Αποκλειστικό: Η παιδαγωγός & συγγραφέας Ιωάννα Κρητικού μιλά στο eirinika για το πρώτο της βιβλίο, τον «Μπαμπά Φάλαινα» που έχει σαρώσει στις κριτικές! Τον πρόλογο υπογράφει η Άλκη Ζέη

To πρώτο βιβλίο της παιδαγωγού Ιωάννας Κρητικού, με τίτλο ο «Μπαμπάς Φάλαινα», είναι μια συλλογή από 9 μικρά διηγήματα, γραμμένα σε πρωτοπρόσωπη γραφή.

To πρώτο βιβλίο της παιδαγωγού Ιωάννας Κρητικού, με τίτλο ο «Μπαμπάς Φάλαινα», είναι μια συλλογή από 9 μικρά διηγήματα, γραμμένα σε πρωτοπρόσωπη γραφή. Mιλάνε για τον έρωτα, τις σχέσεις, τον αποχωρισμό –πραγματικό και μη- κυριολεκτικά και μεταφορικά σε ένα αλληγορικό έγκλημα, σε μια ψυχοθεραπευτική συνάντηση 45'.

 

Η Άλκη Ζέη, η σπουδαία Ελληνίδα συγγραφέας και πεζογράφος, που προλογίζει το βιβλίο, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Να γράφεις με φροντίδα, αλλά όχι υπερβολικά. Μην τα χαϊδεύεις, μην τα στιλβώνεις, να είσαι άκομψος και θρασύς. Η συντομία είναι αδελφή του ταλέντου», λέει ο Τσέχωφ. Κι η Ιωάννα είναι σύντομη. Οι φράσεις της είναι απλές και κοφτές χωρίς όμως να στερεί τίποτα από αυτό που θέλει να μεταδώσει στον αναγνώστη.



Το eirinika.gr, ήρθε σε επικοινωνία με τη νεαρή συγγραφέα και παιδαγωγό, ρωτώντας τη για την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια, τα άμεσα σχέδιά της, καθώς και τη συμβουλή της προς τους γονείς ώστε να μη χαθεί η σχέση παιδιού - βιβλίου, η οποία δοκιμάζεται από την τεχνολογία.


******
Συγχαρητήρια για την έκδοση του πρώτου σας βιβλίου και σας ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο! Αλήθεια, σε ποιο κοινό απευθύνεται το βιβλίο σας;

Σας ευχαριστώ πολύ! «Ο Μπαμπάς Φάλαινα» είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες.



Ομολογουμένως, με μια πρώτη ματιά στον τίτλο του βιβλίου και γνωρίζοντας κανείς πως είστε παιδαγωγός, θα μπορούσε να συμπεράνει πως είναι ένα βιβλίο για παιδιά. Πώς όμως εσείς, μολονότι ως επί το πλείστον το γνωστικό σας αντικείμενο είναι τα παιδιά, δεν γράψατε ένα παιδικό βιβλίο;

Είναι αλήθεια, πράγματι δεν έχω γράψει ποτέ κάτι για παιδιά. Αυτό όμως που μου αρέσει και κάνω μαζί τους είναι να φτιάχνουμε ιστορίες και να τις παίζουμε.



«Ο μπαμπάς φάλαινα» είναι μια συλλογή από 9 διηγήματα. Είναι αυτούσια ή το καθένα σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το άλλο; Τι ακριβώς πραγματεύεται;

Το κάθε διήγημα είναι και μια ξεχωριστή και αυτούσια ιστορία. Τα θέματα που διαπραγματεύονται έχουν να κάνουν με τους κύκλους εκείνους της ζωής που κλείνουν και την γλυκόπικρη γεύση που αφήνουν.



Τι σας ενέπνευσε και τι σας παρακίνησε ώστε να το γράψετε; Πόσο καιρό σας πήρε ώστε να κάνετε την ιδέα... πράξη;

Έγραφα από μικρή, που για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Μου είναι πολύ φυσικό να ζωντανέψω έναν άλλο κόσμο ή ακόμα και αυτόν στον οποίο ζω πάνω στο χαρτί μ’ έναν άλλο τρόπο και μέσα από μια άλλη ματιά, που με εκφράζει, που με ανακουφίζει και που θα ήθελα. Κάπως έτσι γεννήθηκαν και τα διηγήματα αυτού του βιβλίου. Η συγγραφή κράτησε καιρό γιατί τα κείμενα γράφτηκαν σε μεγάλη χρονική απόσταση. Η ‘’πράξη’’ όμως δεν άργησε. Στάθηκα τυχερή, γιατί παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που ζούμε, συνάντησα τον εκδότη μου Κώστα Κοροντζή, που αγάπησε το βιβλίο και του έδωσε ‘’μορφή’’!



Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας;

Πιστεύω πως με ό,τι και αν καταπιάνεται ο καθένας, από το να σκαλίζει τον κήπο του, να μαγειρεύει, να ζωγραφίζει, αν δεν το κάνει με αγάπη σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι  καλό. Τα  υπόλοιπα προσόντα που θα ‘’πρέπει’’ να διαθέτει ένας συγγραφέας, αλήθεια δεν τα ξέρω, γιατί έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και ψάχνομαι συνέχεια.   



Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον μια τηλεόραση, έναν υπολογιστή και μια παιχνιδομηχανή, τα σύγχρονα παιδιά έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την επαφή με το βιβλίο. Ως παιδαγωγός, τι συμβουλεύετε τους γονείς;

Πράγματι τα περισσότερα σπίτια είναι γεμάτα από διάφορα ερεθίσματα ηλεκτρονικής μορφής. Έχουν εισβάλει στην ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Οι γονείς πρωτίστως αλλά και το σχολείο παίζουν σημαντικό ρόλο στο όριο και την ποιότητα της χρήσης τους,  Η επαφή του παιδιού με το βιβλίο θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ-πολύ νωρίς. Τα εικονογραφημένα βιβλία τραβάνε την προσοχή ενός μικρού παιδιού, ενώ στη συνέχεια, ο γονιός μπορεί να το ‘’διαβάζει’’ μαζί του. Αργότερα μπορούν να επισκέπτονται βιβλιοπωλεία και το παιδί να διαλέγει μόνο του το βιβλίο που θα ήθελε, να παρακολουθούν παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων συνδυασμένες με δραστηριότητες και βέβαια να μην ξεχνάμε τα βράδια να λέμε καληνύχτα στα παιδιά με μια ιστορία!  



«Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...»: Συμφωνείτε πως τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό; Πώς μπορεί να τα εντυπωσιάσει κανείς;

Τα παιδιά θέλουν τρόπο και φαντασία! Είναι το πιο ζωντανό και αφιλτράριστο υλικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά ο ενήλικας να αφεθεί. Να παίξει και να γελάσει μαζί τους, όπως τον καιρό που ήταν και εκείνος παιδί…



Είναι στα άμεσα σχέδιά σας και ένα 2ο βιβλίο;

Το σίγουρο είναι ότι συνεχίζω να γράφω. Αν θα εκδοθεί ένα 2ο βιβλίο, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Θα το ήθελα πάντως.



Τι κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;

Οι ρυθμοί της ζωής μου, δυστυχώς δεν μου αφήνουν και πολύ ελεύθερο χρόνο .Όταν όμως τον βρω μου αρέσει να βρίσκομαι με τους φίλους μου, να περπατάω στο κέντρο της Αθήνας, να παρακολουθώ θέατρο, να ακούω μουσική και να πηγαίνω σε συναυλίες, να βλέπω κινηματογράφο. Και αν βρω και περισσότερο χρόνο, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω!

Τα σχέδια είναι από τον Ισπανό βραβευμένο εικονογράφο, Tàssies.

Οι «Ράδιο Αρβύλα» παρουσιάζουν το βιβλίο:



Who is who

Η Ιωάννα Κρητικού γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1981 στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι παιδαγωγός και έχει εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς και στον χώρο της ψυχικής υγείας. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με το θεατρικό παιχνίδι.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής μυθιστορήματος με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα.
Ο «Μπαμπάς Φάλαινα» είναι η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

«Ο Μπαμπάς Φάλαινα»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ISBN: 978-618-5042-06-6
Εκδοτικός οίκος: ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ (6946550989)
Σελίδες: 72
Διαστάσεις: 13Χ21
Ημερομηνία Έκδοσης: Απρίλιος 2014

Επιμέλεια: Χάρης Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ