Η λίστα με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο - Ισοβαθμία για Σιγκαπούρη και Ζυρίχη

Τέσσερις ευρωπαϊκές στην πρώτη δεκάδα
 

Για άλλη μια χρονιά η Σιγκαπούρη φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς, θέση στην οποία «συγκατοικεί» φέτος με τη Ζυρίχη σύμφωνα με την έκθεση “Worldwide Cost of Living 2023” του Economist Intelligence Unit,

Είναι η ένατη φορά τα τελευταία 11 χρόνια που η ασιατική πόλη-κράτος - πόλος έλξης των ζάπλουτων και με ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια του πλανήτη,  βρίσκεται στην διόλου επίζηλη θέση λόγω του ιλιγγιώδους κόστους κατοχής αυτοκινήτου, των ακριβών τιμών του αλκοόλ και των τροφίμων, που την έφεραν μπροστά από τη Νέα Υόρκη, με την οποία μοιράστηκε πέρυσι την πρωτιά, όπως αναφέρει η έκθεση του EIU.

H Σιγκαπούρη

Η Ζυρίχη – έκτη ακριβότερη πόλη στον κόσμο πέρυσι - έκανε φέτος το άλμα στην κορυφή, όπου βρισκόταν και προ τριετίας, εν μέρει λόγω του ισχυρού Ελβετικού φράγκου καθώς και των αυξήσεων στα τρόφιμα, στα είδη οικιακής χρήσης και στην αναψυχή.

H Ζυρίχη

Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν φέτος η Νέα Υόρκη και η Γενεύη, ενώ το Χονγκ Κονγκ συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των ακριβότερων πόλεων στον πλανήτη με την έκθεση της EIU να καταγράφει συνολική αύξηση των παγκόσμιων τιμών κατά 7,4% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση σε όρους τοπικού νομίσματος, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με την περσινή αύξηση της τάξης του 8,1%.

Η Νέα Υόρκη

Λόγω της βραδείας οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία και της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης οι κινεζικές πόλεις συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην κατάταξη αυτή. Έτσι οι πόλεις Ναντζίνγκ, Γουξί, Νταλιάν και Πεκίνο υποχώρησαν κατά περισσότερες από 25 θέσεις, ενώ στην Ιαπωνία το Τόκιο και η Οσάκα έπεσαν κατακόρυφα κατά 23 και 27 θέσεις, αντίστοιχα.

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις του κόσμου

Το Top Ten στη λίστα της EIU με τις ακριβότερες πόλεις περιλαμβάνει δύο ασιατικές πόλεις, τέσσερις ευρωπαϊκές και τρεις από τις ΗΠΑ. Τη δεκάδα συμπληώνει το Τελ Αβίβ, αλλά η EIU σημείωσε ότι η έρευνα, που συνέκρινε περισσότερες από 400 ατομικές τιμές σε 173 πόλεις παγκοσμίως, διεξήχθη μεταξύ 14 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

1. Σιγκαπούρη, Ζυρίχη

3. Γενεύη, Νέα Υόρκη

5. Χονγκ Κονγκ

6. Λος Άντζελες

7. Παρίσι

8. Κοπεγχάχη, Τελ Αβίβ

10. Σαν Φρανσίσκο

Η φθηνότερη πόλη στον κόσμο παρέμεινε η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, παρά την αύξηση της τιμής του καλαθιού κόστους ζωής της κατά 321%!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ