Story of the day: Γιος βρήκε την πραγματική του μητέρα μετά από 42 χρόνια – Της τον έκλεψαν μετά τον τοκετό

Δεκάδες χιλιάδες μωρά από τη Χιλή κλάπηκαν από τις οικογένειές τους και υιοθετήθηκαν με ψευδείς προφάσεις

"Γεια σου μαμά!"

Με αυτά τα κοινότοπα λόγια, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν απλός χαιρετισμός, ένας γιος χαιρέτησε τη μητέρα του για πρώτη φορά.

Έχουν περάσει σαράντα δύο χρόνια από την ημέρα που οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο πήραν τον γιο της María Angélica González από την αγκαλιά της, αμέσως μετά τη γέννα και αργότερα της είπαν ότι πέθανε. Τώρα, τον συναντά πρόσωπο με πρόσωπο στο σπίτι της στη Valdivia της Χιλής.

«Σε αγαπώ πολύ», είπε ο Jimmy Lippert Thyden στη μητέρα του στα ισπανικά καθώς αγκαλιάστηκαν δακρυσμένοι.

«Δεν μπορούσα να κουνηθώ... Με έπνιγε η βαρύτητα της στιγμής», είπε ο Thyden στο Associated Press σε μια βιντεοκλήση μετά την επανένωση.

«Πώς αγκαλιάζεις κάποιον με τρόπο που να καλύπτει τις αγκαλιές που δεν κάνατε για 42 χρόνια;»

Αυτή η εικόνα δίχως ακριβή χρονολογία που παρέχεται από τον Jimmy Thyden δείχνει τον ίδιο ως παιδί με τη γάτα του, Rusty. Τώρα 42 ετών, ο Thyden αγκάλιασε τη βιολογική του μητέρα, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης οικογενειακής επανένωσης στη Valdivia της Χιλής, τον Αύγουστο του 2023. (Jimmy Thyden, AP)

 

Το ταξίδι του για να βρει τη βιολογική του οικογένεια ξεκίνησε τον Απρίλιο αφού διάβασε ειδήσεις για παιδιά από υιοθεσίες που γεννήθηκαν στη Χιλή που είχαν ξαναβρεθεί με τους συγγενείς τους με τη βοήθεια ενός Χιλιανού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Nos Buscamos.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι ο Thyden είχε γεννηθεί πρόωρα σε νοσοκομείο στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, και είχε τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα.

Η González έφυγε από το νοσοκομείο, αλλά όταν επέστρεψε για να πάρει το μωρό της, της είπαν ότι είχε πεθάνει και δεν μπορούσε να δει το σώμα του, σύμφωνα με τη δικογραφία, την οποία ο Thyden συνόψισε στο AP.

«Τα έγγραφα που έχω για την υιοθεσία μου λένε ότι δεν έχω ζωντανούς συγγενείς. Και έμαθα τους τελευταίους μήνες ότι έχω μια μαμά και έχω τέσσερις αδερφούς και μια αδερφή», είπε ο Thyden στη συνέντευξη από το Ashburn της Βιρτζίνια, όπου εργάζεται ως δικηγόρος υπεράσπισης ποινικού δικαίου εκπροσωπώντας «άτομα που μοιάζουν με εμένα» που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά έναν δικηγόρο.

Είπε ότι πρόκειται για υπόθεση «πλαστής υιοθεσίας».

AP

Η οργάνωση "Nos Buscamos" υπολογίζει ότι δεκάδες χιλιάδες μωρά εκλάπησαν από οικογένειες της Χιλής, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, με βάση μια έκθεση της Αστυνομίας Ερευνών της Χιλής που εξέτασε τα έντυπα διαβατήρια παιδιών της Χιλής που έφυγαν από τη χώρα και δεν επέστρεψαν ποτέ.

«Η πραγματική ιστορία ήταν ότι αυτά τα παιδιά είχαν κλαπεί από φτωχές οικογένειες, φτωχές γυναίκες που δεν ήξεραν. Δεν ήξεραν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», είπε η Constanza del Río, ιδρυτής και διευθυντής στην "Nos Buscamos".

Η εμπορία παιδιών συνέπεσε με πολλές άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά τη διάρκεια της 17χρονης δικτατορίας του στρατηγού Πινοσέτ, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος της Χιλής για την ανατροπή του μαρξιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τουλάχιστον 3.095 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, και δεκάδες χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ