Εξακολουθεί η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη;

του Δρ. Εμμανουήλ ΑλεξανδράκηΕχθές το βράδυ στη σύσκεψη του EUROGROUP συμφωνήθηκε το νέο δανειακό πρόγραμμα των €130 δις για την Ελλάδα, συνοδευόμενο από αποφάσεις σχετικά με το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που αποσκοπεί στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Από πολλούς, αυτή η συμφωνία θεωρήθηκε ότι μειώνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη.

Εχθές το βράδυ στη σύσκεψη του EUROGROUP συμφωνήθηκε το νέο δανειακό πρόγραμμα των €130 δις για την Ελλάδα, συνοδευόμενο από αποφάσεις σχετικά με το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που αποσκοπεί στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Από πολλούς, αυτή η συμφωνία θεωρήθηκε ότι μειώνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη.

Το δε ελληνικό πρόβλημα χρέους, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αντιμετωπίζεται σαν να ήταν ένα απομονωμένο συμβάν. Αλλά αυτά που έχουν συμβεί με την Ελλάδα έχουν καταδείξει ότι επιδρά ισχυρά στις προσδοκίες για τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις διεθνώς και αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ανεξάρτητο με τις οικονομικές πραγματικότητες στην Ευρωζώνη.

Είναι συνεπώς απίθανο πως μία λύση που μονομερώς εστιάζει στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε μία διατηρήσιμη θετική επίπτωση στην σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αν ο στόχος είναι να αρθεί ο συστημικός κίνδυνος της αβεβαιότητας, οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα έπρεπε να ήταν διαφορετικές. Εναλλακτικά, θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε μία ακολουθία γεγονότων στις χρηματαγορές, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του PSI, με απροσδόκητες – τουλάχιστον για την πλειοψηφία – συνέπειες.

Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης
Οικονομολόγος
Ιδρυτικό εταίρος της amp InnVent Solutions Ltd. (“InVent”)

πηγή: http://maritimes.gr/resolve_news.aspx?nid=805

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ