκόσμιας επανάστασης από τις ίδιες της μητέρες» γίνεται όταν συνειδητοποιούν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν την εμπειρία της γέννας με τον τρόπο που οι ίδιες επιθυμούν και επιλέγουν. Κι όταν διεκδικούν αυτό τους το δικαίωμα».

Michel-Odent-Freedom-For-BirthΑυτή τη γνώση φέρνει το ντοκιμαντέρ Freedom For Birth, μέσα από συνεντεύξεις με 40 και πλέον κορυφαίους ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο. Η φωνή, η εμπειρία και η άποψή τους θα ακουστούν δυνατά την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε περίπου 1.000 σημεία του πλανήτη: στη Βρετανία, τη Σκωτία, την Ουαλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Σερβία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, τον Παναμά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Κίνα, τη Νότιο Αφρική, την Κένυα, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ντουμπάι, την Ινδία.

Οι… πρωταγωνιστές

«Πρωταγωνίστριες» στην ταινία είναι οι ίδιες οι μητέρες. Η ιστορία της Anna Ternovsky, της μητέρας από την Ουγγαρία, η οποία, έγκυος στο δεύτερο παιδί της, οδήγησε τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η εθνική νομοθεσία δεν της επέτρεπε να γεννήσει στο σπίτι και δικαιώθηκε, ορίζει μια αφετηρία. «Ανοίγει το δρόμο το δρόμο για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γέννα, διεθνώς», αναφέρει η παραγωγός της ταινίας Toni Harman. «Η απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημαίνει ότι στην Ευρώπη σήμερα είναι απαραβίαστο, νομικά κατοχυρωμένο, το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να γεννήσουν. Σε ολόκληρο τον κόσμο, σημαίνει ότι όταν μια γυναίκα αισθάνεται να «βιάζεται» επειδή δεν υποστηρίζονται οι επιλογές της για το πώς θα γεννήσει, μπορεί να διεκδικήσει αυτό το νομικά κατοχυρωμένο, ανθρώπινο δικαίωμά της. Με την κυκλοφορία της ταινίας Freedom For Birth θέλουμε αυτή η γνώση να φτάσει σε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη και οι μητέρες, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, να ξεκινήσουν την πρώτη παγκόσμια, ειρηνική επανάσταση».

Στην ταινία ξεδιπλώνεται επίσης η ιστορία της μαίας Agnes Gereb, από την Ουγγαρία, η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή, βρέθηκε για πολλούς μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό και ακόμα σήμερα της απαγορεύεται να ασκήσει το επάγγελμα της μαίας (αυτό στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή της) επειδή υποστήριζε και βοηθούσε γυναίκες να γεννήσουν στο σπίτι.


Η ταινία Freedom For Birth στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas μοιράζεται απόλυτα το όραμα των συντελεστών και των παραγωγών της ταινίας Freedom for Birth. Δημιουργήθηκε εξάλλου με στόχο να παλέψει  για ένα σύστημα υγείας και περιγεννητικής φροντίδας (στη χώρα μας αλλά και διεθνώς), το οποίο θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, τη φύση τους και τις επιλογές τους. 

FreedomForBirth-Photodentro-ENCA-HellasΤο ENCA Hellas συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό ENCA και στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσπάθεια και προσφορά των μελών και των υποστηρικτών του.  Συμμετέχουν σε αυτό  ευαισθητοποιημένοι εθελοντές, γονείς, πολίτες, όπως επίσης οργανισμοί και φορείς που συμφωνούν στην ανάγκη να …εφευρεθεί ξανά ο σεβασμός στη γέννα.

Στα σημεία όπου θα προβληθεί η ταινία Freedom For Birth, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια συζήτηση, σε μια κοινή προσπάθεια να σκεφτούν, να δουν και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να αλλάξει η εικόνα γύρω από τη γέννα, σε τοπικό επίπεδο, με μικρές και εφικτές δράσεις. Επίσης θα υπάρχει ένα κουτάκι δωρεών, με την ελπίδα ότι η οικονομική συνεισφορά από τους συμμετέχοντες  θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα για τα δικαιώματα προβολών αλλά και για τις  μελλοντικές δράσεις του ENCA (συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο του ENCA, διοργάνωση Διεθνούς Εβδομάδας για το Σεβασμό στη Γέννα, 2013, κ.α.).


Πηγή: http://www.photodentro.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ