Ιστορική δικαστική απόφαση: Ο δισεκατομμυριούχος, Guy Wildenstein θα πάει φυλακή για φορολογικές απάτες - Θα πληρώσει 1 εκατ. ευρώ (βίντεο)

Απέκρυψε τεράστια περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων έργων τέχνης και ακινήτων, σε πολλές χώρες για να αποφύγει τους φόρους κληρονομιάς

Ο Guy Wildenstein, ένας πλούσιος έμπορος έργων τέχνης και επικεφαλής μιας διάσημης γαλλικής οικογένειας εμπόρων τέχνης, καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Αυτό σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας παρατεταμένης δικαστικής μάχης με τον Wildenstein, ο οποίος αντιμετώπισε ισχυρισμούς για απόκρυψη σημαντικών έργων τέχνης από τις αρχές για να παρακάμψει σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις κληρονομιάς.

Στα 78 του, ο Wildenstein, ο οποίος ηγείται της διάσημης Wildenstein & Co. στη Νέα Υόρκη, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση από δικαστήριο στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μισό από αυτό το διάστημα θα εκτίσει σε κατ' οίκον περιορισμό, με το υπόλοιπο να τίθεται σε αναστολή. Επιπλέον, του έχει επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ (περίπου 1,08 εκατομμύρια δολάρια).

Αρχικά απαλλάχθηκε από παρόμοιες κατηγορίες το 2017, η προηγούμενη αθώωση του Wildenstein, που συνδέθηκε με κατηγορίες για απόκρυψη πολύτιμων έργων τέχνης και περιουσιακών στοιχείων μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2001 μέσω διαφόρων διεθνών καταπιστεύσεων και εταιρειών, ανατράπηκε αργότερα από εφετείο στη Γαλλία το 2021.

Η οικογένεια Wildenstein, μέσα από πέντε γενιές, έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται διακριτικά έργα τέχνης υψηλής αξίας, όπως φέρεται να περιλαμβάνει σημαντικά έργα Παλαιών Δασκάλων όπως ο Caravaggio και ο Fragonard. Η συλλογή τους θεωρείται μια από τις πιο πολύτιμες παγκοσμίως.

Μια αλλαγή στη γαλλική νομοθεσία το 2011 που απαιτούσε τη γνωστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται σε ξένο έφερε πρόσθετο έλεγχο στις δραστηριότητές τους, ιδίως μέσω πολυάριθμων νομικών προκλήσεων που ξεκίνησαν από εν διαστάσει μέλη της οικογένειας για διαζύγιο και κληρονομικές διαφορές.

Οι αρχές έχουν περιγράψει τις δραστηριότητες των Wildenstein ως ένα εκτενές και περίπλοκο παράδειγμα φοροδιαφυγής στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Αυτό διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική τους τοποθέτηση έργων τέχνης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας ανώνυμες εταιρείες και χώρους αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων μη συμβατικών χώρων όπως πυρηνικό καταφύγιο στα βουνά Catskill και πρώην πυροσβεστική στη Νέα Υόρκη, εκτός από τοποθεσίες στις Μπαχάμες και την Νησιά της Μάγχης.

Η υπόθεση εναντίον του Wildenstein ξεκίνησε το 2016, υποκινούμενη από διαρροές από τη χήρα του Daniel Wildenstein, θετής μητέρας του Guy, Sylvia. Στην αρχική απάντησή του, ο Wildenstein ισχυρίστηκε κληρονομιά μόλις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ δεν ανέφερε πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία αξίας 675 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία φέρεται να περιελάμβαναν τεράστια αποθέματα άγριας ζωής στην Κένυα, καθαρόαιμα άλογα, πολυτελείς ιδιοκτησίες, πολυάριθμους πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής και ένα ιδιωτικό τζετ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ