Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας - Επίσημη πρεμιέρα! Παντελιάδης, Μασούτης, Μαυροειδής & Brandenburger - ΓΔ ο Α. Πεταλάς

Τι είπαν

Φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπορίου τροφίμων, χρήσιμο στην ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους καταναλωτές, τη Δημόσια Διοίκηση, τον κλάδο και τα μέλη της, η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) διοργάνωσε σήμερα ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των στόχων της.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας συστάθηκε τον Μάιο 2023, με ιδρυτικά μέλη τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με το Διοικητικό Συμβούλιο να αποτελείται από τον Αριστοτέλη Παντελιάδη (πρόεδρο ΔΣ), τον Ιωάννη Μασούτη (αντιπρόεδρο ΔΣ), τον Κωνσταντίνο Μαυροειδή (γραμματέα), τον Νίκο Λαβίδα (ταμία) και τους Λάμπρο Παπακοσμά και Martin Brandenburger (μέλη). Γενικός διευθυντής της Ένωσης έχει οριστεί ο Απόστολος Πεταλάς.

Αναφερόμενος στη σύσταση της ΕΣΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι «η σύσταση της Ένωσης άργησε πολύ. Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έγινε σε μία χρονική στιγμή που είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διασφαλιστούν προσιτές τιμές στους καταναλωτές.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι τα σούπερ μάρκετ αποτελούν παράθυρο ελπίδας για πολλά ελληνικά παραγόμενα προϊόντα. Μάλιστα, τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις να τοποθετούν τα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αριστοτέλης Παντελιάδης

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) το 1989 ενώ, ταυτόχρονα με τις σπουδές του, είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 2001, σε ηλικία 33 ετών, ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της METRO A.E.B.E.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας εστίασε στο γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ διασφαλίζουν στον καταναλωτή ποικιλία ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα των οργανωμένων αλυσίδων λιανεμπορίου δείχνουν ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί, διότι οι επιχειρήσεις του κλάδου στήριξαν τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών τιμών σε βασικά προϊόντα.

Ιωάννης Μασούτης

kathimerini

Ο Γιάννης Μασούτης διευθύνει συνολικά 264 καταστήματα. Από αυτά, τα 226 είναι σούπερ μάρκετ, τα 16 Grand Μασούτης, τα 2 είναι «πράσινα καταστήματα», ενώ τα 20 είναι σημεία χονδρικής πώλησης. Επιπλέον διαχειρίζεται 240 καταστήματα franchise Express Market.

Το κέντρο logistics του ομίλου κατασκευάστηκε το 2011 και είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στην Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων. Ελέγχει ποσοστό 33% στη Βόρεια Ελλάδα στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Το 2016 ο τζίρος των καταστημάτων Μασούτης έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 800 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 800,5 εκατ. ευρώ, από 751,6 εκατ. που ήταν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5%

Απευθυνόμενος στα μέλη της Ένωσης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ προανήγγειλε ότι θα επιβληθούν υψηλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν σεβάστηκαν τον νόμο και αποκόμισαν μεγαλύτερο κέρδος.

Martin Brandenburger 

Martin Brandenburger Lidl Ελλάς

Η πορεία του Martin Brandenburger στη Lidl ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, ενώ φέρνει μαζί του σημαντική εμπειρία από χώρες του εξωτερικού, έχοντας διατελέσει Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων στην Κροατία και την Ελβετία, καθώς και Μέλος της Διοίκησης Πωλήσεων στην Ιταλία και τη Μάλτα. Μέχρι πρότινος ήταν Μέλος της Διοίκησης Logistics στη Lidl International, τη μητρική εταιρεία με έδρα τη Γερμανία.

Ο Ιάκωβος Ανδρεανίδης, μετά από 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στη Lidl, παραδίδει στον ελβετικής καταγωγής Martin Brandenburger. 

Η Lidl ευχαριστεί θερμά τον Ιάκωβο Ανδρεανίδη για το συνολικό έργο του στην ανάπτυξη της Lidl Ελλάς και του εύχεται καλή συνέχεια στα επόμενα βήματά του. 

Από την πλευρά του, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος ΔΣ ΕΣΕ, σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας εκπροσωπεί μικρές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπορίου τροφίμων. «Προσέχουμε πάρα πολύ να τηρούμε τους κανόνες του ανταγωνισμού» σημείωσε ο κ. Παντελιάδης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε συνεργασία με όλα τα υπουργεία. Πιστεύουμε στον διάλογο και στην ισχύ της λογικής». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην στενή συνεργασίας της Ένωσης με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το οποίο, παραμένοντας ανεξάρτητο, συνεχίζει την επιστημονική έρευνα και εκπόνηση μελετών για τα τρέχοντα και αναδυόμενα θέματα του λιανεμπορίου.

Απόστολος Πεταλάς

Credit: Bloomberg via Getty Images/Bloomberg

Εργάστηκε για 6 χρόνια (1985-1990) με την Colgate Palmolive στο Οικονομικό Τμήμα και 17 χρόνια (1990-2007) με την PepsiCo αναλαμβάνοντας ρόλους αυξανόμενης ευθύνης, από CFO έως Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Μασούτης, αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΣΕ, ανέφερε: «Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον κλάδο μας και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον νόμιμου, ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών».

Ο Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής ΕΣΕ, ανέφερε: «Η θετική ψυχολογία της αγοράς επιδρά σημαντικά στην προοπτική της οικονομίας. Η ΕΣΕ και τα μέλη της, σε συνεργασία με τις αρχές και τους θεσμικούς φορείς, μπορούμε να συμβάλλουμε στη συνεχή βελτίωση της ψυχολογίας και της οικονομίας στη χώρα μας». Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών είναι υψηλής σημασίας για την εθνική οικονομία. Στα σούπερ μάρκετ σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ