Story of the day - Από αυτές εδώ τις TopWomen γαζώτριες και ράφτρες φτιάχνονται οι Ελληνικές σημαίες, μία - μία και χιλιάδες για την έπαρση σε όλα τα σπίτια της απανταχού Ρωμιοσύνης! (φωτό)

Η επιχείρηση «Κοκκώνης» είναι από αυτές που αντιστέκονται στην κρίση, έχει «οικογενειακό κλίμα» και απασχολεί κάποιους υπαλλήλους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, φτιάχνοντας κάθε είδους σημαία: γαλανόλευκες, εκκλησιαστικές, τραπεζών, σημαίες του Ολυμπιακού.

Η επιχείρηση «Κοκκώνης» είναι από αυτές που αντιστέκονται στην κρίση, έχει «οικογενειακό κλίμα» και απασχολεί κάποιους υπαλλήλους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, φτιάχνοντας κάθε είδους σημαία: γαλανόλευκες, εκκλησιαστικές, τραπεζών, σημαίες του Ολυμπιακού.



Ο Ηλίας Κοκκώνης ξεκίνησε την επιχείρηση του στη Σμύρνη πριν από εκατό και βάλε χρόνια, κατασκευάζοντας έναν-φαινομενικά-άκυρο συνδυασμό: σημαίες και ομπρέλες. Συναντήσαμε την εγγονή του στο μπλε-άσπρο εργοστάσιο της οικογένειας και μέσα στη μυρωδιά των μπογιών, δίπλα στις κρεμασμένες σημαίες που στέγνωναν περιμένοντας να ψηθούν (ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους) μας μίλησε για την ασυνήθιστη δουλειά που βρέθηκε να κάνει κληρονομώντας την εταιρία, την πιο δύσκολη σημαία, την ξενοφοβία και το εθνικιστικό παροξυσμό που έχει πιάσει τελευταία κάποιους Έλληνες.


Πώς και ασχοληθήκατε επαγγελματικά με τις σημαίες;
Την επιχείρηση την ξεκίνησε ο παππούς μου στη Σμύρνη το 1897. Ξεκίνησε κατασκευάζοντας ομπρέλες, αλλά σιγά-σιγά, επειδή είχε ήδη της ραπτομηχανές που χρειαζόταν, άρχισε να φτιάχνει και σημαίες. Έφτιαξε πολλές ελληνικές σημαίες όταν πήγε ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη, το ’19. Με την καταστροφή αναγκάστηκε να έρθει στην Αθήνα με όλη την οικογένεια και ξαναέστησε την επιχείρηση εδώ, δίνοντας πιο πολύ βάση στις σημαίες.


Πόσοι φτιάχνουν σημαίες στην Ελλάδα;
Υπάρχουν μερικοί ακόμα, αλλά η επιχείρηση μας είναι η πιο μεγάλη στην Ελλάδα. Και η πιο παλιά.


Τι ακριβώς φτιάχνετε εδώ;
Σημαίες -όχι μόνο ελληνικές, όλων των χωρών- διαφημιστικές με λογότυπα, σημαίες συλλόγων, εταιριών, λάβαρα, πανό. Προμηθεύουμε ακόμη έπαθλα και κύπελλα.


Υπάρχει μέλλον στη δουλειά;
Η σημαία είναι απαραίτητη. Την χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, τα πλοία, οι εκκλησίες, οι ομάδες. Τελευταία βέβαια η δουλειά έχει πέσει λόγω των εισαγόμενων, κυρίως από Κίνα, που είναι πιο φτηνές.


Πώς φτιάχνεται μια σημαία;
Υπάρχουν τρείς τρόποι. Ο ένας είναι με ψηφιακή εκτύπωση σε ύφασμα, ο άλλος είναι με μεταξοτυπία σε ύφασμα και ο τρίτος είναι να γαζώσεις τα κομμάτια του υφάσματος και να τα ενώσεις.

Πατήστε εδώ για περισσότερες φωτογραφίες - http://grekamag.gr/

Ποια χώρα έχει την πιο δύσκολη σημαία;
Είναι κάποιες σημαίες αφρικανικών χωρών που έχουν πάνω πολλά πράγματα. Αετούς, πουλιά, χρώματα, αστέρια.

Στις εθνικές γιορτές πάρχει πιο μεγάλη ζήτηση;
Ναι, αλλά όχι όσο παλιά. Γιατί και το κράτος που σημαιοστολιζόταν, τώρα το έχει κόψει.

Πιο πολύ ζήτηση πότε υπάρχει;
Στις εθνικές γιορτές και τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνονται αγώνες, συνέδρια, πανηγύρια.

Το ρατσιστικό κλίμα που υπάρχει τελευταία εσείς πώς το βλέπετε; Τα μπαλκόνια που έχουν μόνιμα ελληνικές σημαίες υψωμένες;
Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα χρησιμοποιήσει ο καθένας την σημαία που θα αγοράσει. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία δυστυχώς έχει και αυτά τα επακόλουθα, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις ακραίες συμπεριφορές.

Αθήνα: Στοά Αρσακείου, 210 3313525
Χαλάνδρι:  Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 264, 210 6891187
Αχαρνές:  Ιωνίας 94, Αχαρνές, 210-2835232

Κείμενο: Γεωργία Παπαστάμου
Φωτογραφίες: Eftyhia Vlachou.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ