17χρόνα από την πρώτη παρουσίαση του iPhone: Η επανάσταση που έφερε ο Στιβ Τζομπς – Touch screen και εκατομμύρια πλέον εφαρμογές (βίντεο)

Η συσκευή που άλλαξε τον όρο "επικοινωνία"

Το iPhone (γνωστό και ως iPhone 2G ) είναι το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο που σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά από την Apple Inc. 

Μετά από χρόνια φημών και εικασιών, o Στιβ Τζομπς ανακοινών επίσημα τον Ιανουάριο του 2007 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο.

Η ανάπτυξη του iPhone ως προϊόντος ξεκίνησε το 2005 και συνεχίστηκε με απόλυτη μυστικότητα μέχρι τη δημόσια αποκάλυψή του. Η συσκευή ξεπέρασε τα επικρατέστερα σχέδια κινητών τηλεφώνων εξαλείφοντας τα περισσότερα φυσικά κουμπιά υλικού και αποφεύγοντας τη γραφίδα για τη διεπαφή που βασίζεται στην οθόνη, αντ' αυτού διέθετε μόνο μερικά φυσικά κουμπιά και μια οθόνη αφής.

Διέθετε τετραζωνική σύνδεση GSM κινητής τηλεφωνίας με υποστήριξη GPRS και EDGE για μεταφορά δεδομένων και έκανε χρήση συνεχούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο και ενσωματωμένης επεξεργασίας για την υποστήριξη λειτουργιών που δεν σχετίζονται με τη φωνητική επικοινωνία. Ο διάδοχός του, το iPhone 3G, ανακοινώθηκε στις 9 Ιουνίου 2008.

Το iPhone ήταν η πρώτη φορητή συσκευή που συνδύαζε συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, τηλέφωνο και δυνατότητα περιήγησης στο Διαδίκτυο σε οθόνη αφής.  Γρήγορα έγινε το πιο επιτυχημένο προϊόν της Apple, οδηγώντας την στην πιο κερδοφόρα εταιρεία εκείνη την εποχή. Η εισαγωγή του App Store επέτρεψε σε καθιερωμένες εταιρείες και προγραμματιστές startup να δημιουργήσουν καριέρα και να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της πλατφόρμας, παρέχοντας παράλληλα στους καταναλωτές νέους τρόπους πρόσβασης σε πληροφορίες και σύνδεσης με άλλους ανθρώπους. 

Το iPhone απήλαυσε σε μεγάλο βαθμό το ευρύ κοινό, σε αντίθεση με την επιχειρηματική κοινότητα στην οποία επικεντρωνόταν η BlackBerry και η IBM εκείνη την εποχή, και ενσωματώνοντας την υπάρχουσα τεχνολογία και επεκτείνοντας τη χρηστικότητα, το iPhone έκανε τη βιομηχανία των smartphone «στο κεφάλι του».

Δείτε την πρώτη παρουσίαση του Στιβ Τζομπς

Η αρχή: 2007

Η αρχική έμπνευση προκύπτει από μια οθόνη αφής που είχε δει στις αρχές του 2000 ο Στιβ Τζομπς. Με εντυπωσιακό σχεδιασμό από αλουμίνιο και ενισχυμένο γυαλί, το πρώτο iPhone έκανε τον ανταγωνισμό με το BlackBerry να μοιάζει σχεδόν προκατακλυσμιαίος. Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό του όμως ήταν η τεχνολογία αφής. Η ανάπτυξη της καινοτομίας αυτής κόστισε στην Apple 150 εκ. δολάρια, νούμερο που ωχριά μπροστά στις πωλήσεις ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων του τηλεφώνου.

Η πρώτη γενιά του iPhone είχε τιμή μέχρι και 599 δολάρια, ζύγιζε 136 γραμμάρια και είχε πρωτοποριακά χαρακτηριστικά για την εποχή: επεξεργαστή 400MHz, 128 MB μνήμης, κάμερα 2 megapixel, οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 320 x 480 και μέχρι 16 gigabyte αποθηκευτικό χώρο. Λειτουργούσε στο δίκτυο EDGE της AT&T αντί του ταχύτερου 3G. 

Η δεύτερη έκδοση το 2008

Στη συνέχεια, η Apple λάνσαρε το iPhone 3G, διάδοχο του πρώτου μοντέλου που διατήρησε αρκετά από τα χαρακτηριστικά του αλλά αντί για αλουμινένιο πλαίσιο είχε προαιρετικά ένα μαυρόασπρο πλαστικό πίσω κάλυμμα. Η εταιρεία αναβάθμισε και το λογισμικό στο iOS 2.0 και εισήγαγε το App Store, ένα πρόγραμμα που προσφέρει πλέον άνω των 900.000 εφαρμογών.

Διπλή μνήμη το 2009

To iPhone 3GS είχε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς: ταχύτερο επεξεργαστή στα 600 MHz, διπλή μνήμη, καλύτερη λειτουργία 3G, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και κάμερα 3,2 megapixel. Αυτές οι αναβαθμίσεις έκαναν το iPhone δυο φορές ισχυρότερο από τα παλαιότερα μοντέλα. Το 3GS πούλησε ένα εκατομμύριο κομμάτια το πρώτο σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε.

iPhone 4 το 2010

«Τέρμα με το παλιό, εμπρός για το νέο,» έμοιαζε να είναι η φιλοσοφία πίσω από το iPhone 4, εγκαταλείποντας το παλαιότερο πλαίσιο από πλαστικό και χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι. Το πλαίσιο λειτουργούσε επίσης ως κεραία, μια σχεδιαστική επιλογή που δημιούργησε αντιπαράθεση γιατί οι χρήστες παραπονούνταν ότι το σήμα του κινητού εξασθενούσε όταν το κρατούσαν από τη βάση του. Του δόθηκε το παρατσούκλι «Αντένα-γκέιτ» κι έγινε τόσο θέμα που η Apple δημιούργησε μια ενημέρωση του λογισμικού που ενίσχυε το σήμα και μάλιστα πρόσφερε και δωρεάν πλαστικά καλύμματα που κάλυπταν την κεραία και διόρθωναν το πρόβλημα.

Η ιστορία του iPhone σε ένα βίντεο

Έκτοτε το iPhone είμα must.

Τι κι αν πέρασαν 17 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση. Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι κάνoυν ουρές για να αποκτήσουν τη νέα του έκδοση.

Αισίως είμαστε στο iPhone 15.

Διαβάστε ακόμα: Τον Άστον Κούτσερ στο ρόλο του Στηβ Τζομπς θα δούμε στην πρεμιέρα του ''Jobs'' 16 Αυγούστου (τρέιλερ - φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ