Ντίνα Νικολάου: Ονειρεμένη τερίνα σοκολάτας - ο πρωταγωνιστής του γιορτινού δείπνου!

Η κρέμα ανγκλέζ στο τέλος συμπληρώνει τέλεια την τερίνα!

Υλικά

Για την τερίνα

  • 300 γρ. σοκολάτα με 60% κακάο
  • 20 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 160 ml κρέμα γάλακτος Arla
  • 4 αυγά
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα ανγκλέζ

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
  • 250 γρ. γάλα
  • 100 γρ. κρόκοι αυγών (περίπου 5 κρόκους)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

 

Εκτέλεση

Για την τερίνα

  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα 10x20 εκ. και στρώνω στη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζω την σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, βάζω το κατσαρολάκι μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και ανακατεύω μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω το κατσαρολάκι στο νερό.
  • Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν.
  • Ξεκινάω να ρίχνω τα αυγά, ένα τη φορά και δουλεύω με το σύρμα μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.
  • Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και τοποθετώ τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί. Ρίχνω ζεστό νερό μέχρι τα μισά του ύψους της φόρμας και ψήνω την τερίνα για 30 λεπτά.
  • Βγάζω με προσοχή τη φόρμα από το ταψί και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. Σκεπάζω τη φόρμα με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 3 ώρες.
  • Για να την σερβίρω, αναποδογυρίζω την τερίνα σε μια μακρόστενη πιατέλα και στολίζω με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά.
  • Ζεσταίνω ένα μαχαίρι (βουτάω τη λάμα για 30 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και την σκουπίζω) και κόβω σε λεπτές φέτες. Σερβίρω με την κρέμα ανγκλέζ.

Για τη σάλτσα ανγκλέζ

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χαράζω τους λοβούς βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη λάμα ενός μαχαιριού ξύνω τα σποράκια τους. Τα ρίχνω στο κατσαρολάκι, μαζί με τους ανοιγμένους λοβούς (ή ρίχνω τη σκόνη βανίλιας) και ζεσταίνω το μείγμα μέχρι να είναι έτοιμο να κοχλάσει. Τότε το τραβάω από τη φωτιά, αφήνω το μείγμα για 5 - 6 λεπτά για να αρωματιστεί από τη βανίλια και το σουρώνω.
  • Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο, αφράτο μείγμα. Προσθέτω σταδιακά το καυτό μείγμα του κατσαρολιού, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να δύο μείγματα να ενωθούν καλά.
  • Ξαναβάζω το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνω την κρέμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κρέμα να δέσει τόσο, ώστε να καλύπτει ομοιόμορφα το πίσω μέρος της κουτάλας με ένα σχετικά παχύ στρώμα. Την αδειάζω σε ένα μεταλλικό μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της και την αφήνω να κρυώσει καλά.

 

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ