6ημερη εργασία: Ποιους εργαζόμενους αφορά πως θα αμείβονται - Οι κλάδοι που εξαιρούνται - Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου (βίντεο)

Τι αλλάζει στο καθεστώς εργασίας

Αλλάζει το καθεστώς εργασίας; Από την 5θήμερη εργασία πηγαίνουμε στην 6ημερη; Τι εξυπηρετεί; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που μπαίνουν σε μία περίοδο που άλλες χώρες από την 5θήμερη εργασία πηγαίνουν στην... 4ήμερη.

Τι είναι λοιπόν η 6ημερη εργασία και ποιους αφορά;

Πρόκειται για την δυνατότητα που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για 6ήμερη απασχόληση εργαζομένων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η λήψη του μέτρου έρχεται με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και ως ανάγκη εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων για συγκεκριμένες θέσεις, που προκαλούν ασφυξία σε κάποιους παραγωγικούς τομείς οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας και λειτουργούν χωρίς διακοπή όλο το 24ωρο.

Το μοντέλο της Ελλάδος βέβαια έρχεται σε αντιδιαστολή με την τάση που πάει να διαμορφωθεί στην Ευρώπη και η οποία προβλέπει 4ήμερο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Γερμανία και Βρετανία το εντάσσουν πιλοτικά στο πρόγραμμά τους, περιμένοντας τα αποτελέσματα.

Η εφαρμογή της 6ήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Το μέτρο της απασχόλησης για έξι ημέρες προβλέπεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, αρκεί:

  • να έχει προ-δηλώσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία
  • να δηλώνεται, κάθε φορά που επιθυμεί να κάνει χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία, ενώ θα δικαιούνται ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Όπως προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία, η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.

Οι ανωτέρω εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν οι φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. 

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το μέτρο να ξεκινούσε από τον προηγούμενο μήνα, όταν θα εντάσσονταν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Η παράταση που δόθηκε για τον Ιούλιο, άλλαξε το χρονοδιάγραμμα και για την 6ήμερη εργασία.


Σύμφωνα με το υπουργείο η εν λόγω απόφαση έρχεται να καλύψει νόμιμα ένα κενό που υπήρχε εξαιτίας του μεγάλου ελλείμματος εργαζομένων, που υπάρχει ειδικά στη βιομηχανία, με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερες ώρες ώστε να βγαίνει η βάρδια, και πληρώνονται «μαύρα».

Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ