Ο Αλέξης Παπαχελάς για την δημοσιογραφία σήμερα : Κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να γίνει όμηρος του τοξικού ξεκατινιάσματος στα social media

Οι προκλήσεις για τη δημοσιογραφία....

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην ''Κ''

δουλειά μας, η δουλειά του δημοσιογράφου, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη στην εποχή μας.

Παντού, σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό τι συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως οι New York Times και το BBC, αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη ή να εξηγήσουν την κάλυψη του γεγονότος.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναδεικνύει όλες τις πιέσεις και προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η δημοσιογραφία. Πρώτα από όλα είναι τεράστια η πίεση για «άμεση» ενημέρωση, ειδικά όταν υπάρχουν γεγονότα σε εξέλιξη, τα περίφημα «breaking news». Ο ανταγωνισμός με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διάφορα, μη παραδοσιακά σάιτ είναι ασύλληπτος.

Παλιότερα μια εφημερίδα, ακόμη και ένα κανάλι, είχε τον χρόνο και τη σχετική άνεση να προσπαθήσει να εξακριβώσει μια είδηση.

Τώρα ο μέσος αναγνώστης περιμένει ότι θα διαβάσει την είδηση που μόλις άκουσε, εκείνη τη στιγμή, στο κινητό του.

Τα περιθώρια εξακρίβωσης είναι μηδαμινά. Η ψηφιακή ενημέρωση είναι άλλη… πίστα, άλλος πλανήτης, στον οποίο όμως προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όλοι οι οργανισμοί ενημέρωσης.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ