Η Ειρήνη Νικολοπούλου παρουσίασε τη συγκινητική βραδιά ''50 χρόνια Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης'' - Λεβέντικοι χοροί, θαυμάσιες φορεσιές, υπέροχοι Δ. Μπάσης & ορχήστρα Π.Ναυτικού - Δείτε φωτό και βίντεο

Τριήμερη γιορτή για τα 50 χρόνια του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης – «Βούλιαξε» από κόσμο η Φορτέτζα....

Εντυπωσιακά έπεσε η αυλαία των τριήμερων επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε από τις 27 έως και τις 29 Αυγούστου ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, στο δημοτικό θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια ζωής του.

“Η Νεράιδα και το Παλικάρι” πρωταγωνίστησαν το πρώτο διήμερο, με την γκεστ εμφάνιση της μικρής Δέσποινας, του νέου επίτιμου μέλους του Ομίλου.

Η μεγαλύτερη συναυλία του καλοκαιριού, από την ιστορική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και τον Δημήτρη Μπάση, συνέθεσε το μεγαλειώδες φινάλε. Η τρίτη και τελευταία βραδιά, που συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και απόλαυσαν 3.000 άνθρωποι, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.  Το τεράστιο έργο της Παγκόσμιας Ελληνίδας θα τιμηθεί εκτενέστερα του χρόνου, στα “Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια”.

“Είμαστε χαρούμενοι, περήφανοι και ευτυχισμένοι που τιμήσαμε τα 50 χρόνια του Ομίλου μας και γιορτάσαμε όπως άρμοζε σε αυτόν τον ιστορικό φορέα. Η Φορτέτζα “βούλιαξε” από το κοινό. Ο κόσμος τραγούδησε, διασκέδασε και ξέφυγε από τα προβλήματα της καθημερινότητας” δήλωσε στην “Κ.Ε”, εν είδει απολογισμού, ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης Γιάννης Πετράκης.

 

Θάνος Τσιμπούρης

Πενήντα χρόνια προσφοράς

Ο Φορέας που επί μισό αιώνα προσφέρει στην παράδοση  και στον Πολιτισμό του νησιού, ξεκίνησε το 1973. Οι ηθικοί αυτουργοί της ίδρυσής του ήταν ο -πρώτος πρόεδρος - Γιάννης Σταυριδάκης και ο καλός του φίλος, βουλευτής τότε, ο πολιτικός και ανθρωπιστής Παύλος Βαρδινογιάννης.

Μετά από δέκα χρόνια τα ηνία ανέλαβε ο συγγραφέας της Μάχης της Κρήτης Μάρκος Πολιουδάκης, αναφέρει το goodnet

Από το 1990 μέχρι το 2020, επί τριάντα συναπτά έτη, μπροστάρης υπήρξε ο Στέλιος Κιαγιαδάκης.

“Υπήρξαν ταξίδια και εντός κι εκτός Ελλάδας, με πάρα πολλές δραστηριότητες. Επί προεδρίας του, η αναγνωρισιμότητα του Ομίλου μας άλλαξε επίπεδο” λέει με συγκίνηση ο γαμπρός του και διάδοχός του στον προεδρικό θώκο, Γιάννης Πετράκης.

Σχολιάζοντας το τριήμερο επετειακό πρόγραμμα, ο πρόεδρος των Βρακοφόρων είπε: “Ο στόχος μας ήταν να το αφιερώσουμε στη μνήμη όλων αυτών που υπηρέτησαν τον Όμιλο και δεν βρίσκονται πια στη ζωή: χορευτές, μουσικοί, ριζίτες, αναβιωτές και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου”

“Πηγή” έμπνευσης για το θεατρικό δρώμενο αποτέλεσε ο παλιός χορευτής και για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ, Τάσος Θεοδωράκης, ο οποίος μαζί με τον Βαγγέλη Γαλερό συμμετείχαν στην ταινία “Η Νεράιδα και το Παλικάρι”.

“Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά τα παιδιά που συμμετείχαν είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί αλλά επαγγελματίες σε θέμα ομαδικότητας, κατάθεσης ψυχής και παρέας. Βγάλαμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η αγαπημένη μας φίλη, η σκηνοθέτιδα Ελένη Δάγκα σημείωσε ο κ. Πετράκης.

Μια μικρή Κρητικοπούλα… από τη Θεσσαλονίκη

Η μικρή Δέσποινα από τη Θεσσαλονίκη είναι το νέο επίτιμο μέλος της οικογένειας των Βρακοφόρων. Βλέποντας βιντεάκια από χορούς κι εκδηλώσεις του Ομίλου, αλλά κι εντυπωσιαζόμενη από τις επιδόσεις του Δημήτρη Τσίγκου στο “Ελλάδα έχεις Ταλέντο” ζήτησε να δει από κοντά μία χορευτική παράσταση του Ομίλου. Η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα, με τη συνδρομή και του φορέα Make Wish. Η ευχή της εκπληρώθηκε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, αναφέρει το goodnet και ο Αντώνης Παντινάκης 

 

 

Θάνος Τσιμπούρης

“Η χαρά που είδαμε στα μάτια αυτού του παιδιού, για εμάς ήταν η καλύτερη ανταμοιβή” ανέφερε ο   Γιάννης Πετράκης, συστήνοντάς μας τη μικρή Δέσποινα:

“Είναι μία ηρωίδα της ζωής, ένα κορίτσι που μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά. Αυτό το παιδί, μαζί με την οικογένειά του, βγαίνουν πιο δυνατοί από τον Γολγοθά που ανεβαίνουν”.

Ο Δημήτρης Τσίγκος, λοιπόν, κι άλλοι λιλιπούτειοι φίλοι του χόρεψαν έναν δυναμικό πεντοζάλη για χάρη της Θεσσαλονικιάς που έγινε και Κρητικοπούλα, ενισχύοντας τους διαχρονικούς αδελφικούς δεσμούς του νησιού με τη συμπρωτεύουσα και την Μακεδονία, εν γένει.

Η μικρή Δέσποινα βγήκε στη σκηνή, όπου της προσφέρθηκαν ως δώρα μία κρητική φορεσιά και μία κούκλα.

“Θέλουμε να στέλνουμε σωστά μηνύματα στη νέα γενιά, γιατί ο Όμιλος Βρακοφόρων δεν είναι μόνο μία Σχολή χορού, έχουμε κι άλλες δράσεις. Και θέλουμε να αναδεικνύουμε και να εξελίσσουμε το ταλέντο κάθε ανθρώπου που έρχεται στον Όμιλό μας” τονίζει ο Γιάννης Πετράκης.

Η επιλογή της θεατρικής παράστασης «Η Νεράιδα και το Παλικάρι» δεν επελέγη τυχαία να ενταχθεί στις επετειακές εκδηλώσεις του Ομίλου. Η ταινία στην οποία βασίστηκε, με τους αξέχαστους «Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες», είχε στοιχεία της παράδοσης της Κρήτης, παράδοση την οποία υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια ο Όμιλος Βρακοφόρων, ενώ επίσης τόσο ο Τάσος Θεοδωράκης, επί χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, όσο και ο Σπύρος Γαλερός, είχαν συμμετέχει στα γυρίσματα της ταινίας εδώ στην Κρήτη το 1969. Επιπλέον αξιοσημείωτη ήταν η συνεισφορά του Ρεθεμνιώτη σκηνοθέτη Νίκου Μαμαγκάκη, ο οποίος είχε γράψει τη μουσική της ταινίας.

Ομολογουμένως ήταν εξαιρετική η παράσταση από κάθε άποψη. Σκηνοθετικά, ενδυματολογικά, μουσικά, ερμηνευτικά. Το ταλέντο και η εκφραστικότητα των ηθοποιών, οι οποίοι με κωμικό τρόπο «μετέφεραν» τους θεατές στις συνθήκες ζωής του Ρεθύμνου κάποιες δεκαετίες πριν, προκάλεσαν άφθονο γέλιο στο κοινό. Όλοι οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κατάφεραν να αναπαραστήσουν επιτυχώς τις συνήθειες, τις παραδόσεις και την κουλτούρα των ανθρώπων της Κρήτης την δεκαετία του ’70. Εξαιρετικοί όπως πάντα ήταν οι χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων και οι μουσικοί που πλαισίωναν τη θεατρική παράσταση. Δικαιολογημένο το θερμό χειροκρότημα με το οποίο το κοινό επιβράβευσε όλους τους συντελεστές.

Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, όπως προαναφέραμε, διοργάνωσε το εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεών του στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, με αφορμή την 50χρονη πορεία του από την ίδρυσή του. Από το 1973 ο Όμιλος σημειώνει μια πορεία που έχει ξεπεράσει τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας και χαρακτηρίζεται από την παράδοση, τον πολιτισμό και την τέχνη.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του Ομίλου όπως αναφέρει το  rethnea και η Μαγδαληνή Κουντουνιώτη είναι η μετάδοση των αξιών και της παράδοσης της Κρήτης στις νέες γενιές. Η δημιουργία ενός μείγματος της παλιάς και της νέας γενιάς είναι καθοριστική για τη διαρκώς εξελισσόμενη διαδρομή του Ομίλου, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης Γιάννης Πετράκης, που δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον πρώην πρόεδρο του ομίλου, Στέλιο Κιαγιαδάκη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Απρίλιο του 2020 και του οποίου τα βήματα και τα διδάγματα ακολουθεί ο όμιλος:

«Η πορεία του Ομίλου Βρακοφόρων όλα αυτά τα χρόνια είναι συνεχόμενη. Μέσα σε αυτά τα πενήντα χρόνια έχουν περάσει κορυφαίοι χορευτές, μουσικοί, ριζίτες. Ο Όμιλος Βρακοφόρων δεν είναι ένας φορέας που έχει μόνο σχολές χορού. Έχει ομάδα ριζίτικου, έχει ομάδα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, έχει θεατρική ομάδα, έχει ομάδα αναβιωτική. Όλα αυτά τόσα χρόνια προσπαθούμε, για όλα τα παιδιά που έρχονται εδώ, να αναδείξουμε το ταλέντο τους. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που ο καθένας έχει έναν ρόλο.

Άλλος τραγουδάει, άλλος παίζει μουσικά όργανα, άλλος χορεύει. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που όλα αυτά τα χρόνια ο όμιλος ανανεώνεται και μπαίνουν οι νέες γενιές μπροστά, η νέα γενιά είναι δίπλα μας. Αυτό που θέλω είναι το πάντρεμα και η χημεία να υπάρχει ανάμεσα στην παλιά και καινούργια γενιά.

Ο αείμνηστος πρόεδρος Στέλιος Κιαγιαδάκης υπήρξε καθοριστικός παράγοντας, υπήρξε τριάντα χρόνια συνεχόμενα μπροστάρης αυτού του φορέα και άλλαξε – ειδικά σε θέμα αναγνωσιμότητας – το επίπεδο του Ομίλου Βρακοφόρων, στο να φύγει από τα πλαίσια της Κρήτης και της Ελλάδας. Αυτό που έλεγε ήταν «να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας». Συνεχίζουμε την πορεία του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης έχοντας αυτό ως οδηγό και γνώμονα, με αξιοπρέπεια και σεμνότητα. Προσπαθούμε πάντα να προβάλουμε την καλή εικόνα της Κρήτης, γιατί αυτή είναι η Κρήτη μας και αυτή πρέπει η νέα γενιά να ακολουθεί και να την εξελίσσει».

Δείτε περισσότερες φωτό στο slide show

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ