Καιρός: Δείτε χάρτες με την ψυχρή εισβολή – Χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και στην Αττική (βίντεο)

Αναλυτκά η πρόγνωση για την Κυριακή 

 

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 αναμένονται νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνές, στη βορειοανατολική χώρα, στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Χαλκιδική, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, ενώ στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι παροδικά έντονα.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών. Πρόσκαιρα φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό εκδηλωθούν στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Σε αρκετές περιοχές πάντως θα υπάρχουν και διαστήματα χωρίς φαινόμενα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός.

Η ψυχρή εισβολή

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε σχέση με τις κλιματικές τους τιμές σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Ευρώπη την Κυριακή 28/01 και τη Δευτέρα 29/01. Το ατμοσφαιρικό αυτό επίπεδο χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

Όπως παρατηρούμε αέριες μάζες έως και 12 βαθμούς υψηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ενώ αέριες μάζες έως και 10 βαθμούς χαμηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα επικρατήσουν στην Ελλάδα.

Οι θερμοκρασίες σήμερα

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -4 έως 11, στην Ήπειρο από -1 έως 13, στη Θεσσαλία από -4 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 13-14, στα Επτάνησα από 5 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 10 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 7 έως 13-15 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και προοδευτικά σε αρκετά τμήματα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με ίδιες εντάσεις.

 

 

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις οι οποίες θα δώσουν πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και κυρίως στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, με εντάσεις έως 5 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

 

 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετό κρύο τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9-10 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ