Με μεγάλη ανταπόκριση η ημερίδα για τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων






Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του BGS, Βασίλης Ζώτος, ο οποίος αφού προλόγισε το θέμα της εσπερίδας και ευχαρίστησε τους χορηγούς και συμμετέχοντες, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας και του ρόλου του BGS στην ελληνική κοινωνία.



Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα κυρίου John Kittmer, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι ισχύει αναφορικά με το θέμα αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο  και το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων ως πηγές ισχύος των σύγχρονων οικονομιών που είναι βασισμένες στη γνώση.



Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και η κυρία  Μαρία Τσακάλη - Head of Education του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη  με τον guest speaker Sir Tim Wilson, υπεύθυνο για τη σύνταξη της έρευνας “The Wilson Review – a review of business-university collaboration” στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος  με πολύ γλαφυρό  τρόπο παρουσίασε την πρωτοβουλία ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής-Επιχειρηματικής Συνεργασίας στα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει η ΠΕΣ για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο των χωρών.

Στη συνέχεια, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που διεξήχθη από τα μέλη του “BGS Economics Group”, με βάση πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα για την ΠΕΣ, πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Ραουνά. Αναλύθηκαν τα δομικά στοιχεία του οικοσυστήματος της ΠΕΣ για τους τύπους συνεργασίας (R&D, Κινητικότητα, Λοιπές συνεργασίες), οι πυλώνες που την επηρεάζουν (πλεονεκτήματα, κίνητρα, εμπόδια, δημογραφικά) και τα ενδιαφερόμενα μέρη (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και πολιτεία). 
Στο κλείσιμο της παρουσίασης τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα για την εφαρμογή ΠΕΣ στην Ελλάδα.

Στα ερωτήματα αυτά και γενικότερα στο θέμα της ΠΕΣ τοποθετήθηκαν τα μέλη του πάνελ που αποτελείτο από τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας Γιάννη Καλογήρου (καθηγητή ΕΜΠ) και Σπύρο Λιούκα (καθηγητή ΟΠΑ), καθώς και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων Παντελή Τζωρτζάκη (Quest Holdings) και Σπύρο Φωτεινό (Lavipharm), με συντονιστή τον καθηγητή  Ιωσήφ Χασσίδ.
Με βάση την εκτεταμένη και πολύπλευρη γνώση και εμπειρία του, κάθε συμμετέχων στο πάνελ παρουσίασε σκέψεις και προτάσεις για τη σταδιακή υιοθέτηση διεθνών επιτυχημένων πρακτικών και την ενδυνάμωση κάποιων καλών πρωτοβουλιών ΠΕΣ στην Ελλάδα. 
Τα βασικά θέματα που έθιξαν οι ομιλητές ήταν τα ακόλουθα: Ο Γιάννης Καλογήρου έθεσε το συστημικό πρόβλημα που υπάρχει στη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΠΕΣ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.  Ο Σπύρος Λιούκας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενεργειών συνεργασίας, ειδικά σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή, καθώς και στην αναγκαία μεταστροφή των ιδρυμάτων προς τις ανάγκες της αγοράς.  Ο Σπύρος Φωτεινός αναφέρθηκε στο σύνολο κινήτρων που πρέπει να δοθούν προς τα πανεπιστήμια (π.χ. royalties) προκειμένου να πειστούν και να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες.  Ο Παντελής Τζωρτζάκης έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης της καινοτόμου
σκέψης από την πλευρά των πανεπιστημιακών, τη βοήθεια που πρέπει να υπάρξει από τον χρηματοδοτικό τομέα (εύρεση κεφαλαίων) για δράσεις ΠΕΣ καθώς και την ανάγκη δημιουργίας προτύπων (role models).



Ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων και ιδιαίτερα γόνιμη ανοιχτή συζήτηση του ακροατηρίου με το πάνελ.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως οι πανεπιστημιακοί δεν θα πρέπει να κρίνονται μόνο βάσει δημοσιεύσεων αλλά και εφαρμογής της παραγόμενης γνώσης, ενώ για την ευρύτερη εφαρμογή της αποτελεσματικής ΠΕΣ απαιτείται βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου και της διαμορφούμενης πολιτικής, αλλά κυρίως αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. 
Το σύνολο των συμμετεχόντων εξέφρασε την άποψη ότι η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ζήτησαν να αποτελέσει την αρχή για ένα διάλογο που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει τα οφέλη της ΠΕΣ.
Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν μεγάλο και η δημόσια συζήτηση συνεχίστηκε  κατά την διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε.
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) ιδρύθηκε το 1958 και τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Βρετανού Πρέσβη.  Η ομάδα “BGS Economics Group”, τα μέλη της οποίας  είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη του BGS από αλληλοσυμπληρούμενες θεματικές περιοχές που εργάζονται σε εθελοντική βάση, έχει στόχο να διεξάγει έρευνες και να οργανώνει δραστηριότητες σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενό της.
Μέλη αυτής της ομάδας έχουν μελετήσει το θέμα της Πανεπιστημιακής – Επιχειρηματικής Συνεργασίας (University – Business Cooperation), κατανοώντας την κατάσταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντοπίζοντας ορισμένα θέματα στα οποία η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ