Σταύρος Παναγιωτίδης, ο ιστορικός που γκρεμίζει τους μύθους: Δεν υπήρξε το "Κρυφό σχολειό" – Δεν αφορίστηκε ο Καζαντζάκης - Δεν χόρεψαν στο Ζάλογγο (βίντεο)

Τι είπε για Σπαρτιάτες, Μαρμαρωμένο Βασιλιά και Νίκο Καζαντζάκη

Ο κοινωνιολόγος ιστορικός Σταύρος Παναγιωτίδης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, «The 2Night Show», στον ΑΝΤ1, το βράδυ της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου. Ο αγαπημένος κωμικός αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του να… «κατεδαφίζει» δημοφιλείς μύθους της ιστορίας, όπως η σκληρότητα των Σπαρτιατών απέναντι στα ασθενή βρέφη.

«Νομίζω ότι τους έχουμε αδικήσει λίγο. Κι όσον αφορά την εγκατάλειψη θανάτωση των ασθενών βρεφών, να πούμε ότι ήταν μια τακτική η οποία εφαρμοζόταν και σε άλλες πόλεις – και μάλιστα και στην Αθήνα».

Αναφερόμενος στην περιβόητη ρήξη του Νίκου Καζαντζάκη με την Εκκλησία σημείωσε: «Εγώ πάντως ξέρω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ποτέ δεν αφόρισε το Καζαντζάκη. Αντιθέτως ειπώθηκε, ότι τα μυθιστορήματά του κοσμούν την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη».

 

 

Τέλος αναφερόμενος στην ιστορία της λαϊκής παράδοσης για το Μαρμαρωμένο Βασιλιά, τόνισε ότι «πρόκειται για μύθο, ο οποίος δημιουργήθηκε σταδιακά επειδή ποτέ μετά από τη μάχη της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, δε βρέθηκε η σορός του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όπως βρέθηκαν οι σοροί πολλών άλλων πολεμιστών».

 

 

Ως ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου “Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας”, ο Σταύρος Παναγιωτίδης ξεκαθάρισε επίσης την πραγματικότητα για αρκετούς μύθους των Ελλήνων και συγκεκριμένα:

  • Υπήρξε το Κρυφό Σχολειό;
  • Οι Σπαρτιάτες πετούσαν τα μωρά τους στον Καιάδα;
  • Ισχύει ο μύθος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά;
  • 25η Μαρτίου: Ξεκίνησε εκείνη την ημέρα η επανάσταση;
  • Όχι, δεν ισχύει ότι για μία ψήφο δεν έγιναν επίσημη γλώσσα τα ελληνικά αντί για τα αγγλικά
  • Χόρεψαν τελικά τον χορό του Ζαλόγγου;
  • Έκλεψε ο Αϊνστάιν τη «Θεωρία της Σχετικότητας» από τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή;
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ