Ε όχι! Η απόλυτη πρόκληση των Βρετανών: Έδωσαν σε Τούρκο σχεδιαστή να παρουσιάσει την συλλογή του, εμπνευσμένη από την Μαρία Κάλλας- Ανάμεσα στα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτό & βίντεο)

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αντιδρά!

Από που να το πιάσεις το θέμα;

Σε μία περίοδο τόσο ευαίσθητη για την Ελλάδα και λόγω των κινητοποιήσεων που γίνονται για να επανακτηθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, οι Βρετανοί δίνουν άδεια για επιδείξεις μόδας στον χώρο αυτό.

Τούρκος σχεδιαστής παρουσιάζει την νέα του συλλογή και δημιουργεί σάλο στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Erdem Moralioglu είναι ένας Τούρκος-Καναδός σχεδιαστής μόδας, γνωστός για το εκλεπτυσμένο στιλ των δημιουργιών του.

Γεννημένος στην Τουρκία, αλλά μεγαλωμένος στον Καναδά, ο Moralioglu σπούδασε στο Ryerson University του Τορόντο πριν μεταφερθεί στο Λονδίνο για να σπουδάσει μόδα στον Royal College of Art.

Η σχεδιαστική του πορεία έχει χαρακτηριστεί από τον ρομαντικό και θηλυκό χαρακτήρα των δημιουργιών του, συχνά επηρεασμένος από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ιστορία.

Ο Erdem έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις κομψές και πολυτελείς δημιουργίες του, ενώ έχει κερδίσει και πολλά βραβεία για το έργο του, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου British Fashion Council/Vogue Fashion Fund.

Ο Erdem Moralioglu έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές του χώρου της υψηλής ραπτικής και συνεχίζει να διαπρέπει με τη δημιουργική του προσέγγιση στον χώρο της μόδας.

Στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου, λοιπόν, για ακόμη μια φόρα συγκλόνισε με τις δημιουργίες του. Ο Erdem παρουσίασε την νέα του συλλογή για Φθινόπωρο/Χειμώνα 2024, στο Βρετανικό Μουσείο, μέσα στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Σύμφωνα  με την βρετανική εφημερίδα Telegraph: «Τα αρχαία ελληνικά γλυπτά εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αφού μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 1800 από τον Thomas Bruce, 7ο κόμη του Έλγιν».

Η νέα συλλογή του είναι εμπνευσμένη από την γκαρνταρόμπα της θρυλικής σοπράνο Μαρίας Κάλλας.

«Η Κάλλας είχε ξεριζωθεί», δήλωσε ο Erdem, σημειώνοντας ότι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς και μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα. «Ήθελα να παρουσιάσω σε έναν χώρο που να φέρνει στο μυαλό την ελληνικότητά της. Αυτή η ιδέα του να είναι κάποιος από κάπου και να καταλήγει κάπου αλλού με ενδιαφέρει πολύ. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι παραλληλισμοί εκεί» τονίζει ο Τούρκος σχεδιαστής.

Δείτε τα κομψά του αριστουργήματα:


 

Διαβάστε ακόμα: Michael Kors για την εβδομάδα μόδας στην Νέα Υόρκη: Classy αυστηρά κουστούμια, ρομαντικές δαντέλες και ογκώδεις γούνες (φωτό & βίντεο)

instagram

Είναι φανερό πως η μούσα του ήταν η κορυφαία σοπράνο, αφού η συλλογή του περιλαμβάνει αέρινα φορέματα, γούνες, σάκακι με βάτες και φυσικά τα μοντέλα έχουν dramatic make up look.

Το signature look της Μαρίας Κάλλας ήταν το δραματαικό eyeliner!

 

 

 

 

Βέβαια εννοείται πως προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς για την Ελλάδα είναι ευαίσθητη αυτή η περίοδος, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί πίσω τα γλυπτά μας.

Πιο συγκεκριμένα η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έγινε έξαλλη και δήλωσε: 

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».

Διαβάστε επίσης: Εβδομάδα Μόδας Νέα Υόρκη: Ο Thom Browne έκλεισε με ένα "δραματικό" σόου - Gothic δημιουργίες, μοτίβα με κοράκια, περίτεχνα μαλλιά (φωτό-βίντεο)
 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ