Αρχαία Ολυμπία-Live: Με όλη τη μεγαλοπρέπεια η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι - Η ασημένια δάδα tου Λαλαούνη (φωτό)

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους στις 26 Απριλίου σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι ανάβει στις 12.00 (μεσημέρι) με όλο το τελετουργικό η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στην Αρχαία Ολυμπία και υπεύθυνη για την διεξαγωγή της είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. 

Η ιστορία της ξεκινάει το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. 

Δείτε Live την Τελετή Αφής

Το τελετουργικό

Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και όπως ορίζει το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση. 

Η ασημένια δάδα

Η αφή από το κάτοπτρο γίνεται σε μία ασημένια δάδα που έχει σχεδιάσει ο Ηλίας Λαλαούνης. Είναι η ίδια κάθε φορά και αυτή με τη σειρά της μεταλαμπαδεύει τη φλόγα στη δάδα των διοργανωτών που κάθε φορά είναι διαφορετική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

 

Ο Ηλίας Λαλαούνης ο οποίος τη δημιούργησε μετά από ειδική παραγγελία του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανζ επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, εμπνευσμένος από  τις ραβδώσεις της κολώνας που φαίνονται σε ναούς της αρχαίας κλασσικής περιόδου. 

Διαβάστε ακόμα: Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πρόβα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας: Στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας - Πρωθιέρεια η Μαίρη Μηνά, πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Στέφανος Ντούσκος 

Πρωθιέρεια και πρώτος λαμπαδηδρόμος

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στα χέρια της πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, και την πλαισιώνουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι που ακολουθούν τη χορογραφία της Άρτεμις Ιγνατίου, μαθήτριας της Μαρίας Χορς την πρώτη χορογράφου της Αφής.

Οι ενδυμασίες είναι νέες και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Τις σχεδίασε η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Διαβάστε ακόμα: Mary Katrantzou: Αν δεν σας άρεσαν οι στολές της, μην χύνετε τόση χολή - Mην εκθρονίζετε μια σπουδαία Eλληνίδα - Λιθοβολείτε και το brand Ελλάδα

Από τον ναό της Ήρας η πρωθιέρεια θα κατευθυνθεί στο Αρχαίο Στάδιο όπου θα παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο.

Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στην Ελλάδα, διάρκειας; 11 ημερών στις 26 Απριλίου θα παραδοθεί στους Γάλλους για να τη μεταφέρουν στο Παρίσι. Η παράδοση της φλόγας θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην τελετή αφής

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατρίνα σακελλαροπούλου, θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Αμελί Ουντεά-Καστερά, η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισίων Αν Χινταλγκό, τους οποίους θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Η ιστορία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Η πρώτη αφή Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με Πρωθιέρεια τότε την Κούλα Πράτσικα, τη γυναίκα που θεωρείται ως η πρωτοπόρος του κλασικού χορού στην Ελλάδα και πρώτη χορογράφο της Τελετής Αφής.

Το 1936, η Κούλα Πράτσικα άναψε την ιερή φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, για μία και μοναδική φορά στη ζωή της και είχε στο πλευρό της την μικρούλα τότε Μαρία Χορς. Η Μαρία Χορς ήταν με λίγα λόγια εκεί, στην ιερά γη, από την αρχή του θεσμού.

Αργότερα, το 1964, ανέλαβε εκείνη την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια της Τελετής. Από τότε και για σαράντα δύο χρόνια (1964-2006), η Χορς χορογραφούσε ανελλιπώς την τελετή προσθέτοντας συνεχώς καινούργια στοιχεία. Το όνομα της, λοιπόν, έχει δικαίως συνδεθεί άρρηκτα με την τελετή Αφής της Φλόγας εκπροσωπώντας συγχρόνως και μια εμβληματική μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1988 έχει στο πλευρό της, ως βοηθό χορογράφου, τη νεαρή τότε Άρτεμις Ιγνατίου η οποία θα αναλάβει τα ηνία το 2008 και από τότε έως σήμερα τελεί επίσημη χορογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δείτε ακόμα: Μαίρη Κατράντζου: Αυτές είναι οι νέες στολές των Ιερειών και του Κούρου για την τελετή της φλόγας – Αρχαιοελληνική λιτότητα & Grecian chic style (φωτό & βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ