Κ. Σακελλαροπούλου: Όταν βλέπω γραμμές τρένου, πέρα από τον πόνο, την οργή, νιώθω και ντροπή - Βεβαίως θα υπάρχουν αστοχίες και λάθη από δικαστές (βίντεο)

Συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Σταύρο Θεοδωράκη

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή "Πρωταγωνιστές", για τα παιδικά της χρόνια, τη δικαιοσύνη αλλά και για θέματα που μας έχουν πληγώσει όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς,.

Αρχικά η κ. Σακελλαροπούλου γύρισε στα παιδικά της χρόνια και αναφέρθηκε στην απόφασή της να μπει στη Νομική. Όπως περιγράφει ποτέ οι γονείς της δεν την πίεσαν, αλλά σίγουρα το οικογενειακό της περιβάλλον την επηρέασε στο να επιλέξει τη συγκεκριμένη σχολή και μετέπειτα να δώσει εξετάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συζήτηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη οδηγήθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να λέει ότι "από την ημέρα εκείνη, όταν βλέπω γραμμές ή τρένο, πέρα από τον πόνο και την οργή, νιώθω και ντροπή ακόμη. Θέλω να πιστεύω πως ναι, θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, του καθενός από εμάς. Από τη βραδιά εκείνη, που χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων, τα αισθήματα του πόνου και της οργής είναι αυτά νομίζω που διακατέχουν όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της. Οφείλει να το κάνει. Όλοι περιμένουμε απαντήσεις. Να αναζητηθούν, να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει η τιμωρία που προβλέπει η έννομη τάξη. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, αλλά πιστεύω πάντα ότι στη Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι με τον κάθε πολίτη, ιδίως με τους ανήμπορους και τους ευάλωτους, και σε κάθε περίπτωση να αναζητά το δίκιο και να το απονέμει. Να έχει την αίσθηση ο πολίτης ότι βρήκε, όπως λέμε, το δίκιο του".


Στην ερώτηση εάν αισθάνεται περήφανη για την ελληνική Δικαιοσύνη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

"Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη. Εγώ δεν έχω να κρίνω και κανέναν. Υπήρξα σχεδόν 40 χρόνια δικαστής. Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Βεβαίως θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Άνθρωποι είναι και οι δικαστές. Αυτό που μέσα μου βαθιά εύχομαι και ελπίζω, είναι ακριβώς ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους. Αυτό εύχομαι πάντα".

Για την ισότητα στον γάμο

Σε ό,τι αφορά την ισότητα στον γάμο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε σε όσα γράφτηκαν ή ειπώθηκαν περί συμμετοχής της στα επινίκια της ψήφισης του νόμου.

"Δεν έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα", απάντησε αρχικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: "Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επινίκια για ένα νόμο. Είναι μια εμβληματική ρύθμιση που αφορά το δικαίωμα μιας ομάδας συμπολιτών μας να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς και μάλιστα δικαιώματα και στα παιδιά. Σαράντα σχεδόν χρόνια ως δικαστής και τέσσερα χρόνια που συμπληρώνω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομίζω έχω δείξει την ευαισθησία μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καθολική απόλαυσή τους από όλους τους πολίτες. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι όποιος επιδιώκει μια συμπεριληπτική κοινωνία, μπορεί να διχάσει".



Για τα ελληνοτουρκικά

Η συζήτηση στην εκπομπή "Πρωταγωνιστές" οδηγήθηκε και στα ελληνοτουρκικά. "Είναι βέβαιο ότι οι λαοί ευημερούν με την ειρήνη. Όπως έχει λεχθεί, ήδη από τους Ρωμαίους, "όταν θέλεις να έχεις ειρήνη, είναι καλό να ετοιμάζεσαι για πόλεμο". Αν δούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας στον παγκόσμιο χάρτη τα τελευταία χρόνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να προετοιμάζεται κανείς και για πιο δύσκολες καταστάσεις. Ήδη η Ευρώπη ετοιμάζει να κινηθεί προς τη στρατηγική της αυτονομία". Στη συνέχεια, η ΠτΔ αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα. "Η Χαμάς έκανε μια βάναυση επίθεση. Από κει και πέρα όμως, το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, το οποίο αναγνωρίστηκε εξαρχής, πρέπει να έχει κάποια όρια. Δεν μπορεί να φτάνουμε να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές. Αυτό που θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμβεί και το ευχόμαστε, νομίζω όλοι, είναι να υπάρξει δυνατότητα για όλους αυτούς τους λαούς να συνυπάρξουν. Έχουν εξίσου δικαίωμα να υπάρχουν και οι Παλαιστίνιοι".


Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. "Τι να υποθέσει κανείς; Ότι είμαστε σε μια πολιτεία ισότητας ή είναι και ένα άλλοθι η επιλογή μιας γυναίκας σε αυτά τα αξιώματα;", τη ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης για να λάβει την απάντηση: "Ίσως κανένα από τα δύο. Είναι η πορεία των πραγμάτων. Όταν επέλεξα να γίνω δικαστής και έδωσα εξετάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας ήμουν η δέκατη γυναίκα που μπήκε. Το 2018 έγινα πράγματι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι τότε, η εξέλιξή μου ήταν μια σταδιοδρομία δικαστή, κρινόμουν από τους συναδέλφους μου. Είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατά το Σύνταγμα. Έφτασα λοιπόν να επιλεγώ από το Υπουργικό Συμβούλιο τότε".

Δείτε ακόμα: Το dress code της Madame La Présidente: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου & τα σακάκια της - Μωβ, λαχανί, σοκολατί - Παντελόνι συνήθως αλλά και φορέματα ή φούστες (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ