Vintage pic: Συνάντηση κορυφής - Μίκης Θεοδωράκης, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μάκης Μάτσας, Καίτη Γκρέι & Λευτέρης Παπαδόπουλος σε βραδινή έξοδο!

Πόσοι μύθοι σε ένα ενσταντανέ;

Ένα εκπληκτικό vintage στιγμιότυπο έφερε στη δημοσιότητα ο ενημερωμένος λογαριασμός, @vintagegreece.

Στο έγχρωμο κλικ πρωταγωνιστούν όλα τα μεγάλα ονόματα που αγαπήσαμε!

"Εθνική Ελλάδος: Μίκης Θεοδωράκης, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Μάκης Μάτσας, Καίτη Γκρέι και Λευτέρης Παπαδόπουλος αποτίνουν φόρο τιμής στον Γρήγορη Μπιθικώτση στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της καλλιτεχνικής προσφοράς του «sir» του ελληνικού τραγουδιού, τον Ιανουάριο του 2001.

 

 



Ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέδιδε στον τραγουδιστή μια τιμητική πλακέτα, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο: «Ξέρεις γιατί δεν βγάζουν τα κανάλια τον Μπιθικώτση να τραγουδήσει; Γιατί ένα «α» να κάνει ο Γρηγόρης, με την εκπληκτική φωνή του, θ’ αρχίσουν να τρέχουν πανικόβλητα, από ‘δώ και από ‘κεί, όλα αυτά τα ποντίκια, που παριστάνουν τους τραγουδιστές!».

 

 

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (Περιστέρι Αττικής, 11 Δεκεμβρίου 1922 - Αθήνα, 8 Απριλίου 2005) ήταν Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς ερμηνευτές και τραγουδοποιούς. Ονομάστηκε «ο Σερ» του ελληνικού τραγουδιού.

Μπήκε στη δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι "Το καντήλι τρεμοσβήνει" σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα "Του Βοτανικού ο μάγκας", "Σε τούτο το στενό", "Επίσημη αγαπημένη", "Τρελοκόριτσο", "Στου Μπελαμή το ουζερί", "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα" και πλήθος άλλων.

Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο γνώρισε ενώ ο Θεοδωράκης στελνόταν εξόριστος στη Μακρόνησο, και ο Μπιθικώτσης υπηρετούσε ως στρατιώτης μεταγωγών) αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκι "γέννησε" τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ερμηνεία του στη μελοποίηση του ποιήματος «Το Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης, ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Άκη Πάνου. Στις συνεργασίες του αξίζει επίσης να αναφερθούν αυτές με το Σταύρο Ξαρχάκο, το Δήμο Μούτση και το ντουέτο του με τον Τάσο Λειβαδίτη.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή του "σερ" του ελληνικού τραγουδιού εδώ: Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο "σερ" του ελληνικού πενταγράμμου με τη "δωρική" φωνή - Η ζωή και το έργο του κορυφαίου τραγουδιστή (φωτό - βίντεο)

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ