Η πρώτη ηχηρή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αντώνης Παπαζαχαρίου συνεργάτης Τσακαλώτου: «Δεν μπορώ να έχω καμία σχέση, χθες μπήκε το τελευταίο καρφί» (βίντεο)

Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται, τα στελέχη φεύγουν

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης υπάρχει κύμα φυγής στελεχών από διάφορες τάσεις.

Παραιτήσεις, απογοήτευση, αλλά και καρφιά από στελέχη και βουλευτές, βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

Η "Ομπρέλα" η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ όπου επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε "κατάσταση σοκ". Μάλιστα υπήρξε και συνάντηση προκειμένου να δούνε πως θα διαχειριστούν τα νέα δεδομένα.

Από την ομάδα Τσακαλώτου έχουμε και την πρώτη ηχηρή αποχώρηση.

Ο Αντώνης Παπαζαχαρίου, οικονομολόγος, ένας από την ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι είναι 17 χρόνια μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, «στο 3% και στο 36%. Στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση».

Πλέον, δηλώνει «είναι τελείως ξεκάθαρο ότι με αυτό το κόμμα, έτσι όπως έγινε, δεν μπορώ να έχω καμία σχέση. Ο δρόμος ήταν ολισθηρός εδώ και καιρό. Χθες μπήκε και το τελευταίο καρφί».

 

 

Γιάννης Ραγκούσης: «Του εύχομαι να έχει ένα καλό τέλος»

Στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε το στέλεχος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, στην εκπομπή Tlive.

«Όλοι πέσαμε έξω  με την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Θα πει ψέματα όποιος ισχυριστεί ότι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη Αυγούστου θα κατάφερνε σε δύο εβδομάδες να κερδίσει τις εκλογές με μεγάλο ποσοστό».

Στην συνέχεια ο Γιάννης Ραγκούσης ευχήθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη αυτό το οποίο ήθελε να του εύχονται του ίδιου όταν ήταν σε θέσης ευθύνης. «Συγχαρητήρια στον Κασσελάκη για την επιτυχία νίκη του και θέλω να του ευχηθώ αυτό που ζητούσα να ευχηθούν για μένα όταν ήμουν δήμαρχος Πάρου ή σε κάποιο υπουργείο. Εγώ έλεγα να μου εύχεστε ‘’να  έχω καλό τέλος’’. Να έχει καλό τέλος και για το δικό του καλό και για το δικό μας. Στο τέλος αυτή της διαδρομής ο Κασσελάκης να έχει πετύχει τους στόχους μας που είναι δύο, η ενότητα και η ανάκαμψη. Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην Έφη Αχτσιόγλου  μπήκε αξιόπιστη στη μάχη και βγήκε αξιόπιστη, όπως επίσης και αυτές τις χιλιάδες των μελών που ψήφισαν».

 

 

Στέφανος Τζουμάκας: «Μεταβατικός αρχηγός ο Κασσελάκης»

Ο Στέφανος Τζουμάκας μιλώντας στο ΣΚΑϊ αναρωτήθηκε για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη: «Υπάρχει μεγαλύτερο ανέκδοτο από αυτό;» και συνέχισε: «Θα δούμε αν η εκλογή Κασσελάκη αποτελεί μία ακόμη φάρσα στην πολιτική Ιστορία. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε όλη την κατάσταση. Θετικό το ότι τον επέλεξε τόσος κόσμος, αλλά ο κόσμος δεν ψηφίζει πάντα με αρχές. Πολλές φορές ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», τόνισε ο Στέφανος Τζουμάκας.

«Μετά την αποχώρηση του Τσίπρα δημιουργήθηκε μία κρίση ηγεσίας στον χώρο και μία κρίση πολιτικής, αυτό το εκμεταλλεύτηκαν πάρα πολλοί. Ο Κασσελάκης, δεν ήρθε μόνος του, τον έφεραν, ήρθε από την Αμερική. Ο Κασσελάκης, έπαιζε στα χρηματιστήρια, έτσι θα μπει στην πολιτική, ως τζογαδόρος; Όλη η χώρα γελάει με αυτήν την κατάσταση», είπε ο κ. Τζουμάκας.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νικητής, θα δούμε όμως αν μπορεί να ηγηθεί. Το ζήτημα του ηγεμόνα είναι να γίνει αποδεκτός. Επειδή τον ψήφισαν 50.000 άνθρωποι σημαίνει κάτι;», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά για την παραμονή του στο κόμμα ο ίδιος δήλωσε: «Το αν θα μείνω στο κόμμα θα κριθεί από την πορεία της πολιτικής που θα έχει ο χώρος αυτός. Με αυτήν την πολιτική δεν νομίζω να μπορεί να μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε κρίση ηγεσίας. Για μένα είναι μεταβατικός αυτός ο αρχηγός».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε επειδή άσκησε πολιτικές ήττας και ορισμένοι έχουν την αυταπάτη ότι θα δικαιώσουν τις πολιτικές ήττες, αυτό επιχειρείται τώρα από ορισμένους, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις φάρσες».

 

 

Στέλιος Κουλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα τελείωσε»

Καυστικός στο σχόλιο τους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο OPEN

«Αυτό που έγινε πρέπει να διδάσκεται στις σχολές πολιτικών επιστημών σε όλον τον κόσμο. Έγινε για πρώτη φορά και πιστεύω πως δεν θα ξαναγίνει», ανέφερε σχολιάζοντας το πώς ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα σε κάτι περισσότερο από 20 ημέρες κατάφερε να πάρει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που έγινε, έγινε γιατί υπήρχε μια βαθιά κρίση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα μια εκφυλιστική κατάσταση στην ιδεολογία όπου πλέον είχαν χαθεί οι αναφορές στην αριστερά. Κάποιος ο οποίος ήρθε και υποσχέθηκε ότι θα κερδίσει τον Μητσοτάκη και θα ξαναφέρει τα παλιά μεγαλεία έφερε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε στην συνέχεια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε κατά την γνώμη μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τον ξέραμε ως αριστερό κόμμα τελείωσε. Έχουμε ένα καινούργιο κόμμα στην πραγματικότητα που διατηρεί ακόμα το brand name, τα γραφεία, τα μέσα ενημέρωσης, την κρατική χρηματοδότηση. Πρέπει να δούμε εάν αυτό που γίνεται θα είναι ένα άλμα προς τα εμπρός ή ένα άλμα στο κενό», υπογράμμισε.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση που του έγινε για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε σε δύο εκδοχές. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η μία είναι να προχωρήσει σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού των ηττημένων, ενώ η άλλη εκδοχή είναι να εκμεταλλευτεί τη νίκη του για να κερδίσει και τα όργανα εκείνα στα οποία δεν έχει την πλειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και μιλώ κυρίως για την πολιτική γραμματεία».

Όπως είπε ο Στέλιος Κούλογλου, δεν άκουσε χθες από τον Στέφανο Κασσελάκη τη λέξη Αριστερά και συμπλήρωσε ότι είναι μια μετεξέλιξη από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ.

 

 

Γιάννης Τσακνάκης: «ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο»

Οι παραιτήσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί με την αποχώρηση του πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, Γιάννης Τσακνάκης δηλώνοντας πως πλέον «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει καμία σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά» και πως ο ίδιος ως αριστερός δεν μένει στο κόμμα «ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο».

"Αντίο" από τον πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου

Την παραίτησή του από το κόμμα ανακοίνωσε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η ξένη προς την Αριστερά ψηφοφορία από μια αλλοπρόσαλλη βάση μελών (πληρώνω 2 ευρώ, γίνομαι μέλος, ψηφίζω και καθορίζω τη φυσιογνωμία του κόμματος), ολοκληρώθηκε.

Η διαδικασία επιβλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα που υιοθέτησε σκόπιμα, μιμούμενος τις αντίστοιχες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, για να ελέγξει το κόμμα γράφοντας “μέλη” που όπως φάνηκε το 2022 ουδεμία διάθεση είχαν να αποκτήσουν ουσιαστική σχέση με αυτό.

Αυτός ο τρόπος εκλογής προέδρου – αναφέρει ακόμα – είναι όχι μόνο ξένος από την Αριστερά, αλλά και από τα μεγάλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Οι επιλογές αυτές και τα αρνητικά φαινόμενα που ακολούθησαν («πολακικοί» τραμπουκισμοί κλπ.), παρέδωσαν τελικά το κόμμα στους μηχανισμούς που πλέον το ελέγχουν και το οδηγούν, κατά την άποψη μου, σε μεγάλη κρίση. Άλλη μια νίκη του καθεστώτος που κυβερνά».

Λιάνα Κωνσταντίνουμ σημερα τελειώνει το ταξίδι

Την παραίτησή της από το κόμμα ανακοίνωσε και η Λιάνα Κωνσταντίνου μέλος του συντονιστικού της Οργάνωσης Μελών Μαραθώνα.

«Σήμερα τελειώνει το ταξίδι μου με το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νοιώθω ευγνώμων για τις φιλίες, που απέκτησα με όσους ανθρώπους έχουν πολιτική ενσυναίσθηση» αναφέρει στην δήλωση με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή της.

Καθηγητής Χάρης Αθανασιάδης

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα tvxs.gr την αποχώρησή του καταθέτει και ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρης Αθανασιάδης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αν ήμουν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποθέτω θα σκεφτόμουν πραγματιστικά. Θα πάλευα ίσως για τον συσχετισμό εντός του κόμματος, προκειμένου να σώσω ό,τι σώζεται. Μα είμαι απλώς ένας πολίτης που έως τώρα ένιωθα πως η ιδιότητα (έστω συμβολική) του μέλους της οργανωμένης Ανανεωτικής Αριστεράς, δεν απομείωνε, αλλά αντιθέτως ενίσχυε την προσωπική και πολιτική μου αξιοπρέπεια. Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει. Δια ταύτα, ύστερα από 41 έτη είναι καιρός να φεύγουμε κι εμείς σιγά σιγά…»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ