Σάλος με τον γάμο 63χρονου παπά με 12χρονο κορίτσι – Οι … έμπειρες γυναίκες την συμβούλευαν να ντυθεί προκλητικά & να βάλει αρώματα (φωτό-βίντεο)

Θύελλα αντιδράσεων στα social media

Ο ιερέας Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII, παντρεύτηκε το Σάββατο την 12χρονη σε μία παραδοσιακή τελετή.

Οι τοπικοί ηγέτες των κοινοτήτων απάντησαν στις επικρίσεις του γάμου του ιερέα με την ανήλικη λέγοντας ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Η ελάχιστη- νομικά- ηλικία που μπορεί να παντρευτεί κάποιος στη Γκάνα είναι τα 18 χρόνια. Οι παιδικοί γάμοι έχουν μειωθεί αλλά ωστόσο συνεχίζουν να συμβαίνουν.

Σύμφωνα με την διεθνή καμπάνια του ΟΗΕ «Girls Not Brides» ποσοστό της τάξης το 19% των κοριτσιών στη χώρα παντρεύονται πριν φτάσουν τα 18 τους χρόνια ενώ το 5% παντρεύεται πριν καν συμπληρώσει τα 15 έτη.

Βίντεο και φωτογραφίες από την τελετή που έγινε το Σάββατο, όπου παρέστησαν δεκάδες μέλη της τοπικής κοινωνίας αναρτήθηκαν ευρέως στα social media, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της τελετής, γυναίκες που μιλούσαν την τοπική διάλεκτο Ga ακούγονται να λένε στο κορίτσι να ντυθεί έτσι ώστε να ιντριγκάρει τον σύζυγό της.

 Ακούγονται επίσης στα βίντεο να τη συμβουλεύουν για τα συζυγικά της καθήκοντα αλλά και να χρησιμοποιεί αρώματα για να προκαλεί σεξουαλικά τον άνδρα της.

Αντιδράσεις για τον γάμο του ιερέα με την ανήλικη

Οι δηλώσεις αυτές όταν κυκλοφόρησαν στα social media, προκάλεσαν οργή και σφοδρές αντιδράσεις καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο γάμος αυτός δεν ήταν απλά τελετουργικός. Οι επικριτές κάλεσαν τις αρχές να διαλύσουν τον γάμο και να ερευνήσουν τον ιερέα. Οι ηγέτες της κοινότητας των ιθαγενών Nungua, στην οποία ανήκουν ο ιερέας και το κορίτσι κατέκριναν την αντίδραση του κοινού για τον γάμο λέγοντας πως η κριτική ασκείται επειδή υπάρχει άγνοια.

Ο Nii Bortey Kofi Frankwa II, ηγέτης τοπικής κοινότητας, είπε ότι ο ρόλος του κοριτσιού ως σύζυγος του ιερέα είναι «μόνο θέμα παράδοσης και εθίμων».Πρόσθεσε ότι το κορίτσι ξεκίνησε τις ιεροτελεστίες για να γίνει σύζυγος του ιερέα στην ηλικία των 6 ετών, διαδικασία η οποία, όπως διευκρίνισαν, δεν εμπόδισε την εκπαίδευσή της.

Και δεύτερη τελετή γάμου με τον ιερέα

Το κορίτσι θα συμμετάσχει σε μία δεύτερη παραδοσιακή τελετή εξαγνισμού για τον νέο της ρόλο «ως σύζυγος ενός επιφανούς ιερέα». Η τελετή θα την προετοιμάσει ακόμα και για τις συζυγικές της ευθύνες όπως είναι το μεγάλωμα των παιδιών ανέφεραν τα τοπικά Μέσα. Ο ιερέας είναι ένας «Gborbu Wulomo» ή παραδοσιακά ο ύψιστος ιερέας στην κοινότητα των ιθαγενών Nungua στην πρωτεύουσα της Γκάνα.

Ως πνευματικός ηγέτης, ο ιερέας είναι ένα πρόσωπο υψηλού προφίλ. Κάνει θυσίες για λογαριασμό της κοινότητας, προσεύχεται για την προστασία της και ηγείται παραδοσιακών ιεροτελεστιών κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Οι κυβερνητικές αρχές αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για τον αμφιλεγόμενο γάμο.

Οι νόμοι της Γκάνας αναγνωρίζουν τους εθιμοτυπικούς γάμους αλλά δεν επιτρέπει τους παιδικούς γάμους υπό το πρίσμα του πολιτισμού ή της παράδοσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ