Μίμης Δομάζος: Ο γόης & μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών - Η μοιραία συνάντηση με τη Βίκυ Μοσχολιού - Ο γάμος μόλις βγήκε η Χούντα

Lοve story

82 ετών έγινε σήμερα ο Μίμης Δομάζος!

Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και με αφορμή αυτό το γεγονός θα κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στη ζωή του.

Ο Δημήτρης (Μίμης) Δομάζος (Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 1942) είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του μεσοεπιθετικού.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, καθώς και ένας από τους λίγους Έλληνες ποδοσφαιριστές που η καριέρα του διήρκεσε πάνω από δυο δεκαετίες (21 χρόνια). Είχε το προσωνύμιο ο Στρατηγός.

Ο Δομάζος ήταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφερε την φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Άμυνα Αμπελοκήπων και το 1959, σε ηλικία 17 ετών, μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Στο "τριφύλλι" έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές στην ιστορία των "πρασίνων".



Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια.

Τη διετία 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του οποίου ήθελε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Συνολικά έχει καταγράψει 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) και βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια, παραμένει στην κορυφή του σχετικού πίνακα.

Διαβάστε ακόμη: Οι λαμπερές παρουσίες στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη: Μίμης Δομάζος, Βασίλης Ζούλιας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νικολέτα Καρρά (φωτό)

Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους. Είναι 50 φορές διεθνής με την Ελλάδα και έχει σημειώσει 4 τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης εναντίον της Δανίας.

Στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο ίδιο γήπεδο διεξήχθη φιλικός αγώνας εναντίον της Αυστραλίας, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Στον συγκεκριμένο αγώνα χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας (σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 τ

ου χρόνια). Την εποχή εκείνη ήταν δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της Ελλάδας, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.

"Όσο έπαιζα ποδόσφαιρο κοιμόμουν από τις 7 το απόγευμα. Υπάρχει σήμερα νεαρός 16 και 17 ετών που να κοιμάται από τις 7 το απόγευμα; Ξύπναγα κάτα τις 9, πήγαινα στην προπόνηση κανονικά, έκανα ζωή επαγγελματία, παρόλο που δεν ήμουν επαγγελματίας. Δεν κάπνιζα, δεν έπινα και ακόμα μέχρι σήμερα αν μου πείτε καφέ και τσιγάρο δεν ξέρω από αυτά. Μόνο σοκολάτα πίνω. Πρέπει να είσαι σωστός, η ζωή σου να είναι μετρημένη, κάθε Κυριακή ο κόσμος έρχεται να σε δει κι εσύ πρέπει να είσαι σωστός. Δε λέγανε πάμε να δούμε τον Παναθηναϊκό, λέγανε πάμε να δούμε το Δομάζο με την παρέα του." είχε πει σε συνέντευξη του.

Ο Μίμης Δομάζος είναι παντρεμένος με την Ηώ Θεοδώρου με την οποία έχουν μια κόρη, τη ραδιοφωνική παραγωγό Πόπη Δομάζου.

Διαβάστε ακόμη: Vintage φωτό από το γάμο της αείμνηστης Βίκυς Μοσχολιού με τον Μίμη Δομάζο - Σαν Σήμερα έφυγε η σπουδαία τραγουδίστρια



instagram/studio_kleisthenis

Υπήρξε παντρεμένος με την σημαντική τραγουδίστρια, Βίκυ Μοσχολιού, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Το Φθινόπωρο του 1963, η Βίκυ Μοσχολιού δεν ήταν ακόμη γνωστή καθώς δεν είχε κυκλοφορήσει κάποια δισκογραφική δουλειά, όμως εμφανιζόταν στο κέντρο «Τριάνα», δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Στο ίδιο μαγαζί σύχναζε και ο Έλληνας άσος ο οποίος συνήθιζε να το επισκέπτεται τις νύχτες μαζί με άλλους συμπαίκτες του στον Παναθηναϊκό και την Εθνική, κυρίως τους Παπαεμμανουήλ, Πανάκη και Λινοξυλάκη. Την βραδιά που εμφανίστηκε για πρώτη φορά επί σκηνής η 20χρονη Βίκυ λένε πως ο έρωτας ήρθε και για τους δύο με την πρώτη ματιά…

Ο έρωτας του σπουδαίου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της σπουδαίας ερμηνεύτριας προκάλεσε αίσθηση όταν έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, ενώ ο γάμος που ακολούθησε αποτέλεσε ένα κορυφαίο κοσμικό γεγονός για το οποίο περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν… ακάλεστοι, φέρνοντας το χάος (και αρκετές ζημιές) στην εκκλησία όπου τελέστηκε το μυστήριο.

Ο  πιο κοσμικός γάμος της χρονιάς έγινε την Πρωτομαγιά του 1967, στην Μητρόπολη Αθηνών, με κουμπάρο τον Τάκη Β.Λαμπρόπουλο, το αφεντικό της COLUMBIA. Ώρες πριν ξεκινήσει το μυστήριο, πάνω από 30.000  άνθρωποι -δημοσιογράφοι, θαυμαστές, κατέκλυσαν την περιοχή, από το Σύνταγμα ως τη Μητρόπολη! 

Ανήσυχος μήπως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, ο παπάς τηλεφώνησε στη Βίκυ και στον Μίμη και τους παρακάλεσε να κάνουν το μυστήριο νωρίτερα -στις 6, αντί για τις 8, όπως ήταν προγραμματισμένο- αλλά η νύφη δεν ήταν ακόμα έτοιμη. Tελικά, ο γάμος δεν έγινε ούτε στις 8, μιας και η Βίκυ-  αφού έφτασε με μεγάλη δυσκολία στην εκκλησία-  δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο (!), που ήταν περικυκλωμένο ασφυκτικά, από κόσμο.Ήταν τέτοιο το πλήθος, που παραλίγο νύφη και γαμπρός να μην ... συναντηθούν.

Όταν πλησίασε τον Μίμη -θα διηγούνταν, αργότερα, η Μοσχολιού-  το «κύμα» που είχε δημιουργήσει η λαοθάλασσα, πήγαινε εκείνη από την μια μεριά και τον Δομάζο από την άλλη. Ευτυχώς, βρέθηκε δίπλα της ένας φίλος της παλαιστής, ο οποίος της άνοιξε το δρόμο και την πήγε σχεδόν σηκωτή στην εκκλησία, όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Ο κόσμος, στριμωχνόταν, ανέβαινε σε καρέκλες, άνθρωποι κρέμονταν σαν τσαμπιά, από τον γυναικωνίτη, προκειμένου να δουν τη νύφη (σ.σ. το ζευγάρι, κλήθηκε αργότερα να πληρώσει πάνω από 15.000 δραχμές, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που έγιναν στον ναό…).

Από το πολύ σπρώξιμο, στη διάρκεια του μυστηρίου, η Βίκυ έχασε τη βέρα της  -γεγονός που, όταν μαθεύτηκε, θεωρήθηκε μεγάλη γρουσουζιά.  Ευτυχώς,  την επόμενη μέρα, κάποιος την βρήκε και της την επέστρεψε.

Οι δυο τους χώρισαν το 1978 μετά από περίπου 11 χρόνια γάμου κι ενώ στο μεταξύ είχαν αποκτήσει δύο παιδιά κι έχασαν ένα ακόμα που γεννήθηκε πρόωρα και δεν άντεξε. Λένε πως αυτό τους κόστισε πολύ…

Μετά το διαζύγιό τους προχώρησαν στις ζωές τους και τελικά έμειναν φίλοι μέχρι την ημέρα που η κορυφαία ερμηνεύτρια έφυγε από την ζωή. Η ίδια μιλώντας για την σχέση τους εξήγησε τους λόγους του χωρισμού, λέγοντας: «Δεν είχαμε προβλήματα. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν το δικό μου. Δηλαδή ότι τον αγαπούσα πολύ τον άντρα μου, ήταν η πρώτη μου αγάπη και δεν τον χαιρόμουν. Μια βδομάδα με τον Παναθηναϊκό στο ξενοδοχείο, μετά άλλη μια βδομάδα με την Εθνική στο ξενοδοχείο, δεν προλάβαινα να τον δω»…

Το 2016 παρουσίασε ένα λεύκωμα με τίτλο «Μίμης Δομάζος: Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις», στο οποίο αναφέρονται πολλά περιστατικά από τη μεγάλη καριέρα του. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ